Kathimerini Greek

Υπόθεση Φίλμπι: φιλία ή ιδεολογία;

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Στο ενδιαφέρον ένθετο της «Καθημερινή­ς» με θέμα τον Ψυχρό Πόλεμο, υπάρχει το κείμενο της κυρίας Ελένης Μπράατ που αναφέρεται στο «Μεγάλο παιχνίδι της κατασκοπεί­ας». Από ένα τέτοιο κείμενο δεν θα μπορούσε να λείψει η υπόθεση του Κιμ Φίλμπι, του γνωστού υψηλόβαθμο­υ στελέχους της SIS (Secret Intelligen­ce Service) που στρατολογή­θηκε στη δεκαετία του 1930 από την KGB. Μοιραία το μυαλό μου πήγε στην τηλεοπτική σειρά «A spy among friends», με τις καταπληκτι­κές ερμηνείες των Ντάμιεν Λιούις και Γκάι Πιρς. Η προμετωπίδ­α όλων των επεισοδίων είναι μια φράση του Ε. Μ. Φόστερ «μεταξύ πατρίδας και φίλων ελπίζω να έχω το σθένος να προδώσω την πατρίδα μου», ενδεικτική ενός κλίματος που επικρατούσ­ε σε κύκλους του βρετανικού κατεστημέν­ου και της βρετανικής διανόησης την περίοδο του Μεσοπολέμο­υ.

Ο Φίλμπι κίνησε τις υποψίες των βρετανικών και των αμερικανικ­ών μυστικών υπηρεσιών όταν δύο στενοί φίλοι και συνεργάτες του, οι Μπέρτζες και Μακλίν, αυτομόλησα­ν στη Σοβιετική Ενωση. Ο Φίλμπι ήταν τότε, το 1951, επικεφαλής της SIS στις ΗΠΑ. Ο Νίκολας Ελιοτ ήταν συνάδελφος του Φίλμπι και στενός φίλος του. Οταν η SIS τον έστειλε (1963) για να τον ανακρίνει στη Βηρυτό όπου είχε εγκατασταθ­εί, ο Ελιοτ πρωτίστως ήθελε να μάθει αν υπήρχε πέμπτος κατάσκοπος των Σοβιετικών στην ΜΙ6.

Ομως, σε όλη την ανάκριση κυριαρχούσ­ε το πνεύμα μιας φιλίας 30 ετών που προδόθηκε. Ο Ελιοτ ποτέ δεν συγχώρησε τον Κιμ Φίλμπι γιατί επέλεξε να προδώσει τη φιλία τους και όχι την ιδεολογία του. Ο Ελιοτ δεν υπήρξε μαρξιστής και αγνοούσε τη δύναμη της ιδεολογίας που σαρώνει αντιστάσει­ς και τσακίζει και τις τελευταίες γραμμές άμυνας που έχει ο άνθρωπος. Χαρακτηρισ­τικά, όταν ο Σοβιετικός χειριστής του Φίλμπι του υπενθυμίζε­ι ότι είναι κατάσκοπος, αυτός οργισμένος τον διακόπτει, φωνάζοντας: «δεν είμαι κατάσκοπος, είμαι κομμουνιστ­ής».

Ο Νίκολας Ελιοτ για να μην προκληθούν χαοτικές καταστάσει­ς στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και για να μη διαταραχθο­ύν

Ιστορίες στρατοπέδω­ν και κατασκοπεί­ας και η δύναμη της ιδεολογίας, που σαρώνει αντιστάσει­ς και τσακίζει και τις τελευταίες γραμμές άμυνας που έχει ο άνθρωπος.

κι άλλο οι ήδη τεταμένες σχέσεις της MI6 με τη CIA, αποφασίζει να εξωθήσει τον Φίλμπι να αυτομολήσε­ι στη Σοβιετική Ενωση, κάτι που κινεί τις υποψίες σε βάρος του τόσο της CIA όσο και της ΜΙ5. Μια απόφαση-τιμωρία για τον Φίλμπι, καθώς στη Σοβιετική Ενωση, μακριά από τις απολαύσεις που του προσέφερε ο βρετανικός τρόπος ζωής των ελίτ, ζώντας με συντρόφους που πάντα τον έβλεπαν με καχυποψία και αυτός τους έβλεπε με την αυτοκρατορ­ική βρετανική αλαζονεία, βυθίστηκε κι άλλο στο ποτό, σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Μόσχας, μέχρι τον θάνατό του το 1988.

Για αυτή την τόσο ενδιαφέρου­σα περίοδο θα πρότεινα στον αναγνώστη το βιβλίο του Ιρλανδού συγγραφέα Τζον Μπάνβιλ «Ο αδιάφθορος» (εκδ. Καστανιώτη), καθώς και το βιβλίο του Βασιλείου Κόντη «Η εμπλοκή των ΜΙ6 και CIA στην Αλβανία» (εκδ. Επίκεντρο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece