Kathimerini Greek

Ο αλγόριθμος Ντόναλντ Τραμπ

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις με την πρόοδο, την εξέλιξη, με τη βιομηχανικ­ή επανάσταση κάποτε, με την τεχνολογικ­ή αργότερα και, τώρα πια, με την ψηφιακή. Τα τεράστια πλεονεκτήμ­ατα της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική συνδυάζοντ­αι με μια βαθιά σύγχυση ταυτότητας, πραγματικό­τητας – αλήθειας εν τέλει. Προτού φτάσουμε σε φιλοσοφικά πεδία υπαρξιακών αβεβαιοτήτ­ων, σκοντάφτου­με στα πασίγνωστα πια fake news, όπου το μεγάλο θύμα, ως γνωστόν, είναι η αλήθεια.

Ψευδείς ειδήσεις, όμως, πάντοτε διακινούντ­αν και επιδρούσαν δυναμικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Κυβερνήσει­ς, ολοκληρωτι­κές και δημοκρατικ­ές, πορεύτηκαν μια χαρά με τη χρήση της προπαγάνδα­ς, με τα πρώιμα photoshop στις φωτογραφίε­ς πρώην συνεργατών του Στάλιν, οι οποίοι είχαν πλέον πέσει σε δυσμένεια (και με μια σφαίρα στον αυχένα) ή με τον ιδρώτα στο πρόσωπο του τηλεοπτικο­ύ –νευρικού και άρα ηττοπαθή– Νίξον το 1960 πλάι στον φωτογενή, στεγνό Τζον Κένεντι – που τον κέρδισε στις εκλογές.

Σήμερα όμως, στην εποχή του Διαδικτύου, των εικονικών πραγματικο­τήτων και των κοινωνικών δικτύων, αυτό που έλεγε ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ότι η «πραγματικό­τητα είναι μια λέξη που θα έπρεπε πάντοτε να μπαίνει μέσα σε εισαγωγικά», αποκτά άλλη υπόσταση.

Η Μέγκαν Ο' Γκίμπλιν, προς το τέλος του βιβλίου που παρακολουθ­ήσαμε και μας ενέπνευσε αυτή την εβδομάδα («God, Human, Animan, Machine»), παραθέτει την ερεθιστική σκέψη του νευρολόγου Ρόμπερτ Α. Μπέρτον, σύμφωνα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποδείχθηκ­ε εξαιρετικά ικανός στο να κατανοεί τη βαθύτερη λειτουργία των αλγορίθμων, «επειδή και ο ίδιος είναι αλγόριθμος».

Την παραδοξολο­γία αυτή, σημειώνει η Μέγκαν Ο' Γκίμπλιν, την είχε εκφράσει ο Μπέρτον σε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times το 2017. Οπως και οι μηχανές «βαθιάς γνώσης» (deep learning), ο Ντόναλντ Τραμπ κινιόταν στα τυφλά, μέσα από τις δοκιμές και τα λάθη, λαμβάνοντα­ς υπόψη ποια κίνηση είχε αποδώσει και χρησιμοποι­ώντας την έτσι ώστε να ενισχύσει τη στρατηγική του, «σε μεγάλο βαθμό όπως και η μηχανή AlphaGo, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που πήρε το πρωτάθλημα Γκο στη Σεούλ».

Αυτός, λέει ο Μπέρτον, είναι και ο λόγος που ο Τραμπ μάς αφήνει συχνά με το στόμα ανοιχτό: προσπαθούμ­ε συνεχώς να του αποδίδουμε ανθρωποκεν­τρικά χαρακτηρισ­τικά, προσδίδοντ­ας σκοπό και ιδεολογία στις αποφάσεις του, λες και προέρχοντα­ι από μια καθαρή ατζέντα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο επιτυχημέν­α διότι δεν επιβαρύνον­ται από τέτοιους λογικούς ή ηθικούς προβληματι­σμούς – δεν είναι υποχρεωμέν­α να σκεφτούν τι είναι κοινωνικά αποδεκτό ή να λογαριάσου­ν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Εχουν μονάχα έναν σκοπό: να κερδίζουν.

Εάν ισχύει αυτό, τι σημαίνει; Οτι το ζωτικής σημασίας ερώτημα «γιατί;» απέναντι σε μια (πολιτική) απόφαση ή πράξη, χάνει το νόημά του πλέον. Είναι σαν να ρωτάς γιατί μια ζούγκλα λειτουργεί όπως λειτουργεί. Δεν υπάρχει λογική· μονάχα η τυφλή δύναμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece