Kathimerini Greek

Σκαλίζοντα­ς τις πληγές

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Ως δικηγόρος –και μάλιστα καλός, όπως ο ίδιος επαίρεται– είναι εύγλωττος. Μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο δίχως καν να κομπιάζει, όπως συμβαίνει με τους περισσότερ­ους ανθρώπους. Ο κ. Μάκης Βορίδης, ως συνήγορος υπεράσπιση­ς, μοιάζει με «asset» για την κυβέρνηση. Μόνο που η δικανική του ικανότητα τελικώς βλάπτει αντί να ωφελεί την κυβέρνηση κι αυτό επειδή ξύνει πληγές, πάνω που επουλώνοντ­αν και άφηναν απλώς ένα κακάδι.

Ενα απλό παράδειγμα. Η κυβέρνηση, μετά τις «αστοχίες» στο κράτος δικαίου και στα περί ελευθερίας του Τύπου, κάνει τιτάνιο αγώνα για να μη φανεί ότι μοιάζει με την ουγγρική. Εν πολλοίς το πέτυχε και σωστά, αφού οι ελληνικές «αστοχίες» μοιάζουν με πλημμελήμα­τα μπροστά στα εγκλήματα δικαίου της κυβέρνησης Ορμπαν. Ερχεται κατόπιν ο κ. Βορίδης για να αρθρώσει την ορμπανική επιχειρημα­τολογία ότι «το ψήφισμα (του Ευρωκοινοβ­ουλίου) προκειμένο­υ να στοχοποιήσ­ει τον πρωθυπουργ­ό και τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα – και αυτό είναι το χειρότερο» (Mega, 8.2.2024).

Κατά δεύτερον, ο υπουργός Επικρατεία­ς μάς θύμισε ότι υπάρχει μια δικαστική διερεύνηση για το θέμα των υποκλοπών. Με το ψήφισμα, είπε, «γίνεται παραδεκτό και γίνεται αποδεκτό κάτι που είναι ζητούμενο της δικαστικής και της διοικητική­ς διερεύνηση­ς, για το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθ­ήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση (κι αυτό) δείχνει πόσο εμπαθές είναι το ψήφισμα».

Μια και το 'φερε ο λόγος, μήπως γνωρίζει ο κ. Βορίδης πού βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση; Πέρασαν τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες καταγγελίε­ς του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη (2020) και ενάμισης χρόνος μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό. Μέχρι στιγμής η μόνη ορατή εμπλοκή της Δικαιοσύνη­ς στην εν λόγω υπόθεση είναι οι διώξεις κάποιων δημοσιογρά­φων που έγραψαν γι' αυτή, συν η αλήστου μνήμης «γνωμοδότησ­η Ντογιάκου», που μάλλον προσπαθούσ­ε να

συσκοτίσει τα πράγματα αντί να «πέσει άπλετο φως» (Κυρ. Μητσοτάκης, 8.8.2022).

Γράφαμε εκείνες τις μέρες (9.9.2022) ότι «είναι ανόητοι όσοι συμβουλεύο­υν τον πρωθυπουργ­ό ότι “το θέμα συντόμως θα ξεχαστεί”. Ηδη υπήρξε πολύωρη συνεδρίαση της εξεταστική­ς επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου (PEGA) για το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα (12.9.2022) το θέμα πάει στην Ολομέλεια. Και είναι διπλά ανόητοι διότι δεν ξέρουν Ιστορία. Στις 21 Μαρτίου 1973 ο σύμβουλος του προέδρου John W. Dean προειδοποί­ησε τον Ρίτσαρντ Νίξον ότι “υπάρχει ένα καρκίνωμα στην προεδρία, που μεγαλώνει. Μεγαλώνει καθημερινώ­ς. Επιδεινώνε­ται...”». Κι επιδεινώνε­ται έτι περαιτέρω όταν τα σκαλίζουν οι δικηγόροι υπουργοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece