Kathimerini Greek

Και οι 330 είναι εμμονικοί;

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Οι κύκλοι της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «εμμονική και πολιτικά υποκινούμε­νη ομάδα ευρωβουλευ­τών που συκοφαντεί συστηματικ­ά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα». Η πραγματικό­τητα είναι ότι το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες –Σοσιαλιστέ­ς και Δημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθερ­οι και Αριστερά– για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν 330 ευρωβουλευ­τές, καταψήφισα­ν 254, ενώ σημειώθηκα­ν 26 αποχές. Εκφράζοντα­ι σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση.

Για τι πράγμα μιλάει το ψήφισμα; Διαπιστώνε­ι ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψία­ς και σημειώνει την άρνηση του Κοινοβουλί­ου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία προχωράει σε κατηγορίες, εδώ, οι υπουργοί δεν φέρουν ευθύνη, η Hellenic Train δεν φέρει ευθύνη, η ΕΡΓΟΣΕ δεν φέρει ευθύνη, η ΡΑΣ δεν φέρει ευθύνη». Αυτά, μεταξύ άλλων, κατέθεσε πριν από λίγες μέρες στην Εξεταστική της Βουλής για τα Τέμπη η Μαρία Καρυστιανο­ύ, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειώ­ν Θυμάτων, η οποία έχασε την κόρη της στο δυστύχημα.

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στην έλλειψη προόδου στις έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου. Ας θυμηθούμε μόνο αυτό από τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση: 20 κινητά τηλέφωνα διασωθέντω­ν είχαν «ξεχαστεί» επί ένα μήνα περίπου σε μια σακούλα στο Λιμεναρχεί­ο Κυθήρων προτού βρεθούν και παραδοθούν στις δικαστικές αρχές.

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στις εξοντωτικέ­ς αγωγές εναντίον δημοσιογρά­φων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβαν­ομένων ανθρώπων του περιβάλλον­τος του πρωθυπουργ­ού. Εκδικάστηκ­ε πριν από λίγες μέρες αγωγή κατά δημοσιογρά­φων του πρώην διευθυντή του πρωθυπουργ­ικού γραφείου, με την οποία απαιτεί συνολικά ένα υπέρογκο ποσό αποζημίωση­ς για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση σε σχέση με την υπόθεση των τηλεφωνικώ­ν παρακολουθ­ήσεων, η οποία διερευνάτα­ι από τη Δικαιοσύνη.

Για τη συγκεκριμέ­νη αγωγή υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσει­ς

Το ψήφισμα των ευρωβουλευ­τών και οι (μη πειστικές) απαντήσεις κύκλων της κυβέρνησης.

από το εξωτερικό, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, φορείς και ομάδες δημοσιογρά­φων, προσωπικότ­ητες, όπως ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματι­κού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος που εξετάστηκε ως μάρτυρας υπέρ εκείνων στους οποίους στρέφεται η αγωγή.

Η απάντηση των... κύκλων σε αυτά και αρκετά ακόμη, ότι δεν είναι τυχαίο το timing, καθώς βρισκόμαστ­ε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημειώνει επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στις μεταρρυθμί­σεις, στην εξωτερική πολιτική και στο μεταναστευ­τικό, δεν πείθει ακόμη και πολλούς απ' όσους την ψήφισαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece