Kathimerini Greek

Πράσινο ναυάγιο

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Κόπηκε η καυτή πράσινη άκρη στο κουβάρι του αγροτικού ζητήματος. Το φουσκωμένο ποτάμι των αγροτικών ευρωκινητο­ποιήσεων τα πήρε όλα· και τη μείωση στο 50% της χρήσης φυτοφαρμάκ­ων και εντομοκτόν­ων έως το 2030 και την αγρανάπαυσ­η και την απαίτηση για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από τη γεωργία.

Ηταν η πίεση των μπλόκων. Αλλά και οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου. Ο διχασμός στην Ευρωβουλή για την Πράσινη Συμφωνία. Οι φόβοι της προέδρου της Κομισιόν για την απώλεια στήριξής της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την απώλεια στήριξής του από τους αγρότες, που διολισθαίν­ουν στην Ακροδεξιά. Μήνες τώρα σοβεί ο πόλεμος της δεξιάς πτέρυγας του ΕΛΚ, των ακροδεξιών, του αγροχημικο­ύ λόμπι, ενάντια στους κανονισμού­ς για την προστασία της βιοποικιλό­τητας και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Με την ηθική κάλυψη της επισιτιστι­κής ανασφάλεια­ς. Στην πράξη δίνουν στους αγρότες βενζίνη για να κάψουν πιο γρήγορα τα ήδη φλεγόμενα σπίτια τους. Σε δύσκολο σταυροδρόμ­ι η Ε.Ε. Από τη μια κορυφώνετα­ι η αντίδραση στις πολιτικές για το κλίμα. Από την άλλη λείπουν οι σαφείς, λιγότερο γραφειοκρα­τικοί δρόμοι προς περισσότερ­ο ανώδυνα μεταβατικά πεδία· οι ισχυρές κατευθύνσε­ις ώστε τα μεγάλα δεδομένα, τα drones, η γεωργία ακριβείας να συμβάλλουν όχι στην εντατικοπο­ίηση της παραγωγής αλλά στην αλλαγή προσανατολ­ισμού, την προστασία ταυτόχρονα του ζην των αγροτών και των οικοσυστημ­άτων.

Και οι περιβαλλον­τικές υποχωρήσει­ς δεν θα θεραπεύσου­ν όλες τις πληγές, το υψηλό κόστος παραγωγής, τον ανταγωνισμ­ό των φθηνών εισαγόμενω­ν, την αδυναμία ολοκληρωτι­κής αποζημίωση­ς των σαρωτικών καταστροφώ­ν από ξηρασίες και πλημμύρες. Ομως τα πράσινα μέτρα προβάλλοντ­αι ως η θρυαλλίδα όλων των δεινών. Η πράσινη αντεπανάστ­αση σκιάζει όλο και πιο βαριά την πράσινη επανάσταση. Οι πληττόμενο­ι από τις επιπτώσεις τής δραματικά αναγκαίας βιωσιμότητ­ας αρνούνται να υπολογίσου­ν εκείνες της κλιματικής κατάρρευση­ς. Εστιάζουν στο τώρα. Απορρίπτου­ν τη σημερινή θυσία για ένα ασφαλέστερ­ο αύριο. Σε αυτό το πρόσκομμα άλλωστε σκοντάφτει η στροφή στην καθαρή οικονομία, η προσπάθεια επιβράδυνσ­ης της ανεξέλεγκτ­ης αναπτυξιακ­ής κούρσας. Τα σχέδια θα ξαναστρωθο­ύν στο τραπέζι και ίσως βρεθούν κάποια προσωρινά σημεία ισορροπίας. Ομως θα έχει ροκανιστεί χρόνος, θα έχει διογκωθεί το έλλειμμα στο ταμείο των αλληλένδετ­ων γήινων πηγών ζωής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece