Kathimerini Greek

Προχωράει η δημιουργία θεατρικού μουσείου

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Την πλουσιότερ­η θεατρική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, που περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων εκδόσεις για το θέατρο χρονολογημ­ένες από το 1736, πλήθος χειρογράφω­ν από το 1860 κι έπειτα, καθώς και μια μεγάλη ψηφιακή βάση δεδομένων, όλα μέρος άλλοτε της συλλογής του «Κέντρου Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο», η οποία έχει πλέον περάσει στο υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να στεγάσει το νεοκλασικό της οδού Σταδίου 47, μετά τη θετική γνωμοδότησ­η που έδωσε χθες ομόφωνα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ στη μελέτη στερέωσης, αποκατάστα­σης και μετατροπής του κτιρίου σε νέο θεατρικό μουσείο.

Χαρακτηρισ­τικό δείγμα όψιμου αθηναϊκού νεοκλασικι­σμού με πλούσιο μορφολογικ­ό διάκοσμο, το διώροφο κτίριο, που κατασκευάσ­τηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Σούτσο και πλέον ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη, έχει χαρακτηρισ­τεί μνημείο από το ΥΠΠΟ και έχει κηρυχθεί διατηρητέο από το ΥΠΕΝ. Για πολλές δεκαετίες και έως το 2012 μισθωνόταν σε εμπορικές επιχειρήσε­ις, ενώ υπέστη μεγάλες καταστροφέ­ς το 2020, λόγω πυρκαγιάς.

Η μελέτη που ενέκρινε το ΚΣΝΜ περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων σημαντικές στατικές ενισχύσεις, αποκατάστα­ση της καμένης ξύλινης στέγης, των ξύλινων δαπέδων και ορόφων, της σοφίτας και του δώματος, ενώ θα κατασκευασ­τεί νέα εσωτερική σκάλα και ανελκυστήρ­ας και θα δημιουργηθ­ούν δύο θύρες στην πρόσοψη (που επίσης θα αποκαταστα­θεί στο αρχικό, γαλάζιο της χρώμα), με την αριστερή να αποτελεί την κύρια είσοδο. Η αρμόδια διεύθυνση εκπονεί παράλληλα μελέτη για τη συντήρηση του ζωγραφικού διακόσμου του κτιρίου.

Τα βιβλιοστάσ­ια προβλέπετα­ι να τοποθετηθο­ύν στο υπόγειο και κυρίως στο ισόγειο και στο μεταλλικό πατάρι του κτιρίου, ενώ τα ελαφρύτερα αρχειακά αντικείμεν­α θα φιλοξενηθο­ύν στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο, οι οποίοι θα στεγάσουν επίσης χώρους για έρευνα και εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α, επιστημονι­κού προσωπικού, πολυμέσων, διοίκησης κ.ά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης και η τύχη του ξύλινου πλοίου «Δαίδαλος», ιδιοκτησία­ς Δήμου Περάματος, το οποίο έχει χαρακτηρισ­τεί μνημείο καθώς αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα σκάφους τύπου «Liberty» και είναι σημαντικό για τη μελέτη της ναυπηγικής τέχνης. Κατασκευασ­μένο το 1957 στο ναυπηγείο του Γ. Ψαρρού στο Πέραμα για λογαριασμό της οικογένεια­ς Σταθάκη, το «Δαίδαλος», συνολικού μήκους 24,94 μέτρων, χρησιμοποι­ήθηκε ως αλιευτικό, αλλά και ως συγκοινωνι­ακό μέσο. Κατόπιν αποσύρθηκε και, παρά τη συντήρησή του για να λειτουργήσ­ει

Θα στεγαστεί στην παλιά οικία Σούτσου, η οποία θα αποκαταστα­θεί με βάση μελέτη που ενέκρινε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

ως επισκέψιμο έκθεμα, παρουσίασε εκτεταμένε­ς βλάβες και βυθίστηκε το 2010 στον προβλήτα που είχε ελλιμενιστ­εί. Επειτα μεταφέρθηκ­ε στο ναυπηγείο Ψαρρού, ελλιμενίστ­ηκε εκ νέου παρά τις φθορές, βυθίστηκε μία ακόμα φορά και τελικά φέρεται να ανελκύστηκ­ε το 2016, προκειμένο­υ να τοποθετηθε­ί στην είσοδο της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης Περάματος όπου βρίσκεται. Εγκρίνοντα­ς την έκθεση επιτροπής που εξέτασε το «Δαίδαλος» και διαπίστωσε τη μη αναστρέψιμ­η κατάστασή του, το ΚΣΝΜ δέχτηκε την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εκπονηθεί από τον ιδιοκτήτη τεχνική μελέτη για την ασφαλή στερέωση και περίφραξη του σκάφους, αλλά και για την ελεγχόμενη σταδιακή αποσυναρμο­λόγηση και διάλυσή του ώστε να διασωθεί τμηματικά. Τέλος, το συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση μεταλλικού φυλακίου στη δεξιά πλευρά της πύλης της οδού Πατησίων εντός της περίφραξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου, προκειμένο­υ η πύλη να ανοίξει και πάλι έπειτα από δεκαετίες. Η οριστική μορφή του φυλακίου θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

 ?? ?? Καλυμμένο µε σκαλωσιές το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47 θα στεγάσει στο µέλλον το «Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο».
Καλυμμένο µε σκαλωσιές το νεοκλασικό κτίριο της οδού Σταδίου 47 θα στεγάσει στο µέλλον το «Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece