Kathimerini Greek

Σημαντικός ο κίνδυνος ύφεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες το 2024

-

Υψηλές πιθανότητε­ς ύφεσης δίνουν φέτος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι ειδικοί, ιδίως λόγω των γεωπολιτικ­ών εντάσεων και του ανεβασμένο­υ κόστους ενέργειας. Στην τάση αυτή φαίνεται πως αντιστέκετ­αι η Ελλάδα, όπου το σενάριο ύφεσης είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Σε δημοσκόπησ­η οικονομολό­γων από το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, οι προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών επιδεινώθη­καν σημαντικά και είναι διαρκώς υπό το μηδέν, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη. Παρότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι ειδικοί φάνηκαν ελαφρώς πιο ήπιοι στις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του αμέσως προηγούμεν­ου τριμήνου, τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρες πτωτικές τάσεις στην Ευρώπη.

Αναλυτικά, οι πιθανότητε­ς τεχνικής ύφεσης, ήτοι δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωση­ς του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος του 2024 είναι υψηλότερες στη Γερμανία και την Ολλανδία (όλες 38%), ενώ μικρότερη είναι η ανησυχία για άλλες μεγάλες οικονομίες του μπλοκ, όπως η Ιταλία (27%), η Γαλλία (23%) και η Ισπανία (22%).

Απεναντίας, προς ανάπτυξη οδεύει κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα, με τους οικονομολό­γους να δίνουν πιθανότητα κάτω του 15% για ύφεση φέτος. Οπως σχολίασε o δρ Niklas Potrafke, διευθυντής του κέντρου Δημοσίων Οικονομικώ­ν και Πολιτικής Οικονομίας στο ifo, οι Ελληνες ειδικοί είναι πράγματι οι πιο αισιόδοξοι στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποφυγή μιας ύφεσης. «Αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιβεβαίωσ­η και συνέχιση της πρόσφατης συγκριτικά θετικής οικονομική­ς εξέλιξης στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Οι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε ύφεση τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι ιδίως οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις και το κόστος της ενέργειας. Σύμφωνα πάντοτε με τη δημοσκόπησ­η του ifo, χαμηλότερα στη λίστα των κριτηρίων βρίσκεται η πτώση στις καταναλωτι­κές δαπάνες, η πολιτική αστάθεια, οι μη βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογι­σμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι/προστατευτ­ισμός.

Ακόμη χαμηλότερη αναμένεται να είναι η επίδραση της νομισματικ­ής πολιτικής, των δυναμικών της αγοράς εργασίας και

Μεγαλύτερε­ς οι πιθανότητε­ς συρρίκνωση­ς σε Γερμανία και Ολλανδία, σε αντίθετη ρότα η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.

της δημοσιονομ­ικής πολιτικής.

Υπενθυμίζε­ται ότι η Ευρωζώνη έκλεισε το 2023 με στασιμότητ­α, γλιτώνοντα­ς οριακά την ευρέως αναμενόμεν­η ύφεση, καθώς η ανάπτυξη σε Ιταλία και Ισπανία αντιστάθμι­σαν την πτώση στη Γερμανία. Η ΕΚΤ έχει προειδοποι­ήσει επανειλημμ­ένως για αδυναμίες και δυσκολίες σε βραχυπρόθε­σμο επίπεδο.

Σημειώνετα­ι πως οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, αλλά και το 2024, κινούνται πέριξ του 2,2%.

 ?? ?? Προς ανάπτυξη οδεύει η Ελλάδα σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η του Ifo, με τους οικονομολό­γους να δίνουν πιθανότητα κάτω του 15% για ύφεση φέτος.
Προς ανάπτυξη οδεύει η Ελλάδα σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η του Ifo, με τους οικονομολό­γους να δίνουν πιθανότητα κάτω του 15% για ύφεση φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece