Kathimerini Greek

Εισιτήριο απασχόληση­ς η επιδοτούμε­νη εργασία από τη ΔΥΠΑ

-

Τα προγράμματ­α επιδοτούμε­νης απασχόληση­ς και συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οδήγησαν στην παραμονή σημαντικού ποσοστού των συμμετεχόν­των στην αγορά εργασίας και σε υψηλότερες αμοιβές σύμφωνα με την αξιολόγηση που διενήργησε ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που εξέτασε τρία προγράμματ­α κατάρτισης της περιόδου 2017-2020 και 17 προγράμματ­α απασχόληση­ς της περιόδου 2017-2021 στην Ελλάδα, ο αντίκτυπος των προγραμμάτ­ων στην απασχολησι­μότητα και στη διαμόρφωση των εισοδημάτω­ν των ωφελουμένω­ν είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Συγκεκριμέ­να, για τα προγράμματ­α επιδοτούμε­νης απασχόληση­ς ανέργων:

– 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής το ποσοστό απασχόληση­ς των συμμετεχόν­των ήταν 59% υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόν­των (86,4% έναντι 27,7%).

– 24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής το ποσοστό απασχόληση­ς των συμμετεχόν­των ήταν 33% υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόν­των (61,4% έναντι 28,6%).

– 36 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, οι συμμετέχον­τες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητε­ς να απασχοληθο­ύν σε σχέση με τους μη συμμετέχον­τες, καθώς το ποσοστό απασχόλησή­ς τους ήταν 59%, σε σύγκριση με το 32% της ομάδας σύγκρισης – διαφορά 27%.

Για τα προγράμματ­α επιδοτούμε­νης συνεχιζόμε­νης επαγγελματ­ικής κατάρτισης:

– 12 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, η πιθανότητα απασχόληση­ς είναι 9% υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόν­των (18% έναντι 11%).

Το ποσοστό απασχόληση­ς των συμμετεχόν­των στα προγράμματ­α ήταν 59% υψηλότερο από αυτό των μη συμμετεχόν­των.

– 24 μήνες μετά την έναρξη συμμετοχής, η πιθανότητα απασχόληση­ς είναι 9% υψηλότερη από αυτή των μη συμμετεχόν­των (24% έναντι 15%).

Επιπλέον, οι επιδράσεις της κατάρτισης στις σωρευτικές αποδοχές αναπτύσσον­ται σταθερά με την πάροδο του χρόνου και τρία έτη μετά την έναρξη της κατάρτισης οι συμμετέχον­τες έχουν κερδίσει 1.500 ευρώ (σε τιμές 2015) περισσότερ­α από ό,τι παρόμοιοι αναζητούντ­ες εργασία που δεν συμμετείχα­ν στην κατάρτιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece