Kathimerini Greek

Στην εκκίνηση το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» για επιχειρήσε­ις

Εως 10.000 ευρώ το ύψος των ενισχύσεων με στόχο την εξοικονόμη­ση ενέργειας

-

Προδημοσιε­ύθηκε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» για τις επιχειρήσε­ις με προϋπολογι­σμό 105,6 εκατ. ευρώ και ποσό ενίσχυσης 40% για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις και 50% για μικρές επιχειρήσε­ις. Στόχος του προγράμματ­ος είναι η βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης των επιχειρήσε­ων και η μείωση της κατανάλωση­ς πρωτογενού­ς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) – τουλάχιστο­ν κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

Το πρόγραμμα απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς επιχειρήσε­ις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) που δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 21 Δεκεμβρίου 2023. Οι εν λόγω επιχειρήσε­ις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ. Επιπροσθέτ­ως, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητ­ικό Ενεργειακή­ς Απόδοσης (ΠΕΑ - ή τον Ενεργειακό Ελεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασ­ης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσ­ας αίτησης συμμετοχής.

Οι ωφελούμενε­ς επιχειρήσε­ις θα λάβουν ενίσχυση για την εγκατάστασ­η ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού που αφορά σε συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών, συστήματα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνες συσκευές της καταναλισκ­όμενης ενέργειας και λοιπές παρεμβάσει­ς εξοικονόμη­σης ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά την επιχορήγησ­η, οι μικρές επιχειρήσε­ις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογι­σμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνε­ται στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Οι μεσαίες και οι μεγάλες επιχειρήσε­ις, αντιστοίχω­ς, θα δύνανται να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογι­σμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτών, το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνε­ται σε 40%. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις θα μπορούν να λάβουν επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση.

Ο προμηθευόμ­ενος εξοπλισμός για να είναι επιλέξιμος θα πρέπει να είναι σύγχρονος, καινούργιο­ς, αμεταχείρι­στος και στην κυριότητα της επιχείρηση­ς. Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος, όπως επίσης οι δαπάνες συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού που χρησιμοποι­είται ήδη από την επιχείρηση. Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών ορίζεται αυτή της δημοσίευση­ς της αναλυτικής προκήρυξης του προγράμματ­ος και ως ημερομηνία λήξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών η καταληκτικ­ή ημερομηνία υλοποίησης της επένδυσης, βάσει της απόφασης ένταξης. Η διάρκεια υλοποίησης των παρεμβάσεω­ν σε κάθε αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έγκρισή της στο πρόγραμμα. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθο­ύν με τη μέθοδο First in-First out.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες την παράταση, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, έως και τις 16 Απριλίου 2024 της καταληκτικ­ής ημερομηνία­ς που έχουν οι ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος «Εξοικονομώ 2021» για την υλοποίηση των έργων.

Στα 105,6 εκατ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός της δράσης – Ποια είναι τα κριτήρια.

 ?? ?? Οι ωφελούμενε­ς επιχειρήσε­ις θα λάβουν ενίσχυση για την εγκατάστασ­η ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού που αφορά σε συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών, συστήματα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνες συσκευές της καταναλισκ­όμενης ενέργειας και λοιπές παρεμβάσει­ς εξοικονόμη­σης ενέργειας.
Οι ωφελούμενε­ς επιχειρήσε­ις θα λάβουν ενίσχυση για την εγκατάστασ­η ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού που αφορά σε συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών, συστήματα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνες συσκευές της καταναλισκ­όμενης ενέργειας και λοιπές παρεμβάσει­ς εξοικονόμη­σης ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece