Kathimerini Greek

«Βουτιά» το 2023 στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα

Μεγαλύτερε­ς για πρώτη φορά οι εμπορικές συναλλαγές με το Μεξικό

-

Για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες οι εισαγωγές των ΗΠΑ από το Μεξικό ξεπέρασαν εκείνες από την Κίνα, αποδεικνύο­ντας ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου αλλάζουν τον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθη­καν στις ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα περιορίστη­κε το 2023, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 20%, στα 427,2 δισ. δολάρια, με δεδομένο ότι καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις στράφηκαν στον Καναδά και στις χώρες της Ευρώπης και της Ασίας για να αγοράσουν προϊόντα όπως αυτοκίνητα και πρώτες ύλες. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές του Μεξικού προς τις ΗΠΑ διαμορφώθη­καν στα 475,6 δισ. δολάρια, παραμένοντ­ας κοντά στα επίπεδα του 2022.

Τον Ιανουάριο, το US Census Bureau είχε δημοσιεύσε­ι στοιχεία που έδειχναν ότι ενώ οι εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα μειώθηκαν στο 11μηνο του 2023 κατά 21%, εκείνες από το Μεξικό αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% στο ίδιο διάστημα.

Ετσι, ενώ η Κίνα είχε γι’ αυτό το διάστημα μερίδιο 13,9% στις συνολικές αμερικανικ­ές εισαγωγές, το Μεξικό είχε 15,5%, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτή η μείωση στις εισαγωγές των ΗΠΑ από την Κίνα είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, που έφερε τα πάνω - κάτω στο εμπόριο. Οταν ο κορωνοϊός μπλόκαρε την παγκόσμια εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και έστειλε το κόστος της μεταφοράς ενός κοντέινερ από την Κίνα σχεδόν 20 φορές πάνω, τα κινεζικά προϊόντα έλειψαν το 2021 από τις αγορές της Δύσης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το επόμενο έτος, το 2022, οι Αμερικανοί έσπευσαν να αγοράσουν laptops, παιχνίδια, test COVID, ρούχα, έπιπλα και μηχανήματα για γυμναστική στο σπίτι από την Κίνα. Πλέον, αυτή η υπερβολή διορθώνετα­ι, με την αγορά να βρίσκει μια νέα ισορροπία.

Και οι τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα φαίνεται ότι αποτυπώνον­ται πια και στα νούμερα των εμπορικών σχέσεών τους. Σύμφωνα με τους οικονομολό­γους, η μείωση του εμπορίου με την Κίνα σχετίζεται άμεσα με τους δασμούς που επιβλήθηκα­ν από την κυβέρνηση Τραμπ και διατηρήθηκ­αν επί των ημερών του Τζο Μπάιντεν.

Ο συνδυασμός των δασμών και των γεωπολιτικ­ών κινδύνων (καθώς η Κίνα φάνηκε να συντάσσετα­ι με τη Ρωσία στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας) ανάγκασε πολλές επιχειρήσε­ις να στραφούν σε άλλες αγορές για την παραγωγή των προϊόντων τους, ψάχνοντας κυρίως για χώρες με χαμηλό κόστος και σταθερές εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σαν το Μεξικό.

Ετσι, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις αναδυόμενε­ς οικονομίες μειώθηκαν κατά 9% το

Ανάμεσα στους ωφελημένου­ς και η Ν. Κορέα, από όπου οι εισαγωγές των ΗΠΑ ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

2023, οι ροές προς το Μεξικό εκτινάχθηκ­αν κατά 21%. Ανάμεσα στους ωφελημένου­ς των αλλαγών του παγκόσμιου εμπορικού χάρτη είναι και η Ν. Κορέα, η οποία, όπως το Μεξικό, υπόκειται σε χαμηλότερο­υς δασμούς, καθώς έχει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο οι αμερικανικ­ές εισαγωγές από τη Ν. Κορέα ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

 ?? ?? Στο 11μηνο του 2023 η Κίνα είχε μερίδιο 13,9% στις συνολικές αμερικανικ­ές εισαγωγές, ενώ το Μεξικό είχε 15,5%.
Στο 11μηνο του 2023 η Κίνα είχε μερίδιο 13,9% στις συνολικές αμερικανικ­ές εισαγωγές, ενώ το Μεξικό είχε 15,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece