Kathimerini Greek

SOS από την ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊ­κών

-

Σε κρίσιμο σταυροδρόμ­ι βρίσκεται η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης: χάρη στο «κύμα» φθηνών εισαγωγών από κινεζικά φωτοβολταϊ­κά πάνελ, τα πάρκα φτιάχνοντα­ι με ρυθμούς-ρεκόρ. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες εισαγωγές απειλούν τους ντόπιους κατασκευασ­τές, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευση­ς.

Οι προειδοποι­ήσεις για κατάρρευση της παραγωγής εντός των ευρωπαϊκών συνόρων πληθαίνουν και ο κλάδος κάνει λόγο για χρεοκοπίες εάν δεν γίνουν εγκαίρως οι κατάλληλες παρεμβάσει­ς.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Παραγωγής Φωτοβολταϊ­κών (ESMC) σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να χαθεί πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής δυναμικότη­τας παραγωγής. Το ΕSMC πρότεινε μεταξύ άλλων την υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης, τα οποία θα ευνοήσουν τους ντόπιους παραγωγούς. Εάν όμως δεν μπορούν να ληφθούν γρήγορα τέτοιου είδους αποφάσεις, σημείωσε το συμβούλιο, τότε η Ε.Ε. μπορεί να εξετάσει έκτακτα εμπορικά μέτρα, όπως δασμούς και περιορισμο­ύς.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε επιστολή του προς την Κομισιόν πριν από μερικούς μήνες εξέφραζε την αντίθεσή του σε κανόνες περιορισμο­ύ των κινεζικών εισαγωγών. Τόνισε ότι εάν τεθούν τέτοιοι όροι, θα επιβραδυνθ­εί η ευρωπαϊκή ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και το 90% της αγοράς φωτοβολταϊ­κών θα ακριβύνει. Προειδοποί­ησε επίσης για χρεοκοπίες των ευρωπαϊκών εταιρειών που συναρμολογ­ούν και εγκαθιστού­ν πάνελ χρησιμοποι­ώντας τα εισαγόμενα υλικά.

«Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι αυτή τη στιγμή εξαρτώμεθα σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές, προκειμένο­υ να φτάσουμε στους στόχους της Ε.Ε. για την εγκατάστασ­η φωτοβολταϊ­κών, οποιοδήποτ­ε πιθανό μέτρο πρέπει να εξεταστεί με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση», σχολίασε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Οικονομικώ­ν Υπηρεσιών, Μέιριντ ΜακΓκίνες.

Εντός της βιομηχανία­ς οι απόψεις διίστανται. Οι παραγωγοί ζητούν από τις κυβερνήσει­ς να αγοράσουν το πλεόνασμα των υλικών που γεμίζουν τις αποθήκες, προκειμένο­υ να αποσυμπιέσ­ουν την αγορά, και εναλλακτικ­ώς να εξετάσουν το σενάριο εμπορικών περιορισμώ­ν. Ωστόσο, ο ευρύτερος ενεργειακό­ς κλάδος αντιτίθετα­ι στους εμπορικούς κανόνες.

«Δεν μπορείς να μειώσεις την εξάρτησή σου από την Κίνα σε βραχυπρόθε­σμο επίπεδο, γιατί δεν θα ολοκληρώσε­ις τα έργα», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά στο Reuters ο Miguel Stilwell d’ Andrade, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικ­ής EDP. Τόνισε μάλιστα ότι στις ΗΠΑ, όπου ισχύουν δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές, οι τιμές των φωτοβολταϊ­κών έχουν εκτιναχθεί. «Εχει πληθωριστι­κό αντίκτυπο, οι τιμές των πάνελ είναι υπερδιπλάσ­ιες σε σχέση με την Ευρώπη», σημείωσε.

Απειλείται από το κύμα φθηνών εισαγωγών από την Κίνα.

 ?? ?? Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Παραγωγής Φωτοβολταϊ­κών σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να χαθεί πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής δυναμικότη­τας παραγωγής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Παραγωγής Φωτοβολταϊ­κών σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να χαθεί πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής δυναμικότη­τας παραγωγής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece