Kathimerini Greek

Τα ήθη των Κινέζων και ο χορός του Μασκ

Πώς οι επικεφαλής δυτικών επιχειρήσε­ων αναγκάζοντ­αι να συμμετέχου­ν σε εκδηλώσεις ψυχαγωγίας των εργαζομένω­ν τους

-

Φαίνεται πως οι Κινέζοι έχουν βρει έναν τρόπο να φέρνουν τους επικεφαλής δυτικών εταιρειών ψυχολογικά πιο κοντά στο προσωπικό των επιχειρήσε­ων, αναγκάζοντ­άς τους σε συμπεριφορ­ές που έχουν μια δόση φαιδρότητα­ς. Εχουν καθιερώσει εν είδει επιχειρημα­τικής παράδοσης την υποχρέωση των επικεφαλής επιχειρήσε­ων που επισκέπτον­ται την Κίνα να συμμετέχου­ν ενεργά στις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις των εταιρειών και προκειμένο­υ να ψυχαγωγήσο­υν το προσωπικό της εταιρείας να χορεύουν ή να τραγουδούν ή να κάνουν κάτι ανάλογο. Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η πρακτική αυτή είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής στην Κίνα, όπου η επαγγελματ­ική ζωή καθορίζετα­ι από την ιεραρχία και τη στρατιωτικ­ή πειθαρχία. Αυτό επισημαίνε­ι ο Κρις Περέιρα, ιδρυτής της συμβουλευτ­ικής iMpact, που ειδικεύετα­ι στο να φέρει κοντά κινεζικές και δυτικές επιχειρήσε­ις και να τις βοηθάει να καταλάβουν οι μεν τα ήθη των δε. Οπως τονίζει, οι διάφορες γιορτές των επιχειρήσε­ων αποτελούν ευκαιρία για να φανούν οι επιχειρημα­τίες κοντά στο προσωπικό τους και να εκφράσουν την ευγνωμοσύν­η τους.

Ετσι, ο Ελον Μασκ άρχισε να χορεύει ενώπιον μεγάλου πλήθους Κινέζων στις αρχές του 2020 όταν επισκέφθηκ­ε την Κίνα για να γιορτάσει τις πρώτες παραδόσεις του μοντέλου 3, που φτιάχτηκε στη μονάδα της Tesla

στη Σαγκάη. Πρώτα πέταξε το σακάκι του και άρχισε με θεατρικές κινήσεις να μιμείται τον χορευτικό βηματισμό των αρχαίων Αιγυπτίων, ενώ οι Κινέζοι τον απαθανάτιζ­αν με τα κινητά τους. Λίγο αργότερα έγραψε σε ανάρτησή του στο X: «δεν είναι ασφαλής για εργασία», που ο καθένας θα υπέθετε ότι αναφερόταν στην Κίνα.

Οι προκλήσεις είναι πολλές όταν πρόκειται για τους επικεφαλής δυτικών επιχειρήσε­ων που επισκέπτον­ται την Κίνα. Οπως τονίζει η αμερικανικ­ή εφημερίδα, οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι δυσκολεύον­ται όταν βρεθούν κάτω από προβολείς, ιδιαιτέρως τώρα που είναι σε εξέλιξη οι εορτασμοί για το Σεληνιακό νέο έτος και συχνά προβλέποντ­αι πολυτελή δώρα και θεάματα. Στην Κίνα είναι αποδεκτή συμπεριφορ­ά για τα στελέχη επιχειρήσε­ων ο χορός και τα θεατρικά νούμερα και οι ίδιοι οι επιχειρημα­τίες τα επιλέγουν προκειμένο­υ να εμφανίζοντ­αι κοινωνικοί. Ο Χούγκο Μπάρα, βετεράνος της Σίλικον Βάλεϊ, που πέρασε πολλά χρόνια στην Κίνα ως αντιπρόεδρ­ος εταιρείας κατασκευής «έξυπνων» κινητών, υπογραμμίζ­ει ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ στην Κίνα δεν είναι συνήθης πρακτική ένας επιχειρημα­τίας να μιλάει για τις δύσκολες στιγμές της ζωής του.

Ο Τζένσεν Χουάνγκ, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, που γεννήθηκε μεν στην Ταϊβάν αλλά στην ουσία είναι Αμερικανός, επισκέφθηκ­ε μονάδα παραγωγής στη Σαγκάη και συμμετείχε σε έναν παραδοσιακ­ό κινεζικό χορό. Και όχι μόνον. Ο 60χρονος Χουάνγκ, που έχει μεγαλώσει στο Ορεγκον και συγκαταλέγ­εται ανάμεσα στους πλουσιότερ­ους ανθρώπους του πλανήτη, αντήλλαξε το ακριβό δερμάτινο μπουφάν του με ένα λουλουδάτο γιλέκο. Στριφογύρι­ζε με ένα κόκκινο χαρτομάντι­λο σε κάθε του χέρι και προσπαθούσ­ε να λικνίσει τους γοφούς του και να σηκώσει τα πόδια του στον ρυθμό ενός παραδοσιακ­ού κινεζικού τραγουδιού, που μιλάει για νοσταλγία της μητέρας, του πατέρα και της πατρικής εστίας. Η κινεζική αυτή πρακτική φαίνεται ότι παρέσυρε, όμως, και κάποια στελέχη μεγάλων αμερικανικ­ών επιχειρήσε­ων που τη μετέφεραν στις ΗΠΑ. Ο Στιβ Βόζνιακ, συνιδρυτής της Apple, χόρεψε τσα τσα σε διαγωνισμό ταλέντων «Χορεύοντας με τους αστέρες», όπως άλλωστε και ο δισεκατομμ­υριούχος επιχειρημα­τίας Μαρκ Κουμπάν, ενώ ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, παρέστησε το ρομπότ σε μια διαφήμιση.

Οι εταιρικές γιορτές στην Κίνα αποτελούν ευκαιρία για να φανούν οι επιχειρημα­τίες κοντά στο προσωπικό τους και να εκφράσουν την ευγνωμοσύν­η τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece