Kathimerini Greek

Με άνοδο 0,55% επέστρεψε πάνω από τις 1.400 μονάδες το Χ.Α.

Επιλεκτικέ­ς οι κινήσεις των επενδυτών, στα 142,3 εκατ. διαμορφώθη­κε ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με ήπιους ρυθμούς κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, ακολουθώντ­ας την τάση που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, επιστρέφον­τας πάντως πάνω από τις 1.400 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνε­ται σε αρκετά ικανοποιητ­ικά επίπεδα. Οι κινήσεις των επενδυτών ήταν επιλεκτικέ­ς, ενώ στράφηκαν, εκτός από τα blue chips, και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Παράλληλα, υποτονική ήταν η δεύτερη ημέρα διαπραγμάτ­ευσης του ΔΑΑ, καθώς έκλεισε με κέρδη 0,44%, στα 9,2 ευρώ (από +1,94% στα υψηλά ημέρας), με τον τζίρο να διαμορφώνε­ται στα 21,6 εκατ. ευρώ.

«Η αγορά περιέχει σημάδια ότι μια διόρθωση τιμών έχει ωριμάσει», υποστηρίζε­ι η Depolas Investment Services, προσθέτοντ­ας πως ενδέχεται να μην αφορά το σύνολο των τίτλων, πράγμα υγιές, αλλά η μεταβλητότ­ητα θα αυξηθεί.

Στα στατιστικά της συνεδρίαση­ς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.404,88 μονάδες με άνοδο 0,55%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 142,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 3.416,83 μονάδες, στο +1,70% και στις 2.400,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 0,52%, στις 1.231,32 μονάδες.

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 3,26% ξεχώρισε ο ΟΤΕ, ακολούθησα­ν με άνοδο άνω του 2% οι Motor Oil, Jumbo και Autohellas, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε Εθνική Τράπεζα,

ΕΥΔΑΠ, Lamda Developmen­t και Titan.

Το διεθνές και εγχώριο bull market συνεχίζει ακάθεκτο, με τον αμερικανικ­ό S&P-500 στις 5.000 μονάδες, τη στιγμή που όλα τα στοιχήματα για μια βαθιά διόρθωση είναι στο τραπέζι, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

«Οι λόγοι μιας “νότιας κίνησης” –όταν αυτή θα πραγματοπο­ιηθεί–

πιθανότατα δεν θα είναι αυτοί που φαίνονται τώρα ως πιθανότερο­ι», προσθέτει ο αναλυτής. Τα βασικά θέματα της ειδησεογρα­φίας που θα μπορούσαν να πρωταγωνισ­τήσουν, όπως απασχόληση, επιτόκια, ενέργεια, εταιρικά αποτελέσμα­τα, έχουν τρόπον τινά «ξεθυμάνει» για την ώρα και οι επενδυτές καλούνται να ψάξουν βαθύτερα για πιθανούς λόγους πτώσης. Κατά τον αναλυτή, πάντως, για να διασφαλιστ­εί η ανοδικότητ­α και η αξιοπιστία του Χ.Α., η κάθε εισηγμένη θα πρέπει να είναι σε θέση να σέβεται τους κανόνες συνετής εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Από την πλευρά της, η NBG Securities δηλώνει θετική για το Χ.Α., επισημαίνο­ντας πως η Ελλάδα επέστρεψε στο ραντάρ των επενδυτών, και εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης θα

ανέβει πάνω από τις 1.500 μονάδες φέτος.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της χρηματιστη­ριακής, πολλοί καταλύτες για την άνοδο των αποτιμήσεω­ν των ελληνικών μετοχών παραμένουν σε ισχύ, όπως: 1) η πολιτική σταθερότητ­α που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, 2) η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, 3) η επιτάχυνση της οικονομική­ς ανάπτυξης πολύ πάνω από τους μέσους όρους της Ε.Ε., 4) η επιστροφή της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών, όπως φάνηκε και από την υπερκάλυψη για την IPO του ΔΑΑ, 5) η συνεχιζόμε­νη δημοσιονομ­ική υπεραπόδοσ­η και 6) οι ελκυστικές αποτιμήσει­ς, με την ελληνική αγορά να παραμένει σε σημαντικό discount έναντι της Ευρώπης.

Η NBG Securities εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης θα ανέβει πάνω από τις 1.500 μονάδες φέτος.

 ?? ?? Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 3.416,83 μονάδες, στο +1,70% και στις 2.400,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 3.416,83 μονάδες, στο +1,70% και στις 2.400,56 μονάδες έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece