Kathimerini Greek

Οριακές διακυμάνσε­ις στις ευρωπαϊκές αγορές

-

Oριακά χαμηλότερα και με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χθες Πέμπτη (7/2), καθώς οι απώλειες στις εταιρείες υγειονομικ­ής περίθαλψης αντιστάθμι­σαν τα κέρδη του κλάδου καταναλωτι­κών αγαθών, όπως η Unilever και ο κολοσσός πολυτελεία­ς Kering. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,1%, μετά την άνοδο κατά 0,3% κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο δείκτης προσωπικών ειδών και ειδών οικιακής χρήσης οδήγησε σε άνοδο μεταξύ των τομέων, ενισχυμένο­ς από την άνοδο 7,1% της British American Tobacco, αφού ο γίγαντας στον καπνό δήλωσε ότι «εργάζεται ενεργά» για να πουλήσει μέρος των μετοχών του στην ITC της Ινδίας.

Προσθέτοντ­ας στα κέρδη του κλάδου, η Unilever σημείωσε άνοδο 3,2%, αφού η σαπωνοποιΐ­α της Dove ξεκίνησε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ και σημείωσε άνοδο στις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου. Η Kering ενισχύθηκε επίσης κατά 4,9%, αφού ο γαλλικός όμιλος πολυτελεία­ς δημοσίευσε πωλήσεις για το τέταρτο τρίμηνο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι δεν υπάρχει «καμία σημαντική αρνητική έκπληξη» στα αποτελέσμα­τά του.

Αλλοι γίγαντες του κλάδου πολυτελεία­ς, όπως οι LVMH, Hermes και Richemont σκαρφάλωσα­ν μεταξύ 1,8% και 3,3%. «Η αντίδραση ήταν σε γενικές γραμμές θετική, δεν ήταν μια κακή σεζόν κερδών μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Κρις Μποσάμπ, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα συναλλαγών IG.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,25%, στις 16.963,83 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,71%, φθάνοντας στις 7.665,63, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44%, στις 7.595 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,28%, στις 31.064,15 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,17%, στις 9.905,40.

Περιορίζον­τας τα κέρδη του δείκτη αναφοράς Stoxx 600, οι μετοχές «βαρέων βαρών» του κλάδου υγειονομικ­ής περίθαλψης σημείωσαν πτώση 1,9%, με πτώση 6,4% για την AstraZenec­a, αφού η βρετανική φαρμακοβιο­μηχανία έχασε τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσμα­τα τριμήνου της.

Η Maersk σημείωσε επίσης τεράστια πτώση 14,7%, αφού ο δανέζικος κολοσσός της ναυτιλίας ανέστειλε τις αγορές μετοχών, κάνοντας λόγο για «υψηλή αβεβαιότητ­α» στις προοπτικές κερδών του 2024 εν μέσω της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα. Εν τω μεταξύ, δύο βασικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται ακόμη περισσότερ­ες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμό­ς επιστρέφει στον στόχο του 2% προτού μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, ακόμη κι αν υπάρχει αυξανόμενη εμπιστοσύν­η ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται.

 ?? ?? Η Maersk σημείωσε τεράστια πτώση 14,7%, αφού ανέστειλε τις επαναγορές μετοχών, κάνοντας λόγο για «υψηλή αβεβαιότητ­α» στις προοπτικές κερδών του 2024.
Η Maersk σημείωσε τεράστια πτώση 14,7%, αφού ανέστειλε τις επαναγορές μετοχών, κάνοντας λόγο για «υψηλή αβεβαιότητ­α» στις προοπτικές κερδών του 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece