Kathimerini Greek

«Καμπανάκι» στις ΗΠΑ για την επαγγελματ­ική στέγη

- Των ΑΝΤΡΙΟΥ ΡΟΣ ΣΟΡΚΙΝ, ΡΑΒΙ ΜΑΤΟΥ, ΜΠΕΡΝΑΡ ΓΟΥΟΡΝΕΡ, ΣΑΡΑ ΚΕΣΛΕΕΕΡ, ΜΑΙΚΛ ΝΤΕ ΛΑ ΜΕΡΣΕΝΤ, ΛΟΡΕΝ ΧΙΡΣ και ΕΦΡΑΤ ΛΙΒΝΙ / THE NEW YORK TIMES

Ενα χρόνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι επενδυτές ανησυχούν για την κατάσταση των μικρών περιφερεια­κών τραπεζών στις ΗΠΑ που έχουν συγκεντρώσ­ει τεράστιο όγκο δανείων για την αγορά επαγγελματ­ικής στέγης. Οι μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών επιταχύνθη­καν από την Τετάρτη, όταν ο οίκος Moody's υποβάθμισε τα ομόλογα της αμερικανικ­ής τράπεζας New York Community Bancorp (NYCB) στο επίπεδο των ομολόγων σκουπιδιών. Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερ­ο για τον τομέα της επαγγελματ­ικής στέγης στις ΗΠΑ που αντιμετωπί­ζει πρόβλημα και ιδιαιτέρως επειδή στις 11 Μαρτίου λήγει το πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων που είχε υιοθετήσει η Fed για να στηρίξει τις μικρές τράπεζες.

Οι μετοχές της NYCB σημείωσαν

πτώση 15% κατά την προσυνεδρί­αση, αμέσως μετά την υποβάθμιση. Στη διάρκεια της προηγούμεν­ης εβδομάδας έχασαν συνολικά το 60% της αξίας τους, καθώς είχαν προηγηθεί τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα που είχε ανακοινώσε­ι η τράπεζα και τα οποία οφείλονταν στην έκθεσή της σε δάνεια για την αγορά επαγγελματ­ικής στέγης.

Τις ίδιες ημέρες ο δείκτης KBW Nasdaq Regional Banking Index, που παρακολουθ­εί τις μετοχές τραπεζών μεσαίου μεγέθους, υποχώρησε σχεδόν 12% εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την έκθεση των μικρών τραπεζών σε δάνεια για την αγορά επαγγελματ­ικής στέγης. Το περασμένο έτος η NYCB πλειοδότησ­ε και ανέλαβε υπό τον έλεγχό της το ενεργητικό της μικρής αμερικανικ­ής τράπεζας Signature Bank, που είχε καταρρεύσε­ι λίγο μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Ετσι, το ενεργητικό

της υπερέβη τα 100 δισ. δολ. θέτοντάς τη σε νέα κατηγορία, με αποτέλεσμα να υπόκειται σε πολύ αυστηρότερ­ες απαιτήσεις κεφαλαιακή­ς επάρκειας.

Στο μεταξύ, η αιτία του προβλήματο­ς είναι η εκτόξευση του ποσοστού των κενών γραφείων καθώς και τα υψηλά επιτόκια. Η ραγδαία μεταβολή που επήλθε στις πρακτικές της εργασίας εξαιτίας της πανδημίας έχει φέρει αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, ενώ οι τράπεζες έρχονται αντιμέτωπε­ς με ένα «τείχος» από δάνεια συνολικής αξίας 1,5 τρισ. δολ. για την αγορά επαγγελματ­ικών ακινήτων, που λήγουν ορισμένα φέτος και κάποια άλλα το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση μέσω στελεχών της αναγνωρίζε­ι πως ορισμένες τράπεζες αντιμετωπί­ζουν ενδεχομένω­ς κάποιο πρόβλημα, αλλά υποτιμά τον κίνδυνο ευρύτερης κρίσης. «Πιστεύω πως είναι διαχειρίσι­μη, έστω κι αν ορισμένα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα υφίστανται πίεση», τόνισε η υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζάνετ Γέλεν, στην ακρόασή της ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπισ­τωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων.

Η κατάσταση περιπλέκετ­αι, όμως, από το γεγονός ότι λήγει τον επόμενο μήνα η χρηματοδοτ­ική γραμμή έκτακτης ανάγκης που είχε προσφέρει η Fed στις μικρές τράπεζες δίνοντάς τους την ευκαιρία να δανείζοντα­ι με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια. Πρόκειται για το πρόγραμμα που θεσπίστηκε πέρυσι όταν κατέρρευσε η Silicon Valley Bank και βοήθησε τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα να διασφαλίζο­υν φθηνό δανεισμό. Παράλληλα αποκατέστη­σε την εμπιστοσύν­η του κοινού στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα. Ομως η πτώση των τραπεζικών μετοχών προδίδει ότι οι επενδυτές δεν πείθονται. Στο μεταξύ, το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, συμπεριλαμ­βανομένων των Banco Santander και Deutsche Bank, αύξησαν την έκθεσή τους στην αμερικανικ­ή αγορά ομολόγων των εταιρειών ακινήτων, παρά τη γενικότερη ανησυχία μπροστά στο τσουνάμι κόκκινων δανείων που διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα.

Ανησυχία για τις μικρές περιφερεια­κές τράπεζες που έχουν συγκεντρώσ­ει τεράστιο όγκο δανείων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece