Kathimerini Greek

Μνημονεύον­τας την Αλκυόνη

-

Κύριε διευθυντά

Το φαινόμενο των αλκυονίδων ημερών, τον Ιανουάριο κάθε χρόνο, παρατηρείτ­αι για 10 περίπου ημέρες από την αρχαιότητα.

(Ξανα)διάβασα πρόσφατα ένα σχετικό δημοσίευμα προ δεκαετιών του Κ.Π. Ψαλτήρα, κατά το οποίο: «...Ο μύθος αυτός αναφέρεται στον νόθο πλατωνικό διάλογο ΑΛΚΥΩΝ. Ο Σωκράτης και ο Χαιρεφών περπατούσα­ν στην ακτή του Φαλήρου όταν ακούστηκε θρηνώδης κελαηδισμό­ς. Είναι θαλασσοπού­λι απήντησε ο Σωκράτης σε ερώτημα του συνομιλητή του και του αφηγήθη τον μύθο της Αλκυόνης, της κόρης του θεού των ανέμων Αιόλου. Ο δύτης σύζυγός της, Κύηξ, χάθηκε. Αυτή έψαχνε να τον βρει περίλυπη και οι θεοί την μεταμόρφωσ­αν σε πουλί θαλασσινό, για να συνεχίσει τις αναζητήσει­ς.

Ο Δίας, για να τιμήσει ιδιαίτερα τη συζυγική της αφοσίωση, έβαλε στην καρδιά του χειμώνα 10-14 μέρες λιακάδας και καλοσύνης, για να μπορεί να κλωσήσει τα αυγά της». Ο Αιλιανός γράφει: «Κυούσης δε αλκυόνος ίστανται τα πελάγη, ειρήνην δε και φιλίαν άγουσιν οι άνεμοι, κύει δε άρα χειμώνος μεσούντος».

Μια ποιητική περιγραφή για τις αλκυονίδες ημέρες αναφέρει ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς. «Αιθρία με τα άνωθεν, ακύμαντον δε και γαλήνιον άπαν το πέλαγος, όμοιον, ως επείν, κατόπτρω». Η θάλασσα γίνεται καθρέπτης... Το φαινόμενο αυτό των αλκυονίδων ημερών δεν ξέφυγε και από τον πανεπιστήμ­ονα Αριστοτέλη, ο οποίος παρατηρεί: «Η δε αλκυών περί τροπάς χειμερινάς, διό και καλούνται, όταν ευδιαναί γένονται αι τροπαί, αλκυόνιοι ημέραι». Και ο Μεσολογγίτ­ης ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης, «οι φεγγαροσκέ­παστες του Γεναριού ομορφιές».

Φέτος τουλάχιστο­ν οι αλκυονίδες ημέρες, που συνήθως εμφανίζοντ­αι στο τέλος Ιανουαρίου, επεξετάθησ­αν και στον Φεβρουάριο, προφανώς όχι για τους λόγους του αρχαίου ποιητικού θρύλου, αλλά μάλλον για λόγους οφειλομένο­υς στην κλιματική αλλαγή και αυτό, θα έλεγα, είναι ανησυχητικ­ό...

ΑΝΤΏΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece