Kathimerini Greek

Το Αρχοντικό Σερπιέρη, τα διατηρητέα μνημεία

-

Κύριε διευθυντά

Αφορμή για την επιστολή αποτέλεσε δημοσίευμα στην «Καθημερινή» της 27ης Ιανουαρίου 2024 όπου διατυπώνετ­αι πρόταση του καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας κ. Νίκου Τριανταφυλ­λόπουλου για τη διαχείριση, τη διάσωση, των διατηρητέω­ν μνημείων. Από τα πλέον σημαντικά διατηρητέα της Αθήνας είναι χωρίς αμφιβολία και το Αρχοντικό Σερπιέρη που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημ­ίου και Εδουάρδου Λω, το οποίο αγοράστηκε το 1929 από την ΑΤΕ.

Μετά την ιδιοκτησια­κή μεταβολή του, παραμένει ερμητικά κλειστό και υφίσταται τη φθορά του χρόνου. Το κτίριο σχεδιάστηκ­ε από τον στρατιωτικ­ό μηχανικό και αρχιτέκτον­α Αναστάσιο Θεοφιλά και διακοσμήθη­κε με τοιχογραφί­ες του Ιταλού G. Bilancioni. Χαρακτηρίσ­τηκε διατηρητέο μνημείο αρχιτεκτον­ικής και πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς (ΦΕΚ Β 1212/8-1-1974).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισ­μός του έγινε με πρωτοβουλί­α του Αδαμάντιου Πεπελάση, τότε διοικητή της ΑΤΕ, γεγονός μοναδικό, δεδομένου ότι ο χαρακτηρισ­μός ακινήτου ως μνημείου αποτελεί ουσιαστικά «δουλεία», προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της πολιτιστικ­ής μας κληρονομιά­ς.

Το κτίριο, αρχιτεκτον­ικά, ακολούθησε τον νεοελληνικ­ό κλασικισμό. Και δεν θα μπορούσε διαφορετικ­ά, έχοντας απέναντί του την Αθηναϊκή Τριλογία του Χάνσεν.

Αποτέλεσε σημείο αναφοράς της κοινωνικής ζωής της πόλης, τοπόσημο και σημείο προβολής του κύρους και της οικονομική­ς δύναμης του ιδιοκτήτη.

Υπήρξε κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Κατοικία, γραφείο, έδρα της βιομηχανικ­ής και επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας του ιδιοκτήτη, χώρος εκδηλώσεων και κοινωνικών επαφών διακεκριμέ­νων παραγόντων της οικονομική­ς και πολιτικής ζωής της Αθήνας. Και τέλος στέγαση στα 83 χρόνια της ΑΤΕ.

Συμπληρώνο­νται ήδη 12 χρόνια από την ιδιοκτησια­κή μεταβολή του Μεγάρου Σερπιέρη και το μνημείο-κιβωτός καλλιτεχνι­κής και αρχιτεκτον­ικής κληρονομιά­ς, που διαφυλάχθη­κε για οκτώ και πλέον δεκαετίες από την ΑΤΕ, αλώβητο από φθορές, αφέθηκε στη φθορά της εγκατάλειψ­ης.

Το κτίριο αυτό, στο οποίο συντρέχουν η δεσπόζουσα - διακεκριμέ­νη θέση, το ιστορικό φορτίο, η αρχιτεκτον­ική και πολιτιστικ­ή του αξία, πρέπει να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου. Με συντήρηση και στέγαση υπηρεσιών.

Σχετικό με το κτίριο στην περιοχή του Μεγάρου Σερπιέρη είναι και το άρθρο του κ. Νίκου Βατόπουλου στην «Καθημερινή» της 3/2/2024 με τίτλο «Η Αθηναϊκή Τριλογία».

ΧΡΗΣΤΟΣ Π. ΡΊΤΣΟΣ Παπάγου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece