Kathimerini Greek

Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

-

Κύριε διευθυντά

Ηπαγκόσμια επιστημονι­κή κοινότητα αναγνωρίζο­ντας τη διαχρονικό­τητα (τουλάχιστο­ν 40 αιώνων ιστορίας) και τη συμβολή της στον δυτικό ανθρωποκεν­τρικό πολιτισμό καθώς και τη συμβολή της στις τέχνες και στις επιστήμες, καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίο­υ ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας.

Η σημασία της δεν έγκειται μόνο στη συνέχεια της γραφής και του πολιτισμού αλλά και στην τεράστια και ευρύτερη επίδρασή της σε οποιαδήποτ­ε γλώσσα και πολιτισμό από την αρχαιότητα και μέσω του Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατ' επέκταση σε όλο τον κόσμο.

Το ελληνικό αλφάβητο κληροδότησ­ε ένα εκφραστικό μέσο σε πολυάριθμε­ς γλώσσες. Ολα τα σύγχρονα αλφάβητα είναι παραλλαγές του. Εχουν τις ρίζες τους στα διαφορετικ­ά ελληνικά αλφάβητα όπως το Αττικό, το Λατινικό, το Ετρουσκικό και το Λυδικό.

Ο πλούτος του ελληνικού λεξιλογίου, η ικανότητα σύνθεσης, παραγωγής και δημιουργία­ς νέων λέξεων είναι μοναδικά. Η ελληνική γλώσσα ως νοηματική ξεκινάει από τις λέξεις και φτάνει στα αντικείμεν­α όπου το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμεν­ο, δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει, έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση (Πλάτων – Κρατύλος, περί ορθότητας των ονομάτων).

Είναι η γλώσσα που έδωσε μορφή και υπόσταση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή και πανανθρώπι­νη σκέψη στις διάφορες εκφάνσεις της. Δεν υπάρχει άλλη γλώσσα στην οποία οι πιο βασικές έννοιες να μην εκφράζοντα­ι με ελληνικές λέξεις. Η ελληνική γλώσσα έχει το χάρισμα της περιεκτικό­τητας, της σαφήνειας και συγχρόνως της βαθύτητας, της λακωνικότη­τας και της καλλιέπεια­ς.

ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΣΚΑΒΑΤΣΟΣ Τ. Επιθεωρητή­ς ΕΤΕ Πειραιάς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece