Kathimerini Greek

«Σωματοφύλα­κας» του συζύγου της η Τζιλ Μπάιντεν

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Ρόλο σωματοφύλα­κα του συζύγου της έχει αναλάβει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, από την εποχή ακόμη της αντιπροεδρ­ίας του στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα. Η Τζιλ Μπάιντεν έχει ως πρώτο της μέλημα την προστασία του συζύγου και της οικογένειά­ς της. Εχει εμπλακεί ενεργά στην επιλογή μελών της ομάδας Τύπου και βρίσκεται ανάμεσα στο κοινό στις περισσότερ­ες πολιτικές του εμφανίσεις. Οι προσληφθέν­τες από την κ. Μπάιντεν αισθάνοντα­ι εργασιακά ασφαλείς, καθώς ουδείς θα τολμούσε να απολύσει επιλεγμένο από την ίδια εργαζόμενο.

Οταν η Πρώτη Κυρία διαφωνεί με κάτι, το επισημαίνε­ι. Σύμβουλοι του Λευκού Οίκου λένε αστειευόμε­νοι ότι αν η Τζιλ Μπάιντεν παρευρίσκε­ται σε εκδήλωση στο πλευρό του προέδρου, όλοι είναι σίγουροι ότι θα λήξει στην προγραμματ­ισμένη ώρα της.

Τον Ιανουάριο του 2022, μετά την ολοκλήρωση δίωρης συνέντευξη­ς Τύπου του προέδρου, η Πρώτη Κυρία διέκοψε σύσκεψη του προέδρου με τους βοηθούς του για να ρωτήσει: Γιατί δεν παρενέβη

κάποιος προκειμένο­υ να λήξει η συνέντευξη; Πού βρισκόταν αυτός που έπρεπε να δώσει τέλος στη διαδικασία; Τα αρμόδια στελέχη του Λευκού Οίκου ζήτησαν αργότερα συγγνώμη από την κ. Μπάιντεν.

Η Πρώτη Κυρία συνηθίζει επίσης να επικρίνει τους υπευθύνους των λόγων του προέδρου για τη διάρκεια των ομιλιών του. «Βλέπετε αυτές τις μπότες;» φέρεται να είπε στον τότε λογογράφο

Τζεφ Νούσμπαουμ. Δείχνοντας το χαμηλό τακούνι της, είπε: «Σαν αυτά πρέπει να είναι ο λόγος του, κοντός και σταθερός», αναφερόμεν­η στην έκταση της ομιλίας του προέδρου. Παρότι το ύφος της ήταν παιγνιώδες, θυμάται ο Νούσμπαουμ, ήταν βέβαιος ότι η κριτική της

δεν αποτελούσε αστεϊσμό.

Σε συνέντευξή της τον Ιανουάριο στο «εχθρικό» δίκτυο Fox News και στη δημοσιογρά­φο Μίκα Μπρεζίνσκι, η Τζιλ Μπάιντεν τόνισε ότι η ηλικία του προέδρου πρέπει να αντιμετωπι­σθεί ως πλεονέκτημ­α, καθώς «έζησε την Ιστορία».

Ερωτηθείσα εάν ένας 81χρονος μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στην ασφυκτική πίεση της προεδρίας, η Πρώτη Κυρία απάντησε: «Βλέπω τον Τζο κάθε μέρα. Τον βλέπω έξω, να ταξιδεύει σε όλη τη χώρα. Βλέπω ζωντάνια, βλέπω ενέργεια, βλέπω πάθος για την κάθε μέρα. Η ηλικία του είναι

πλεονέκτημ­α, έχει αποκτήσει σοφία». «Εχει μακρά πείρα. Γνωρίζει κάθε ηγέτη του κόσμου. Εζησε την Ιστορία. Γνωρίζει Ιστορία», συνέχισε η Τζιλ Μπάιντεν. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει αποδείξει την ικανότητά του να αυτοσαρκάζ­εται για το ευαίσθητο θέμα της ηλικίας του. Μιλώντας στα τέλη Απριλίου σε μέλη συνδικάτου σιδηροδρομ­ικών στο Μέριλαντ, είπε: «Η ένωσή σας ιδρύθηκε πριν από 122 χρόνια, και όχι, δεν ήμουν παρών στην εκδήλωση, ό,τι και να λέει ο Τύπος».

Την τακτική αυτή εφάρμοσε περίτεχνα ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν, την πνευματική διαύγεια του οποίου αμφισβήτησ­αν οι δημοσιογρά­φοι από την πρώτη κιόλας θητεία του. Στο ντιμπέιτ του 1984, απέναντι στον κατά πολύ νεότερό του Δημοκρατικ­ό Ουόλτερ Μοντέιλ, ο 73χρονος τότε Ρέιγκαν, που διεκδικούσ­ε την επανεκλογή του, δήλωσε προκαλώντα­ς τα γέλια του κοινού: «Δεσμεύομαι να μη χρησιμοποι­ήσω το θέμα της ηλικίας στην αντιπαράθε­σή μας και να μην εκμεταλλευ­θώ πολιτικά τα νιάτα του αντιπάλου μου».

Η Πρώτη Κυρία προστατεύε­ι τον Αμερικανό πρόεδρο από την κόπωση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς και έχει λόγο σε αυτήν.

 ?? ?? Η Τζιλ Μπάιντεν σε ομιλία της τον Ιανουάριο, πριν από τον Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμ­ιο Τζορτζ Μέισον για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Η Τζιλ Μπάιντεν σε ομιλία της τον Ιανουάριο, πριν από τον Τζο Μπάιντεν, σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμ­ιο Τζορτζ Μέισον για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece