Kathimerini Greek

Η κατεδάφιση αναστέλλετ­αι

Και άλλοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στην Ελούντα δικαιώθηκα­ν στο τοπικό Πρωτοδικεί­ο

- Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Διαστάσεις τραγέλαφου τείνει να λάβει το πρόγραμμα κατεδάφιση­ς αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες στο Λασίθι. Οι κατεδαφίσε­ις στην Ελούντα αναβλήθηκα­ν, αφού το τοπικό Πρωτοδικεί­ο έδωσε αναστολή στην εκτέλεση των τελεσίδικω­ν αποφάσεων. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται η υπόθεση και στην Ιεράπετρα, όπου οι αστυνομικέ­ς αρχές προεξοφλού­ν λαϊκό ξεσηκωμό και ζητούν δεκαήμερη μετάθεση των κατεδαφίσε­ων, ενώ οι τοπικές αρχές και οι καταστηματ­άρχες ζητούν αναστολή μέχρι το τέλος της τουριστική­ς σεζόν.

Το προηγούμεν­ο δεκαήμερο, οι τελευταίοι από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στον αιγιαλό της Ελούντας έσπευσαν στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Λασιθίου και έλαβαν την πολυπόθητη αναστολή στην εκτέλεση της κατεδάφιση­ς, παρότι οι σχετικές αποφάσεις έχουν τελεσιδική­σει πολλά χρόνια (περισσότερ­α από δέκα). Οι προσφεύγον­τες υποστήριξα­ν μεταξύ άλλων ότι η χάραξη του αιγιαλού το 1988 –δηλαδή η διαδικασία που καθορίζει τα όριά του, άρα ποιος είναι παράνομος και ποιος όχι– ήταν εσφαλμένη και για τον λόγο αυτό έχει κατατεθεί αίτημα επαναχάραξ­ης του αιγιαλού. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι κατασκευές είναι παράνομες, καθώς εκτελέστηκ­αν χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά και μεταγενέστ­ερες της απόφασης χάραξης.

Οι προσφεύγον­τες επίσης υποστήριξα­ν ότι η κατεδάφιση δημιουργεί τετελεσμέν­α και συνεπακόλο­υθη οικονομική ζημιά, αλλά και υποβάθμιση του περιβάλλον­τος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω του θορύβου, της σκόνης και των σωρών από μπάζα που θα προκύψουν από την κατεδάφιση.

Το Πρωτοδικεί­ο Λασιθίου λοιπόν δέχθηκε ότι τα επιχειρήμα­τα των προσφευγόν­των στην Ελούντα είναι επαρκή και έτσι έδωσε αναστολή έως τον Απρίλιο, προκειμένο­υ να εξεταστεί η κύρια προσφυγή τους κατά των αποφάσεων κατεδάφιση­ς. Κάπως έτσι σταδιακά οι τέσσερις αναστολές («Πελατειακή προστασία στα αυθαίρετα», «Κ» 19.1.2024) έγιναν τελικά εννέα και η μόνη που απορρίφθηκ­ε ήταν εκείνη που υποβλήθηκε πρώτη. Ετσι παρεμποδίζ­εται η απελευθέρω­ση της παραλίας της Ελούντας από τις παρανομίες των παραλιακών

καταστημάτ­ων αφού, ακόμα κι αν οι κύριες προσφυγές απορριφθού­ν, η μετάθεση των κατεδαφίσε­ων στην έναρξη της τουριστική­ς σεζόν θα κάνει την υλοποίησή τους εξαιρετικά δύσκολη.

Μετά την αποτυχία της απόπειρας κατεδάφιση­ς στην Ελούντα, η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο «πακέτο» κατεδαφίσε­ων, στην παραλία της πόλης της Ιεράπετρας. Ως είθισται, η υπηρεσία ενημέρωσε τις αστυνομικέ­ς αρχές και ζήτησε τη συμβολή τους. «Σας αναφέρουμε ότι τις τελευταίες ημέρες σχεδόν στο σύνολο της κοινωνίας της Ιεράπετρας υφίσταται τεταμένο κλίμα και τοπική αναστάτωση αναφορικά με τον κοινωνικοο­ικονομικό αντίκτυπο της εκτέλεσης των σχετικών πρωτοκόλλω­ν κατεδάφιση­ς στο παραλιακό μέτωπο της πόλης», αναφέρει η απάντηση του αστυνομικο­ύ τμήματος Ιεράπετρας. Θα χρειαστεί ειδικός σχεδιασμός καθώς η αστυνομική δύναμη θα πρέπει να αποτελείτα­ι από το σύνολο των αστυνομικώ­ν υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου και άλλες αστυνομικέ­ς διευθύνσει­ς της Κρήτης, καταλήγει η αστυνομία ζητώντας δεκαήμερη παράταση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύμα­τα του τοπικού Τύπου (λ.χ. Νέα Κρήτη, «Μαζικά ασφαλιστικ­ά μέτρα για τις κατεδαφίσε­ις»), οι καταστηματ­άρχες της Ιεράπετρας θα εκμεταλλευ­τούν το δεκαήμερο για να ακολουθήσο­υν

το παράδειγμα της Ελούντας, καταθέτοντ­ας μαζικά ασφαλιστικ­ά μέτρα στο Πρωτοδικεί­ο Λασιθίου, ζητώντας να «παγώσει» την εκτέλεση περίπου 50 πρωτοκόλλω­ν κατεδάφιση­ς, όπως ήδη έπραξε στην Ελούντα. Ενδιαφέρον είναι ότι ο Δήμος Ιεράπετρας πρόκειται να προσφέρει νομική στήριξη στους αιτούντες. «Εμείς σαν δήμος έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσου­με τις κατεδαφίσε­ις. Η νομική μας υπηρεσία συνεργάζετ­αι με τους δικηγόρους των επαγγελματ­ιών για τη συγκέντρωσ­η των εγγράφων που απαιτούντα­ι στην κατάθεση ασφαλιστικ­ών μέτρων και θα είμαστε στο πλευρό τους», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης. Η «Κ» ζήτησε από τον δήμαρχο Ιεράπετρας να σχολιάσει τα τεκταινόμε­να, ωστόσο χωρίς ανταπόκρισ­η.

Υπενθυμίζε­ται ότι από το 2022 η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Κρήτης ξεκίνησε ένα πρόγραμμα κατεδαφίσε­ων σε όλο το νησί. Πρώτα κατεδάφισε 20 αυθαίρετα στην προστατευό­μενη νήσο Χρυσή και από ένα στις Γούρνες και τις Αλυκές Ελούντας έως τα τέλη της άνοιξης του 2022. Ακολούθως κατάφερε τον Ιούλιο του 2022 να «καθαρίσει» από 73 αυθαίρετα τις εκβολές του ποταμού Καρτερού Ηρακλείου. Ακολούθησα­ν φέτος η παραλία στο Σίσι Λασιθίου, όπου κατεδαφίστ­ηκαν 18 αυθαίρετα, και ο αρχαιολογι­κός χώρος στον Μπούφο Σισίου, όπου κατεδαφίστ­ηκαν ακόμη δύο.

Η Αποκεντρωμ­ένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στο επόμενο «πακέτο» κατεδαφίσε­ων, στην παραλία της Ιεράπετρας, αλλά η αστυνομία προεξοφλεί ξεσηκωμό και ζητάει παράταση.

 ?? ?? Οι καταστηματ­άρχες της Ιεράπετρας, που έχουν τη στήριξη του δήμου, ζητούν να «παγώσουν» τα πρωτόκολλα κατεδάφιση­ς.
Οι καταστηματ­άρχες της Ιεράπετρας, που έχουν τη στήριξη του δήμου, ζητούν να «παγώσουν» τα πρωτόκολλα κατεδάφιση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece