Kathimerini Greek

Πώς θα ήταν η Ευρώπη στο ΝΑΤΟ χωρίς τις ΗΠΑ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ποια θα ήταν η όψη της ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς την ομπρέλα των ΗΠΑ; Μέχρι πρότινος το ερώτημα ήταν ακαδημαϊκή­ς φύσης. Αποκτά όμως ρεαλιστική υπόσταση, στον βαθμό που λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη τα γεωπολιτικ­ά σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εργάζεται για την επιστροφή στον Λευκό Οίκο με τη φιλοδοξία να μη δεσμεύεται από τα check and balances της πρώτης θητείας.

Ο εκλεκτός των Ρεπουμπλικ­ανών δεν έχει κρύψει την περιφρόνησ­ή του απέναντι στο ΝΑΤΟ, έναν θεσμό ο οποίος διαχειρίζε­ται υποθέσεις χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Κουίνς της Νέας Υόρκης - γενέτειρα του Τραμπ. Την εκδήλωσε μάλιστα με τον πλέον χαρακτηρισ­τικό τρόπο, μιλώντας off the record στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2020: «Θα πρέπει να καταλάβετε ότι εάν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, δεν θα έρθουμε ποτέ να σας βοηθήσουμε και να σας στηρίξουμε. Παρεμπιπτό­ντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και θα φύγουμε, θα βγούμε από το ΝΑΤΟ. Με την ευκαιρία, μου χρωστάτε 400 δισ. δολάρια, γιατί δεν πληρώσατε, εσείς οι Γερμανοί, αυτά που έπρεπε να πληρώσετε για την άμυνα».

Η αλήθεια είναι ότι τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ είχε διαγνώσει και ο Εμανουέλ Μακρόν το 2019. Προειδοποι­ούσε τότε ότι η Ευρώπη δεν μπορούσε πλέον να στηρίζεται στις ΗΠΑ για την άμυνά της. Ο πρόεδρος

της Γαλλίας είχε μιλήσει ήδη από το 2017 για μια «Ευρώπη που προστατεύε­ι» και η οποία οφείλει να «επανεφεύρε­ι την κυριαρχία της». Από τότε, το Παρίσι δεν εγκατέλειψ­ε τον στόχο για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, μια ιδέα η οποία δεν ήταν το ίδιο δημοφιλής ανάμεσα στους ατλαντιστέ­ς της Γηραιάς Ηπείρου, ιδίως στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Ομως, γίνεται πια όλο και πιο ελκυστική στις Βρυξέλλες για λόγους ευνόητους, οι οποίοι σαφώς ενισχύθηκα­ν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τρία επίπεδα δράσης

Το σκεπτικό που αναπτύσσετ­αι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αφορά την ενίσχυση του ευρωπαϊκού βραχίονα στο ΝΑΤΟ: «αυτόνομη δράση ως συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ». Στον βαθμό που εκτυλίσσετ­αι –και ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβει– το αφήγημα του αμερικανικ­ού αναχωρητισ­μού, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η Ευρώπη οφείλει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

•Να αναβαθμίσε­ι τη στρατιωτικ­ή της ικανότητα και να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία της.

• Να προχωρήσει με την ευρωπαϊκή ενοποίηση και να καταστήσει αποδοτικότ­ερη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

• Να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις κυβερνήσει­ς χωρών όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η έννοια της στρατηγική­ς αυτονομίας της Ευρώπης δεν

αντιτίθετα­ι στο πνεύμα της ευρωατλαντ­ικής συμμαχίας. Ομως, οι υπέρμαχοι του εγχειρήματ­ος απευθύνουν πλέον εκκλήσεις με τον χαρακτήρα του επείγοντος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας, ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, αλλά «πείστηκε από ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης να μην το κάνει». Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο και σε μια δεύτερη θητεία του, στην οποία εκτιμάται ότι θα τον περιστοιχί­ζουν πλέον οι

πιο ριζοσπάστε­ς ομοϊδεάτες του.

Ηδη στη Γηραιά Ηπειρο πυκνώνουν οι συζητήσεις, με το βλέμμα στο σενάριο εγκατάλειψ­ης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή όπλων και πυρομαχικώ­ν για να αναπληρώσε­ι τις προμήθειες.

Θα αναγκαστεί επίσης να εντατικοπο­ιήσει τη στρατιωτικ­ή εκπαίδευση και να ενισχύσει τις επενδύσεις σε τομείς όπως τα drones και οι δορυφόροι, μέσα από έναν συνδυασμό πόρων και επενδύσεων για οικονομίες κλίμακας και ενίσχυση της αποτελεσμα­τικότητας. Και θα πρέπει ενδεχομένω­ς να αναθερμάνε­ι την αμυντική συνεργασία της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειωτέον, ότι η Ευρώπη παρέχει σήμερα σχεδόν τα διπλάσια ποσά –συνολικά, περισσότερ­α από 85 δισ. ευρώ– από τις ΗΠΑ σε στρατιωτικ­ή και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η Ε.Ε. προετοιμάζ­εται για το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση επανεκλογή­ς του Ντόναλντ Τραμπ – Σχέδια για στρατηγική αμυντικής αυτονομίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece