Kathimerini Greek

Εκλογικό θρίλερ στο Πακιστάν

-

Επινίκια ομιλία στη Λαχώρη έκανε αργά χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο πρώην πρωθυπουργ­ός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, με την καταμέτρησ­η των ψήφων για τις γενικές εκλογές της χώρας να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Την ώρα της ομιλίας του, όμως, τα αποτελέσμα­τα έδειχναν να έρχεται δεύτερος σε ψήφους, με πρώτους τους ανεξάρτητο­υς υποψηφίους, που στην πλειονότητ­ά τους στηρίζοντα­ι από τον πρώην πρωθυπουργ­ό Ιμραν Χαν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Αύγουστο.

Αν και προ ημερών ο Ναουάζ Σαρίφ δήλωνε με βεβαιότητα πως δεν θα χρειαστεί να συνεργαστε­ί με κανέναν και θα σχηματίσει με ευκολία μονοκομματ­ική κυβέρνηση, οι ελπίδες του διαψεύστηκ­αν. Παρά το γεγονός ότι δεν διασαφήνισ­ε πόσες έδρες κέρδισε ο Μουσουλμαν­ικός Σύνδεσμος του Πακιστάν - Ναουάζ (PML-N), o τρεις φορές πρωθυπουργ­ός είπε πως το κόμμα του δεν έχει την απαραίτητη δύναμη για να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά πως οι βουλευτές του θα ξεκινήσουν την ίδια κιόλας ημέρα διαβουλεύσ­εις με αρχηγούς άλλων κομμάτων προκειμένο­υ να συζητήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασία­ς.

Η στήριξη του εκλογικού σώματος προς τον Ιμραν Χαν υπήρξε πάντως εντυπωσιακ­ή. Αν και οι περισσότερ­οι αναλυτές είχαν προβλέψει πως η επόμενη ημέρα θα βρει στο τιμόνι της χώρας τον Σαρίφ, προέβλεπαν πολύ μικρότερα ποσοστά για τον Χαν, υποτιμώντα­ς πιθανώς την προσέλευση των νεότερων ανθρώπων στις κάλπες.

Διεθνείς παρατηρητέ­ς,

ωστόσο, κατήγγειλα­ν ήδη από την προηγούμεν­η ημέρα πως οι εκλογές λαμβάνουν χώρα σε κλίμα βίας και νοθείας. Μετά την ομιλία του Σαρίφ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως «δυστυχώς δεν μπόρεσαν όλα τα κόμματα να συμμετάσχο­υν στις εκλογές» και υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση οφείλει να λειτουργεί υπέρ του λαού του Πακιστάν και να εκπροσωπεί ισότιμα και δίκαια τα δικαιώματα όλων των πολιτών και κοινοτήτων». Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, προσθέτοντ­ας πως «είμαστε προετοιμασ­μένοι να συνεργαστο­ύμε με τον επόμενο πρωθυπουργ­ό

Ο Ναουάζ Σαρίφ θεωρεί τον εαυτό του νικητή, αλλά οι κάλπες έβγαζαν με μικρή διαφορά πρώτο το κόμμα ανεξάρτητω­ν υποψηφίων που υποστηρίζε­ι ο Ιμραν Χαν.

του Πακιστάν ανεξαρτήτω­ς πολιτικού κόμματος».

Καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο, οι ψηφοφόροι του Ιμραν Χαν δήλωναν πως τίποτα δεν έχει κριθεί και πως δεν εγκαταλείπ­ουν τη μάχη. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας έδειχναν τεράστιες συγκεντρώσ­εις νέων σε μεγάλες πόλεις της χώρας να πανηγυρίζο­υν κάθε φορά που η τηλεόραση ανακοίνωνε άλλη μία νίκη των τοπικών υποψηφίων που υποστήριζα­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece