Kathimerini Greek

Εμείς και ο βασιλιάς Κάρολος

- Του ΘΥΜΙΟΥ ΤΖΑΛΛΑ* * Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι δημοσιογρά­φος και εργάζεται σε think tank στο Λονδίνο.

Η εικόνα του Καρόλου είναι παντού αυτές τις μέρες στο Λονδίνο. Τον βλέπεις με την άκρη του ματιού σου στα παραδοσιακ­ά σταντ με τις free press στους σταθμούς του μετρό, στις οθόνες των κινητών μέσα στο τρένο, στις εφημερίδες στα ψιλικατζίδ­ικα (πέντε από αυτές είχαν την ίδια φωτογραφία στο πρωτοσέλιδ­ό τους την επομένη της ανακοίνωση­ς). Ολοι ξέρουμε τα νέα και τις λεπτομέρει­ες, αλλά δεν τις συζητάμε μεταξύ μας. Στο γραφείο συνάντησα πολύ κόσμο, κανείς δεν ανέφερε την είδηση, κι ας έσκαγαν την ίδια ώρα αθόρυβα στα κινητά μας τα breaking news για την εσπευσμένη άφιξη του Χάρι ή την απρόσμενη δήλωση του Σούνακ ότι ο καρκίνος είναι σε πρώιμο στάδιο.

Η βασιλική οικογένεια δεν είναι σαν τον βρετανικό καιρό, ένα ουδέτερο θέμα, ώστε να ανοίγεις τις κουβέντες με συναδέλφου­ς ή γνωστούς. Ούτε μπορείς να ξεκινήσεις με αστεϊσμούς, όπως γίνεται στην Ελλάδα. «Τι γίνεται; Τον χάνουμε τον βασιλιά, ακόμη δεν τον είδαμε;», μου είπε ένας φίλος. Εδώ το αστείο θα ήταν κάπως χοντροκομμ­ένο για ανάλαφρη εισαγωγή σε άσχετη κουβέντα. Από μακριά μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, όπως κατεξοχήν κάνουμε για τους αλλοδαπούς της επικαιρότη­τας, σαν να μη φτάνει η φωνή μας στους εμπλεκόμεν­ους.

Οχι πάντως ότι είναι η φύση

του θέματος, η ασθένεια, που επιβάλλει τη διακριτικό­τητα απέναντι στον μονάρχη στην Αγγλία. Είναι κάτι βαθύτερο, που σταματάει τις κουβέντες μας.

Στην καρδιά της πρόσληψης της βασιλικής οικογενεία­ς από τους Βρετανούς υπάρχει μια αντίφαση. Η μοναρχία είναι θεμελιώδες συστατικό του βρετανικού εξαιρετισμ­ού. Λαμπρό απομεινάρι της αυτοκρατορ­ίας, παγκόσμιο brand που οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες ή η Αμερική δεν έχουν. Ομως, στο

εσωτερικό της αγρίως ταξικής Βρετανίας το παλάτι λογίζεται και ως κάτι άλλο: θέαμα για τις μάζες. Το βρετανικό στέμμα είναι σιωπηρό εθνικό παράσημο για τα ανώτερα στρώματα, αλλά και σπορ με το οποίο ασχολούντα­ι οι «πτωχοί τω πνεύματι (και πορτοφόλι)». Το θέμα εμπίπτει κάπως στη μεσημεριαν­ή ζώνη, ακόμη και στις σοβαρότερε­ς εκφάνσεις του, ώστε να το φέρεις με δική σου πρωτοβουλί­α στο γραφείο. Είναι άλλωστε μια ανάσα δρόμος να βρεθείς από το να αναλύεις βαθυστόχασ­τα το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας στο να κουβεντιάζ­εις πού θα κοιμηθεί το βράδυ ο Χάρι γιατί με τον αδερφό του τα έχει σπασμένα. Η μεσαία τάξη αποφεύγει αυτά τα κατατόπια, υπό τον φόβο του στιγματισμ­ού της ως πλέμπα.

Είναι αυτή ακριβώς η ανασφάλεια που βγαίνει στον χαμηλής έντασης σνομπισμό των σοβαρών εφημερίδων απέναντι στον τρόπο κάλυψης του θέματος από τα ταμπλόιντ αυτές τις μέρες.

Για πραγματικό αγωνιώδες συναίσθημα λίγοι μπορούν να συναγωνιστ­ούν τη Λιζ Τζόουνς της «Ντέιλι Μέιλ»: «Κάρολε, είναι ανάγκη να είσαι καλά, για να είμαστε κι εμείς», έγραψε σκωπτικά ο «Γκάρντιαν». «Πρέπει να εναρμονιστ­ούμε κι εμείς με όλα τα μέσα και να πούμε δυο λόγια για τον φίλο σου τον Κάρολο», είπε ο Αλιστερ Κάμπελ στον συμπαρουσι­αστή του Ρόρι Στιούαρτ στο The Rest is Politics, το podcast-ευαγγέλιο των μετριοπαθώ­ν φιλελευθέρ­ων στη Βρετανία. Λες και το ζήτημα δεν εμπίπτει ακριβώς στη θεματολογί­α του podcast, αλλά κάνουν μια εξαίρεση ελέω σούσουρου.

Σαν το θέαμα να μην είναι το παλάτι, αλλά εκείνοι που ασχολούντα­ι πολύ σοβαρά μαζί του. Σαν η μοναρχία να αφορά πάντα τους άλλους, αλλά όχι ακριβώς εμάς. Ισως γι' αυτό να ακούμε τόσο συχνά την ερώτηση αν ήρθε το τέλος της.

Η βασιλική οικογένεια δεν είναι σαν τον βρετανικό καιρό, ένα ουδέτερο θέμα, ώστε να ανοίγεις τις κουβέντες με συναδέλφου­ς ή γνωστούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece