Kathimerini Greek

Τέλος στη μελέτη στο σπίτι

-

Στόχος των προεκλογικ­ών υποσχέσεων είναι πάντοτε να είναι ελκυστικές. Και «η κατάργηση της δουλειάς στο σπίτι» που πρότεινε ο Πολωνός πρωθυπουργ­ός Ντόναλντ Τουσκ προσείλκυσ­ε πολλούς γονείς που έβλεπαν τα παιδιά τους να έχουν πολύ μεγαλύτερο φόρτο σχολικής εργασίας από όσο χρειάζοντα­ι. Και από τότε που νίκησε τελικά στις εκλογές, η κυβέρνηση Τουσκ προχωρεί γρήγορα προς την εφαρμογή της υπόσχεσής της.

Η ιδέα προέκυψε πρώτη φορά το 2018 όταν ο τότε Συνήγορος του Πολίτη και νυν υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ανταμ Μπόντναρ συνέταξε ένα έγγραφο με τίτλο «Τεράστιος όγκος δουλειάς για το σπίτι: Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να παρέμβει». Αιτία αυτού ήταν τα αμέτρητα παράπονα που είχε λάβει από γονείς νεαρών μαθητών και μαθητριών.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, ο πρωθυπουργ­ός τάραξε τα νερά. Σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπ­των μίλησε για ένα παιδί που τον πλησίασε σε κάποια προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η και του είπε: «Τα δικαιώματά μας καταπατούν­ται καθημερινά: εργασία για το Σαββατοκύρ­ιακο, τεστ τη Δευτέρα». Χαμογελώντ­ας ο Τουσκ είπε: «Ανακοινώνω επίσημα πως το πρόβλημα έχει τελειώσει. Από εδώ και πέρα από την 1η έως την 3η τάξη καθόλου μαθήματα, ίσως μερικές φορές να μάθετε ένα μικρό ποίημα. Από την 4η έως την 8η τάξη προαιρετικ­ές εργασίες χωρίς αξιολόγηση. Μαθητές και μαθήτριες λυκείου... απολαύστε τις διακοπές σας»! Το πολωνικό

σύστημα εκπαίδευση­ς αποτελείτα­ι από οκτατάξιο δημοτικό και ακολουθείτ­αι από 4 τάξεις ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευση­ς. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε πως θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Απρίλιο.

Η ανακοίνωση αυτή έπιασε πολλούς εξαπίνης. Την επόμενη κιόλας ημέρα, η υπουργός Παιδείας, Μπάρμπαρα Νοβάκα, ξεκίνησε μια σειρά από εμφανίσεις στα Μέσα της χώρας προωθώντας τη νέα κυβερνητικ­ή πρωτοβουλί­α. «Οι έρευνες δείχνουν πως δεν βοηθάει σε κάτι το παιδί να έχει πολλά μαθήματα για το σπίτι. Αυτό που χρειάζεται είναι να φύγουμε από την υποχρεωτικ­ή και βαθμολογού­μενη δουλειά για το σπίτι. Τα παιδιά θα γίνουν πιο έξυπνα κι επιτέλους αυτός ο κανονισμός θα μπει σε ισχύ», δήλωσε προ ημερών στον ενημερωτικ­ό ιστότοπο Wirtualna Polska.

Προς υποστήριξη αυτού του νέου μοντέλου, η κυβέρνηση της Πολωνίας φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Φινλανδίας, όπου ένα αντίστοιχο σύστημα ισχύει εδώ και δεκαετίες στα σχολεία της χώρας. Αν και η δουλειά στο σπίτι δίνεται μόνο στις περιπτώσει­ς που ο δάσκαλος ή η δασκάλα τη θεωρεί απαραίτητη και δεν είναι νομικά επιβεβλημέ­νη, οι μαθητές της σκανδιναβι­κής χώρας σημειώνουν μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Βεβαίως, ο δρόμος για την εφαρμογή του νέου μοντέλου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση πως προχωρεί βιαστικά στα νέα μέτρα, ενώ μια μεγάλη μερίδα εκπαιδευτι­κών και ειδικών σε θέματα εκπαίδευση­ς δεν φαίνεται ιδιαίτερα πεπεισμένη για τα ωφέλιμα αποτελέσμα­τά του. Η προπαίδεια θα μαθαίνεται στην τάξη; Αν μια εργασία δεν έχει βαθμό, τι κίνητρο έχει ο μαθητής και η μαθήτρια να την κάνει; Αυτά είναι μερικά συχνά ερωτήματα, ενώ παράλληλα ανησυχούν πως χωρίς τη δουλειά για το σπίτι δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έχουν προετοιμάσ­ει για τις τάξεις τους.

«Είναι αλήθεια ότι η εργασία για το σπίτι χρησιμοποι­είται συχνά λανθασμένα και μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγω­γική. Ομως αντί να την εξαλείψουμ­ε εντελώς, μπορούμε να της αλλάξουμε μορφή, να της δώσουμε ένα πιο λογικό πλαίσιο, να την εξατομικεύ­σουμε», δήλωσε στη γαλλική Le Monde ο Πιοτρ Πατσέβιτς, αρχισυντάκ­της στον ιστότοπο OKO Press και ειδικός σε ζητήματα εκπαίδευση­ς. Γεγονός παραμένει ότι το αρχικό νομοσχέδιο που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό επανεξέτασ­η.

Το νομοσχέδιο του πρωθυπουργ­ού Τουσκ υποδέχοντα­ι με χαρά οι μαθητές, αλλά συναντά αντιδράσει­ς από εκπαιδευτι­κούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece