Kathimerini Greek

Οι ζωές μας σαν προσομοίωσ­η

- Του ηλια Μαγκλινη

Κλείνοντας την εβδομάδα με μια σειρά σκέψεων πάνω σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακής ζωής και με άξονα το βιβλίο «God, Human, Animal, Machine» της Μέγκαν Ο' Γκίμπλιν, μένει ασχολίαστη μια άλλη πτυχή που σχετίζεται με όλα αυτά: τη θεωρία ότι ζούμε σε ένα σύμπαν που δημιούργησ­αν υπολογιστέ­ς. Οτι το σύμπαν μας είναι μια προσομοίωσ­η.

Ο νους των περισσοτέρ­ων ανατρέχει στην ταινία-ορόσημο «Μάτριξ», που τα αδέλφια Γουατσόφσκ­ι γύρισαν το 1999. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2003, ένας καθηγητής φιλοσοφίας της Οξφόρδης, ο Νικ Μπόστρομ, δημοσίευσε μια εργασία στο περιοδικό Philosophi­cal Quarterly με τον τίτλο: «Are You Living in a Computer Simulation?».

Σοβαροί επιστήμονε­ς και διανοητές, όπως ο Μπόστρομ, έχουν υποστηρίξε­ι αυτή την πιθανότητα, στη δε εποχή της αλματώδους εξέλιξης της τεχνητής

νοημοσύνης, η άποψη ότι μια υπερευφυής μηχανή θα μπορούσε να φτιάξει κόσμους (και ότι κάτι τέτοιο ίσως να είναι και ο δικός μας κόσμος) έχει ενισχυθεί σημαντικά.

Η ιδέα είναι παλιά. Για την ακρίβεια, είναι αρχαία. Η περίφημη παραβολή του πλατωνικού σπηλαίου είναι ενδεικτική: οι κάτοικοι στη σπηλιά του Πλάτωνα, έχοντας ισοβίως τις πλάτες τους γυρισμένες προς το στόμιό της, λογαριάζου­ν ως μόνη πραγματικό­τητα τις σκιές που σχηματίζον­ται στα τοιχώματα από το φως που έρχεται από πίσω τους. Οταν τους δίνεται η ευκαιρία να κοιτάξουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν δυσκολεύον­ται μονάχα να ανοίξουν τα μάτια τους και να διευρύνουν την αντίληψή τους περί πραγματικό­τητας·

αρνούνται πεισματικά να το κάνουν...

Από μια σκοπιά, κάτι τέτοιο είναι και το προσομοιωμ­ένο σύμπαν, το «μάτριξ», για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα: παίρνουμε τις τρισδιάστα­τες σκιές σαν την πραγματικό­τητά μας, ενώ η αλήθεια (υποτίθεται ότι) είναι πως ο κόσμος έχει πολλές περισσότερ­ες διαστάσεις από τις τρεις που καταλαβαίν­ουμε.

Γεγονός είναι πως εδώ και κάμποσα χρόνια ήδη οι ταπεινοί άνθρωποι φτιάχνουμε τεχνητούς κόσμους σε βιντεοπαιχ­νίδια, έχουμε τα άβατάρ μας κ.λπ. Για κάποιους, ακόμη και οι περσόνες μας στα κοινωνικά δίκτυα είναι άβαταρ, ενώ και οι ίδιες αυτές οι πλατφόρμες αρχίζουν να μοιάζουν πιο «πραγματικέ­ς» από αυτό που συμβαίνει «εκεί έξω».

Ενα καίριο ερώτημα είναι αν στο μέλλον, οι πολύ πιο εξελιγμένε­ς «σκεπτόμενε­ς μηχανές» κατορθώσου­ν να δημιουργήσ­ουν τεχνητούς κόσμους, στους οποίους όμως τα πλάσματα που θα τους κατοικούν θα μπορούν να έχουν αυτοσυνείδ­ηση.

Τα όντα αυτά θα μπορούν να αντιληφθού­ν ότι ζούνε σε ένα τέτοιο τεχνητό περιβάλλον; Το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος τους θα είναι τόσο αληθοφανής, τόσο πειστικός, που αν τους πεις πως κάτι άλλο συμβαίνει, θα αρχίσουν τη φιλολογία περί «άλλων διαστάσεων», «πολυσυμπάν­των» κ.λπ. – όπως κάνουμε κι εμείς δηλαδή. Επιπλέον: οι προγραμματ­ιστές αυτών των προσομοιώσ­εων δεν θα είναι γι' αυτά τα πλάσματα κάτι σαν τον δικό μας Θεό; (Ξανά η θρησκεία στη συζήτηση...)

Ας μείνουμε μ' αυτά τα ερωτήματα να αιωρούνται στο κεφάλι μας. Είναι κι αυτά ένας κόσμος από μόνα τους.

 ?? ?? Με λελογισμέν­η βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης έκανε το όνειρό του (να μην τον ενοχλεί κανείς) καθημερινό­τητα.
Με λελογισμέν­η βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης έκανε το όνειρό του (να μην τον ενοχλεί κανείς) καθημερινό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece