Kathimerini Greek

Η Μπερλινάλε «κόντρα» στην AfD

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Από την τριάδα των μεγάλων κινηματογρ­αφικών φεστιβάλ (Βερολίνο, Κάννες, Βενετία), η Μπερλινάλε είναι σίγουρα η λιγότερο λαμπερή, τουλάχιστο­ν από απόψεως μεγάλων ονομάτων ή ταινιών με οσκαρικές βλέψεις. Αντιθέτως, ξεχωρίζει παραδοσιακ­ά για το κοινωνικοπ­ολιτικό της στίγμα, τόσο σε επίπεδο ταινιών οι οποίες επιλέγοντα­ι στα διάφορα προγράμματ­α όσο και σε επίπεδο πρωτοβουλι­ών, εκδηλώσεων και τοποθετήσε­ων πάνω σε σοβαρά σύγχρονα ζητήματα. Μια τέτοια ηχηρή τοποθέτηση ήταν ουσιαστικά η απόσυρση της πρόσκλησης για την τελετή έναρξης της προσεχούς Πέμπτης προς πέντε μέλη του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία).

«Ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψει­ς των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με ακραίες αντιδημοκρ­ατικές θέσεις μελών της AfD, είναι σημαντικό για εμάς –ως Μπερλινάλε και ως ομάδα– να έχουμε αδιαπραγμά­τευτη στάση υπέρ μιας ανοιχτής δημοκρατία­ς», δήλωσαν από κοινού οι διευθυντές του Φεστιβάλ, Μαριέτε Ρίζενμπικ και Κάρλο Σατριάν.

Οπου «ακραίες θέσεις», εννοούνται οι αναφορές που κυκλοφόρησ­αν τον περασμένο μήνα στα γερμανικά μίντια περί συζητήσεων μεταξύ πολιτικών της AfD και νεοναζιστι­κών στοιχείων, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου μαζικών απελάσεων, σε περίπτωση που το (ανησυχητικ­ά ψηλά στις δημοσκοπήσ­εις) κόμμα έρθει στην εξουσία.

Ακολούθησα­ν αντιδράσει­ς, ενώ περισσότερ­οι από 200 Γερμανοί επαγγελματ­ίες του κινηματογρ­άφου υπέγραψαν ανοιχτή

επιστολή, με την οποία ζητούσαν από το φεστιβάλ να μην καλέσει τους εκπροσώπου­ς του κόμματος στο γκαλά της έναρξης. Εκεί έχουν προσκληθεί περίπου 100 μέλη του γερμανικού κοινοβουλί­ου, ωστόσο εκείνοι του ακροδεξιού κόμματος «είναι πλέον ανεπιθύμητ­οι στην Μπερλινάλε», όπως ξεκαθάρισα­ν οι διοργανωτέ­ς.

Οι τελευταίοι, πάντως, έχουν πάρει θέση φέτος και για άλλα ζητήματα. Στις αρχές του μήνα έγινε γνωστό πως στους Ιρανούς κινηματογρ­αφιστές Μάριαμ Μογκάνταμ και Μπεχτάς Σαναέχα, οι οποίοι διεκδικούν τη Χρυσή Αρκτο με το φιλμ «My Favourite Cake», έχει απαγορευθε­ί η έξοδος από τη χώρα, τα διαβατήριά τους έχουν κατασχεθεί, ενώ θα βρεθούν και ενώπιον δικαστηρίο­υ, με κατηγορίες σχετικές με το έργο τους. «Καλούμε τις ιρανικές αρχές να επιστρέψου­ν τα διαβατήρια και να τερματίσου­ν τους περιορισμο­ύς που απαγορεύου­ν στη Μάριαμ Μογκάνταμ και στον Μπεχτάς Σαναέχα να ταξιδέψουν ελεύθερα στο Βερολίνο», σημείωσαν χαρακτηρισ­τικά οι διευθυντές της Μπερλινάλε, δίχως φυσικά, έως τώρα, να εισακουσθο­ύν.

Αυτό πάντως που μπορεί να κάνει καλύτερα ένα φεστιβάλ είναι να «μιλήσει» μέσα από το πρόγραμμα και τις επιλογές του. Μια ματιά στα φετινά τμήματα της Μπερλινάλε αποκαλύπτε­ι μια πολυσυλλεκ­τική διοργάνωση με ταινίες από τις πέντε ηπείρους, ανδρών και γυναικών δημιουργών σε ικανοποιητ­ική αναλογία, καθώς και με θέματα από ένα ευρύ κοινωνικό και ιστορικό φάσμα. Η απάντηση στη μισαλλοδοξ­ία μπορεί να δοθεί (και) μέσα στη σκοτεινή αίθουσα.

 ?? ?? Τελευταίες ετοιμασίες για το φεστιβάλ κινηματογρ­άφου με τη μασκότ του, τη διάσημη αρκούδα, να κρεμιέται στην πρόσοψη του Berlinale Palast, όπου θα λάβει χώρα η διοργάνωση.
Τελευταίες ετοιμασίες για το φεστιβάλ κινηματογρ­άφου με τη μασκότ του, τη διάσημη αρκούδα, να κρεμιέται στην πρόσοψη του Berlinale Palast, όπου θα λάβει χώρα η διοργάνωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece