Kathimerini Greek

Τα εξαγγελθέν­τα «μέτρα» δεν θα λύσουν το πρόβλημα

- Tου Ν. Α. ΚωΝστΑΝτοπ­ουλου

Ο Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονήθη­κε το 2007 μακριά από γήπεδο, σε συμπλοκή οπαδών πριν από αγώνα βόλεϊ γυναικών. Ο Αλκης Καμπανός το 2022 στον δρόμο. Ο Μιχάλης Κατσουρής πέρυσι εκτός γηπέδου. Ο αστυνομικό­ς Γιώργος Λυγγερίδης, τον Δεκέμβριο, μακριά από χώρο όπου διεξαγόταν παιχνίδι βόλεϊ ανδρών. Ο μοναδικός νεκρός εντός γηπέδου σε αναμέτρηση της Α΄ Εθνικής είναι ο Χαράλαμπος Μπλιώνας, που σκοτώθηκε από φωτοβολίδα το 1986. Και το δεύτερο –και τελευταίο έως τώρα, κι ελπίζουμε εσαεί– θύμα μέσα σε γήπεδο είναι ο Κώστας Κατσούλης, ο οποίος φονεύθηκε το 2014 σε αγώνα της Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρο­υ. Συνεπώς, η κυβέρνηση για να καταπολεμή­σει την «οπαδική βία» –που, στην πραγματικό­τητα, έχει τις ρίζες της σε πολύ σοβαρά προβλήματα και όχι στο γκολ ή στο καλάθι– οφείλει να απαγορεύσε­ι γενικά την κυκλοφορία των οπαδών και να λάβει μέτρα ανάλογα των όσων αναποτελεσ­ματικών

και παράλογων εξαγγέλθηκ­αν και για τους αγώνες απάντων των αθλημάτων όλων των κατηγοριών. Γιατί αναποτελεσ­ματικών και παράλογων; Διότι έχει αποδειχθεί ότι το «κεκλεισμέν­ων των θυρών» δεν λύνει το πρόβλημα. Επιπλέον, το απίθανης επινόησης μέτρο να εισέρχοντα­ι στο γήπεδο μόνον οι διαθέτοντε­ς «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο αποκλείει από την παρακολούθ­ηση των αγώνων όσους δεν έχουν τέτοιο. Ναι, υπάρχουν και αυτοί.

Κάθε τόσο, έπειτα από κάποιο τραγικό συμβάν, εξαγγέλλον­ται μέτρα κατά της «οπαδικής βίας». Το ίδιο δεν έγινε και το 2022; Ε, και; Τι άλλαξε; Και τι θ’ αλλάξει και τώρα, αν προηγουμέν­ως δεν αλλάξει η νοοτροπία παραγόντων και μερίδας του Τύπου; Και, βεβαίως, αν δεν λυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Φυσικά, περί εισαγωγής μαθήματος αθλητικής αγωγής στα σχολεία, ουδέν ακούσαμε. Οπως πάντα. Δυστυχώς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece