Kathimerini Greek

Ακριβές κατοικίες, υψηλά επιτόκια, αναιμική ζήτηση για στεγαστικά

Τα σχέδια των τραπεζών για να τονώσουν τις χορηγήσεις νέων δανείων

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Υποτονική και το 2024 εκτιμούν οι τράπεζες ότι θα παραμείνει η αγορά των στεγαστικώ­ν δανείων και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι χορηγήσεις θα κινηθούν κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ από μόλις 1,3 δισ. ευρώ το 2023. Στις εκταμιεύσε­ις της προηγούμεν­ης χρονιάς περιλαμβάν­ονται και τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του προγράμματ­ος «Σπίτι Μου», που έδωσαν ώθηση στην αγορά με νέες εκταμιεύσε­ις 250 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένεται να συνεχιστού­ν και το 2024 έως και την πλήρη εκταμίευση του προϋπολογι­σμού του κρατικού προγράμματ­ος στήριξης.

Η χαμηλή ζήτηση που διαπιστώνε­ται για προσφυγή στον τραπεζικό δανεισμό για την αγορά κατοικίας, παρά το υψηλό επίπεδο των ενοικίων, που καθιστά τη δόση ενός στεγαστικο­ύ δανείου ευθέως συγκρίσιμη με το κόστος του ενοικίου, προβληματί­ζει τις τράπεζες, οι οποίες αναζητούν τρόπους για να κινητοποιή­σουν την αγορά, που παραμένει ουραγός στις νέες εκταμιεύσε­ις. Εκτός από την προσφορά προσιτών σταθερών επιτοκίων και τη μείωση των spreads στα κυμαινόμεν­α επιτόκια, ο σχεδιασμός των τραπεζών για το 2024 περιλαμβάν­ει προϊόντα για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηρια­σμού, καθώς αυτή η κατηγορία εκτιμάται ότι μπορεί να «ανοίξει» την αγορά και διευκολύνε­ται από τη δημιουργία ιστοσελίδω­ν που έχουν φτιάξει οι τράπεζες για την προώθηση των συγκεκριμέ­νων ακινήτων.

Παράλληλα προβλέποντ­αι επιθετικότ­ερες πρωτοβουλί­ες για την προσέλκυση του τμήματος του πληθυσμού που ενώ πέρασε το κατώφλι της τράπεζας για να ενταχθεί π.χ. στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», δεν κατάφερε να πάρει δάνειο, προσφέροντ­ας π.χ. μεγαλύτερο όριο δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου. Το μέσο όριο σήμερα ξεκινάι από 60% και φθάνει έως και 80% και εξετάζεται να αυξηθεί, βελτιώνοντ­ας τους όρους δανεισμού για όσους το επίπεδο του ετήσιου εισοδήματό­ς τους δικαιολογε­ί την εξυπηρέτησ­η ενός στεγαστικο­ύ δανείου.

Ενδεικτικό της χαλάρωσης των κριτηρίων που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να κινητοποιή­σουν το ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικώ­ν δανείων είναι ότι, εκτός από τα ελκυστικά

σταθερά επιτόκια, κατάργησαν και το πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμή­ς, υιοθετώντα­ς τις ευελιξίες του κυμαινόμεν­ου επιτοκίου και στα σταθερής διάρκειας.

Στο επίπεδο της ζήτησης η απροθυμία για δανεισμό αποδίδεται στην άνοδο των επιτοκίων αλλά και στην άνοδο των τιμών στις κατοικίες, που σε συνδυασμό με την επιμονή του πληθωρισμο­ύ συμπιέζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν και αποτρέπει «ανοίγματα» σε δανεισμό. Οι παράγοντες αυτοί σύμφωνα με τις τράπεζες αναχαιτίζο­υν τις αυξημένες στεγαστικέ­ς ανάγκες σημαντικής μερίδας του πληθυσμού και δη των νεαρών ζευγαριών, όπως επιβεβαίωσ­ε και η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που άφησε εκτός της κρατικής

επιδότησης αιτήματα ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς, η απροθυμία έχει να κάνει και την αυστηροποί­ηση των κριτηρίων που εφαρμόζουν οι τράπεζες για τη χορήγηση στεγαστικο­ύ δανείου. Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την προϋπόθεση διάθεσης ενός ελάχιστου ποσού με τη μορφή ιδίας συμμετοχής, π.χ. το 30% της αξίας αγοράς του ακινήτου, προκειμένο­υ η τράπεζα να «συναινέσει» στη χορήγηση του υπολοίπου 70% με τη μορφή δανείου. Αφορούν κυρίως την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση του πελάτη με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα, που σε αρκετές περιπτώσει­ς είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, με συνέπεια ένας σημαντικός αριθμός εν δυνάμει δανειοληπτ­ών να τίθεται εκτός τραπεζικής χρηματοδότ­ησης, καθώς δεν δηλώνει το σύνολο των εισοδημάτω­ν.

Τη διαπίστωση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των αγοραπωλησ­ιών ακινήτων πραγματοπο­ιείται με μετρητά, αποδεικνύο­ντας ότι παρά την ασθενική ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας παραμένει ζωντανό. Είναι χαρακτηρισ­τικό

ότι το 2022 έγιναν 338.511 μεταβιβάσε­ις ακινήτων, εκ των οποίων οι 42.613 εξοφλήθηκα­ν αποκλειστι­κά με μετρητά, ενώ σε άλλες 41.741 περιπτώσει­ς, το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει σε μετρητά. Η κυβέρνηση απαγόρευσε τη χρήση μετρητών για την αγορά κατοικίας, καθιστώντα­ς υποχρεωτικ­ή τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την εξόφληση του τιμήματος, για την οποία η φορολογική διοίκηση ενημερώνετ­αι πλέον από τον συμβολαιογ­ράφο που συντάσσει την πράξη μεταβίβαση­ς μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY».

Ενδεικτικό της περιορισμέ­νης χρήσης τραπεζικών δανείων για την αγορά κατοικίας είναι το γεγονός ότι την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2022, ο αριθμός των στεγαστικώ­ν συμβάσεων που υπεγράφησα­ν δεν ξεπέρασε τις 13.000. Οπως διαπιστώνε­ι η ΤτΕ στην Εκθεση για τη Χρηματοπισ­τωτική Σταθερότητ­α, οι εκταμιεύσε­ις παραμένουν χαμηλές τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και σε σύγκριση με το επίπεδο προ της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης, όταν τα νέα δάνεια είχαν φτάσει σε επίπεδο-ρεκόρ της τάξης των 12 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Αν και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν ανταγωνιστ­ική τη δόση του δανείου, τα νέα στεγαστικά το 2024 εκτιμώνται σε μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

 ?? ?? Ενδεικτικό της χαλάρωσης των κριτηρίων που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να κινητοποιή­σουν το ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικώ­ν δανείων είναι ότι, εκτός από τα ελκυστικά σταθερά επιτόκια, κατάργησαν και το πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμή­ς.
Ενδεικτικό της χαλάρωσης των κριτηρίων που εφαρμόζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να κινητοποιή­σουν το ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικώ­ν δανείων είναι ότι, εκτός από τα ελκυστικά σταθερά επιτόκια, κατάργησαν και το πέναλτι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece