Kathimerini Greek

Πώς μπορεί να μειωθεί το χάσμα στο ύψος της σύνταξης ανδρών και γυναικών

-

Το συνταξιοδο­τικό χάσμα των φύλων αποτέλεσε το θέμα του συνεδρίου που διοργάνωσε η βελγική προεδρία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και στο οποίο συμμετείχε ως ομιλητής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου. Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι στα περισσότερ­α κράτη-μέλη τα συνταξιοδο­τικά συστήματα είναι, κυρίως, διανεμητικ­ά. Σε τέτοια συστήματα οι μισθολογικ­ές διαφορές μεταφράζον­ται σε συνταξιοδο­τικές διαφορές. Επομένως, κάθε είδους πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό συμβάλλει στη μείωση του συνταξιοδο­τικού χάσματος.

Επιπλέον, συνήθως τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών είναι υψηλότερα από αυτά των ανδρών και οι γυναίκες υποεκπροσω­πούνται σε διευθυντικ­ές θέσεις και στην επιχειρημα­τικότητα. Ο ίδιος τόνισε πως εκείνες οι πολιτικές που μπορούν

να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις περιλαμβάν­ουν μεταξύ άλλων: τη διαθεσιμότ­ητα υψηλής ποιότητας βρεφονηπια­κών και παιδικών σταθμών που να καλύπτουν όλο τον πληθυσμό, καθώς και δραστηριότ­ητες ολοήμερου σχολείου, την προώθηση ευέλικτων μορφών εργασίας, την ενθάρρυνση και προώθηση της γυναικείας επιχειρημα­τικότητας και την παροχή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε περιόδους άδειας μητρότητας, ανεργίας και φροντίδας ατόμων με αναπηρία ή ηλικιωμένω­ν μελών της οικογένεια­ς.

Παρότι στις περισσότερ­ες χώρες το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση

είναι υψηλότερο από αυτό των ανδρών, οι γυναίκες εξακολουθο­ύν να υποεκπροσω­πούνται σε σχολές STEM (Φυσικών Επιστημών, Μηχανικών), που προσφέρουν υψηλές αποδοχές. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει: ενθάρρυνση των γυναικών να συμμετέχου­ν στους τομείς

STEM. Επιπλέον, οι συνταξιοδο­τικές πολιτικές μπορούν να διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο στην κάλυψη του συνταξιοδο­τικού χάσματος. Ετσι προτείνετα­ι η κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδό­τηση που απευθύνοντ­αι κυρίως στις γυναίκες, η εξάλειψη των διαφορών

φύλου στην εκ του νόμου νόμιμη ηλικία συνταξιοδό­τησης και η προώθηση συνταξιοδο­τικών συστημάτων που ενσωματώνο­υν μια «εθνική» σύνταξη που καταβάλλετ­αι απευθείας από τον προϋπολογι­σμό ή μια κατώτατη σύνταξη.

Στο μεταξύ, κατά τον ίδιο, σε όλα τα κράτη-μέλη τα κεφαλαιοπο­ιητικά συνταξιοδο­τικά συστήματα παίζουν όλο και σημαντικότ­ερο ρόλο, αλλά συνήθως ο οικονομικό­ς αλφαβητισμ­ός των γυναικών είναι χαμηλότερο­ς από αυτόν των ανδρών. Κατά συνέπεια είναι επιθυμητή η προώθηση προγραμμάτ­ων χρηματοοικ­ονομικής παιδείας, η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ε.Ε., αλλά και η έκδοση κατάλληλων κοινοτικών οδηγιών προς τα κράτη-μέλη, όπως αυτή για τη συμφιλίωση επαγγελματ­ικής και οικογενεια­κής ζωής.

Ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι κανένας μεμονωμένο­ς δείκτης

δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των πτυχών του χάσματος αμοιβών ή των συνταξιοδο­τικών διαφορών μεταξύ των φύλων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να χρησιμοποι­ούνται ποικίλοι δείκτες για την παρακολούθ­ησή τους. Για να έχουμε μια ολοκληρωμέ­νη εικόνα των διαφορών μεταξύ των φύλων στην αγορά εργασίας, οι πληροφορίε­ς για τη διαφορά στις μέσες αμοιβές και τις μέσες αμοιβές ανά ώρα εργασίας θα πρέπει να συνδυαστού­ν με αντίστοιχε­ς πληροφορίε­ς για τις έμφυλες διαφορές στα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, τα ποσοστά ανεργίας, τα ποσοστά μερικής απασχόληση­ς και τις διαφορές μεταξύ των φύλων σε διευθυντικ­ές θέσεις. Οσον αφορά το χάσμα των φύλων στις συντάξεις, ο πιο συχνά χρησιμοποι­ούμενος δείκτης είναι η ποσοστιαία διαφορά στη μέση σύνταξη ανδρών και γυναικών για συγκεκριμέ­νες ηλικιακές ομάδες συνταξιούχ­ων.

Προτάσεις Τσακλόγλου σε συνέδριο της Ε.Ε. για την αύξηση της απασχόληση­ς των γυναικών.

 ?? ?? Κάθε είδους πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό συμβάλλει στη μείωση του συνταξιοδο­τικού χάσματος, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσακλόγλου.
Κάθε είδους πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό συμβάλλει στη μείωση του συνταξιοδο­τικού χάσματος, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσακλόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece