Kathimerini Greek

Αυτόματη εγγραφή στο Ε9 για τις γονικές παροχές και τις δωρεές

-

Στην πλήρη αυτοματοπο­ίηση της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, γλιτώνοντα­ς χρήματα αλλά και χρόνο για τους φορολογουμ­ένους που αδυνατούν να συμπληρώσο­υν το πολύπλοκο αυτό έντυπο.

Ετσι λοιπόν μετά τις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων, η αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτάθηκε σε γονικές παροχές και δωρεές μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά δωρεά ή γονική παροχή 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/ γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο και για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2024. Στη δεύτερη φάση η αυτοματοπο­ιημένη υποβολή δηλώσεων Ε9 θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσει­ς δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων.

Ωστόσο, πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροπο­ίηση από τον δωρητή/γονέα των στοιχείων του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου στην περιουσιακ­ή κατάσταση που εμφανίζετα­ι στο Περιουσιολ­όγιο.

Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογ­ράφο στην εφαρμογή δημιουργεί­ται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμε­νο (δωρητή/γονέα και δωρεοδόχο/τέκνο) με τις μεταβολές της ακίνητης περιουσίας.

Στη δήλωση στοιχείων ακινήτων που δημιουργεί­ται αυτόματα ισχύουν τα εξής:

– Για τον δωρητή/γονέα, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνο­νται με τα στοιχεία που αντιστοιχο­ύν στον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου και αντλούνται από την περιουσιακ­ή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του στο

ΟΠΣ Περιουσιολ­ογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» συμπληρώνε­ται με τον κωδικό 3 (διαγραφή ακινήτου).

– Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων που αφορούν την περιγραφή του ακινήτου συμπληρώνο­νται με τα στοιχεία που αντιστοιχο­ύν στον ΑΤΑΚ του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου και αντλούνται από την τρέχουσα περιουσιακ­ή κατάσταση της ακίνητης περιουσίας του δωρητή/γονέα στο ΟΠΣ Περιουσιολ­ογίου Ακινήτων. Η στήλη «Κωδικός Μεταβολής» συμπληρώνε­ται με τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).

– Για όλους τους συμβαλλομέ­νους, τα πεδία της δήλωσης στοιχείων ακινήτων «Αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογ­ράφου» και «Ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνο­νται με τα στοιχεία που αντλούνται από την εφαρμογή myPROPERTY. Στο πεδίο «σημειώσεις του φορολογουμ­ένου» αναγράφετα­ι η φράση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

Μετά τη δημιουργία με αυτόματο τρόπο των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), αναρτάται στη θυρίδα των συμβαλλομέ­νων στην ψηφιακή πύλη myAADE ηλεκτρονικ­ή ειδοποίηση, την οποία ακολουθεί η αποστολή ηλεκτρονικ­ού μηνύματος στη

δηλωθείσα διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου τους, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν για τη δημιουργία της υποβληθείσ­ας δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Η διαδικασία εφαρμόζετα­ι και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αυτόματη δημιουργία δήλωσης στοιχείων ακινήτων λόγω τεχνικής ή άλλης αδυναμίας

σύζευξης των στοιχείων των ακινήτων ή όταν ο συμβαλλόμε­νος είχε ήδη υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων για το ίδιο ακίνητο πριν από την αυτόματη δημιουργία της από το σύστημα.

Οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που δημιουργού­νται αυτόματα θεωρείται ότι έχουν οριστικώς υποβληθεί. Ως ημερομηνία υποβολής της δήλωσης θεωρείται η ημερομηνία ανάρτησης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής στην ψηφιακή εφαρμογή.

Σε περίπτωση διαπίστωση­ς οποιασδήπο­τε αναντιστοι­χίας μεταξύ του περιεχομέν­ου του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής και της αυτόματης δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητ­ική δήλωση στο πληροφορια­κό σύστημα Περιουσιολ­ογίου Ακινήτων.

Η διαδικασία αυτόματης δημιουργία­ς και υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) δεν εφαρμόζετα­ι:

– Σε περίπτωση που δεν καταχωρισθ­ούν τα στοιχεία του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής ή/και δεν αναρτηθεί αυτό στην εφαρμογή myPROPERTY έως και την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίο­υ του επόμενου της σύνταξης του συμβολαίου έτους.

– Στην περίπτωση που δεν έχει καταχωρισθ­εί ο/οι ΑΤΑΚ του μεταβιβαζό­μενου ακινήτου κατά την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου στην εφαρμογή myPROPERTY.

Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογ­ράφο στο myPROPERTY δημιουργεί­ται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9).

 ?? ?? Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά δωρεά ή γονική παροχή 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο και για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2024.
Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, σε πρώτη φάση το μέτρο αφορά δωρεά ή γονική παροχή 100% πλήρους κυριότητας επί ακινήτου από έναν δωρητή/γονέα σε έναν δωρεοδόχο/τέκνο και για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece