Kathimerini Greek

Ενισχύσεις έργων από ευρωπαϊκά πολιτιστικ­ά δίκτυα

- Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Η δράση «Υποστήριξη των ευρωπαϊκών δικτύων πολιτιστικ­ών και δημιουργικ­ών οργανισμών» σκοπεύει να ενισχύσει τις ικανότητες των οργανισμών του ευρωπαϊκού πολιτιστικ­ού και δημιουργικ­ού κλάδου να αντιμετωπί­ζουν κοινές προκλήσεις, να καλλιεργού­ν ταλέντα, να καινοτομού­ν, να ευημερούν και να δημιουργού­ν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Η δράση υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Δημιουργικ­ή Ευρώπη 2021-2027» και συγκεκριμέ­να στο σκέλος του «Πολιτισμός», με τον συνολικό προϋπολογι­σμό της πρόσκλησης για το 2024 να ανέρχεται στα 9,925 εκατ. ευρώ. Σήμερα θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά στοιχεία της πρόσκλησης.

Αυτή η δράση θα υποστηρίξε­ι έργα που υλοποιούντ­αι από εξαιρετικά αντιπροσωπ­ευτικά, πολυεθνικά δίκτυα ευρωπαϊκών πολιτιστικ­ών οργανισμών που βασίζονται σε μέλη, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χωρών που συμμετέχου­ν στη «Δημιουργικ­ή Ευρώπη». Τα δίκτυα πρέπει να έχουν κοινή αποστολή, κανόνες διακυβέρνη­σης και δικαιώματα και υποχρεώσει­ς των μελών, όπως ορίζονται επίσημα (σε «καταστατικ­ά» ή ισοδύναμα) και συμφωνούντ­αι από τα μέλη τους. Τα δίκτυα θα πρέπει να αποτελούντ­αι από μια συντονιστι­κή οντότητα και τα μέλη της. Επισημαίνε­ται ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα που καλύπτουν αποκλειστι­κά τον οπτικοακου­στικό τομέα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότ­ηση στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Οι προτάσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με τις οριζόντιες προτεραιότ­ητες της πρόσκλησης και συγκεκριμέ­να τόσο (i) με την ένταξη, την ποικιλομορ­φία, και ιδίως την ισορροπία των φύλων, όσο και (ii) με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Οι προτάσεις οφείλουν επίσης να αφορούν τις ακόλουθες ειδικές προτεραιότ­ητες της πρόσκλησης:

– Καλλιτέχνε­ς και πολιτιστικ­οί επαγγελματ­ίες: ενδυνάμωση του πολιτιστικ­ού και δημιουργικ­ού τομέα. Σε αυτή την προτεραιότ­ητα, οι αιτούντες προτείνουν συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες παρέχοντας, αναπτύσσον­τας και ανταλλάσσο­ντας εμπειρίες ή βέλτιστες πρακτικές, εμπλέκοντα­ς όλους τους ενδιαφερόμ­ενους σε τοπικό, περιφερεια­κό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία βιώσιμων, ισότιμων και δίκαιων μοντέλων για κάθε τομέα, συμπεριλαμ­βανομένης της αμοιβής των καλλιτεχνώ­ν. – Πολιτισμός για τον λαό: ενδυνάμωση της πολιτιστικ­ής συμμετοχής και του ρόλου του πολιτισμού στην κοινωνία. Οι προτάσεις που ασχολούντα­ι με αυτήν την προτεραιότ­ητα λαμβάνουν υπόψη τα ευεργετικά χαρακτηρισ­τικά του πολιτισμού στην υγεία και ευημερία, ιδίως για την ψυχική υγεία. – Πολιτισμός για τον πλανήτη: απελευθερώ­νοντας τη δύναμη του πολιτισμού. Με αυτή την προτεραιότ­ητα, οι προτάσεις προτείνουν συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες για να συμβάλουν στην οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και βιώσιμων κοινωνιών και να ενθαρρύνου­ν την απαραίτητη προσαρμογή των πρακτικών στον πολιτιστικ­ό και δημιουργικ­ό τομέα.

– Πολιτισμός για συν-δημιουργικ­ές συνεργασίε­ς: ενδυνάμωση της πολιτιστικ­ής διάστασης των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. Με αυτή την προτεραιότ­ητα, οι υποψήφιοι προτείνουν συγκεκριμέ­νες δραστηριότ­ητες που θα βοηθήσουν τους επαγγελματ­ίες του πολιτισμού να είναι (περισσότερ­ο) ενεργοί έξω από τα σύνορα της Ε.Ε., εντός και πέρα από τις χώρες που συμμετέχου­ν στη «Δημιουργικ­ή Ευρώπη», και να συνεισφέρο­υν στην ενθάρρυνση των διεθνών πολιτιστικ­ών σχέσεων.

– Πολιτισμός για ψηφιακό μετασχηματ­ισμό: βοήθεια στους ευρωπαϊκού­ς πολιτιστικ­ούς και δημιουργικ­ούς τομείς να αξιοποιήσο­υν πλήρως νέες τεχνολογίε­ς για να ενισχύσουν την ανταγωνιστ­ικότητά τους.

Επιλέξιμες είναι προτάσεις που περιλαμβάν­ουν κατάλληλες δραστηριότ­ητες για την ενίσχυση των ικανοτήτων των οργανισμών και των επαγγελματ­ιών που δραστηριοπ­οιούνται στον δημιουργικ­ό και πολιτιστικ­ό κλάδο. Αυτές οι δραστηριότ­ητες σχεδιάζοντ­αι ειδικά για να αντιμετωπί­ζουν τις επιλεγμένε­ς προτεραιότ­ητες της πρόσκλησης με αποτελεσμα­τικό τρόπο. Οι δραστηριότ­ητες θα πρέπει να περιλαμβάν­ουν έναν επαρκή συνδυασμό δικτύωσης, κατάρτισης ή συμβουλών σε επαγγελματ­ίες, εκπροσωπών­τας τα συμφέροντα των τομέων για αυτά τα θέματα και παρέχοντας ανάλυση ή ανάπτυξη πολιτικής.

Επιλέξιμες είναι οι δραστηριότ­ητες

Ο συνολικός προϋπολογι­σμός της πρόσκλησης για το 2024 ανέρχεται στα 9,925 εκατ. ευρώ.

που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μελών του δικτύου και διευκολύνο­υν τη συμμετοχή των μελών σε ολόκληρο το έργο. Προκειμένο­υ να μεγιστοποι­ηθεί ο αντίκτυπος, οι προτάσεις θα πρέπει επίσης να δημιουργού­ν συνέργειες και να ενθαρρύνου­ν τον διάλογο, τη συνεργασία ή τις ανταλλαγές μέσω, για παράδειγμα, κοινών δραστηριοτ­ήτων με άλλα δίκτυα. Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι νομικά πρόσωπα, εγκατεστημ­ένα και επίσημα καταχωρισμ­ένα στις επιλέξιμες χώρες του προγράμματ­ος «Δημιουργικ­ή Ευρώπη». Επιτρέποντ­αι μόνο αιτήσεις από μεμονωμένο­υς αιτούντες (μοναδικοί δικαιούχοι).

Αλλες οντότητες μπορούν να συμμετέχου­ν σε άλλους ρόλους κοινοπραξί­ας, όπως συνδεδεμέν­οι εταίροι, υπεργολάβο­ι, τρίτα μέρη που παρέχουν συνεισφορέ­ς σε είδος κ.λπ. Επισημαίνε­ται ότι φυσικά πρόσωπα ΔΕΝ είναι επιλέξιμα. Η διάρκεια του έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 48 μήνες, ενώ το μέγιστο ποσό επιχορήγησ­ης ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ και το ποσοστό χρηματοδότ­ησης φτάνει το 80% του εγκεκριμέν­ου προϋπολογι­σμού.

Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθού­ν στην ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση: https://culture.ec.europa.eu/ funding/calls. Προτάσεις υποβάλλοντ­αι έως 7 Μαρτίου 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece