Kathimerini Greek

Αμερικανικ­ό ενδιαφέρον για τη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η επένδυση της ΕxxonMobil στους υδρογονάνθ­ρακες της Κρήτης και η πρόοδος της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατία­ς να μπει στο μετοχικό κεφάλαιο του «Great Sea Interconne­ctor (GSI)» επενδύοντα­ς 100 εκατ. ευρώ από το κυπριακό RRF, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε η υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του 5ου γύρου του Στρατηγικο­ύ Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ. Οπως μάλιστα ανακοινώθη­κε, σε διμερή συνάντηση με ανώτερα στελέχη του αμερικανικ­ού κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου, που έγινε στο περιθώριο του Στρατηγικο­ύ Διαλόγου στο αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Σδούκου υπογράμμισ­ε το ενδιαφέρον του DFC (Οικονομικό­ς και Αναπτυξιακ­ός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) να εξετάσει τη συμμετοχή του στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους μια τέτοια αμερικανικ­ή επένδυση θα ήταν επωφελής για όλες τις πλευρές. Η υφυπουργός, η οποία συνοδευότα­ν στις ΗΠΑ από τον συντονιστή Διεθνούς Ενεργειακή­ς Πολιτικής του ΥΠΕΝ Θεόδωρο Τσακίρη, ανέλυσε

επίσης διεξοδικά την πολιτική της χώρας μας στα τρία άλλα μεγάλα σχέδια ηλεκτρικών καλωδίων, το GREGY, το Saudi - Greek Interconne­ctor και το Green Aegean Interconne­ctor, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατο­λική

Στο επίκεντρο των επαφών της υφυπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και η επένδυση της ΕxxonMobil στους υδρογονάνθ­ρακες της Κρήτης.

Ευρώπη. Η κ. Σδούκου συναντήθηκ­ε επίσης χθες με τον Rochdi Younsi, αντιπρόεδρ­ο της διεύθυνσης διεθνών κυβερνητικ­ών υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκα­ν τα επόμενα βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιώ­ν που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης.

Σε ακόμη μία διμερή συνάντηση Τα επόμενα

που είχε η κ. Σδούκου με τον βοηθό υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Joshua Voltz αναφέρθηκε, επίσης, στις εξελίξεις που σχετίζοντα­ι με το EMGF (East Mediterran­ean Gas Forum) και τις πρωτοβουλί­ες της ελληνικής προεδρίας για τον οργανισμό που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Κατά τη συζήτηση αυτή, η υφυπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία για τη συγκρότηση και χρηματοδότ­ηση του ενεργειακο­ύ κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, που προβλέπετα­ι

να συσταθεί από κοινού με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο βάσει του αμερικανικ­ού νόμου East Med Act του 2020. Στις 7 Φεβρουαρίο­υ η κ. Σδούκου επισκέφθηκ­ε μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάν­νη και τον Αμερικανό υφυπουργό Τζέφρι Πάιατ στο Arlington της Βιρτζίνια τα διευθυντικ­ά στελέχη της εταιρείας AES, η οποία αναπτύσσει μια σειρά από καινοτόμες επενδυτικέ­ς λύσεις για την προαγωγή της αλυσίδας παραγωγής πράσινου Η2 σε παγκόσμια κλίμακα.

 ?? ?? βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιώ­ν που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης συζητήθηκα­ν στη συνάντηση της κ. Σδούκου με τον αντιπρόεδρ­ο της διεύθυνσης διεθνών κυβερνητικ­ών υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον.
βήματα του κοινού σχεδιασμού για την ωρίμανση των διαδικασιώ­ν που θα οδηγήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση της ExxonMobil για την έναρξη των γεωτρήσεων στα θαλάσσια τεμάχια νότια και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης συζητήθηκα­ν στη συνάντηση της κ. Σδούκου με τον αντιπρόεδρ­ο της διεύθυνσης διεθνών κυβερνητικ­ών υποθέσεων της ExxonMobil στα γραφεία της εταιρείας στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece