Kathimerini Greek

Διετία των ρεκόρ για τα κέρδη των εισηγμένων

Η κερδοφορία τους το 2023 αναμένεται να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει το υψηλό του 2022 – Μεγάλο στοίχημα το 2024

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Η κερδοφορία των εισηγμένων το 2023 αναμένεται να ισοφαρίσει ή και να ξεπεράσει το ρεκόρ του 2022, μετατρέπον­τας έτσι τη φετινή χρονιά σε μια μεγάλη πρόκληση για τις επιδόσεις των ελληνικών εταιρειών.

Η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των των εισηγμένων εταιρειών για το 2023, η οποία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα «ανεβάσει» ταχύτητα (ολοκληρώνε­ται στα τέλη Απριλίου), με τις τράπεζες να μπαίνουν από την επόμενη Τετάρτη στον «χορό» των ανακοινώσε­ων, αναμένεται με ενδιαφέρον. Οι αναγνώσεις από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσε­ις (Jumbo, Mytilineos, επιχειρημα­τικό πλάνο ΔΕΗ) είναι απόλυτα θετικές και εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως η κερδοφορία του 2023 θα κινηθεί κοντά σε αυτήν του έτους-ρεκόρ του 2022, ενώ δεν αποκλείουν να καταγραφεί και νέο ρεκόρ. Το μεγάλο στοίχημα της αγοράς, ωστόσο, είναι η τρέχουσα χρονιά και το κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης των επιδόσεων των εισηγμένων έπειτα από δύο έτη που έγραψαν Ιστορία.

Το 2022 η καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων διαμορφώθη­κε στα 10,3 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2023 την τοποθετούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα, χάρη και στο γεγονός ότι στις «μετρήσεις» θα συμμετέχει και ο Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών (ο οποίος θα έχει και συγκριτικό αποτέλεσμα με το 2022), ενώ για την υπέρβασή της πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο ισχυρά ή όχι είναι τα αποτελέσμα­τα των τραπεζών, καθώς και από το πώς έχουν κινηθεί τα έκτακτα κέρδη του τελευταίου τρίμηνου του περυσινού έτους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες από τα κέρδη του 2023 τοποθετούν­ται στα 3,2 δισ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (4,49 δισ. ευρώ), σε σχέση με τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν μοιράσει από τη χρήση 2022.

Για το 2024 εκ πρώτης όψεως τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα για την πορεία των μεγεθών των εισηγμένων, καθώς καλούνται να επαναλάβου­ν ή και να

υπερβούν επιδόσεις μιας διετίαςρεκ­όρ. Πολλά θα κριθούν από την επενδυτική δραστηριότ­ητα και την ωρίμανση των επιχειρημα­τικών πλάνων των προηγούμεν­ων ετών, όπως υποστηρίζε­ι η Beta Securities, επομένως το κρίσιμο στοιχείο στις προσεχείς ανακοινώσε­ις των μεγεθών (του 2023) δεν θα είναι μόνο η κερδοφορία ή το μέρισμα, αλλά η προοπτική που δίνουν οι διοικήσεις για το 2024, καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικώ­ν σχεδίων. Μετά την ταχεία ανάκαμψη

της κερδοφορία­ς των εισηγμένων από την κρίση της COVID-19, η πορεία των μεγεθών του τρέχοντος έτους θα διαδραματί­σει κρίσιμο ρόλο και στις επιδόσεις του Χρηματιστη­ρίου, όπως σημειώνει η NBG Securities. Συνολικά, παρότι ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από τον πληθωρισμό και τα περαιτέρω κέρδη θέσεων εργασίας, ο πληθωρισμό­ς και το υψηλότερο ετήσιο κόστος τόκων μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην καθαρή κερδοφορία.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης FactSet, τα καθαρά κέρδη για το 2024 των εισηγμένων που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών (συμπεριλαμ­βανομένων των τραπεζών) τοποθετούν­ται 4% χαμηλότερα σε ετήσια βάση σε σχέση με το 2023, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NBG Securities θα κινηθούν οριακά ανοδικά, με αύξηση κάτω του 1%. Εξαιρώντας τις τράπεζες, τα συνολικά καθαρά κέρδη των εισηγμένων θα καταγράψου­ν αύξηση

3% ετησίως το 2024, υποστηριζό­μενα από τη ΔΕΗ, τον βιομηχανικ­ό κλάδο (Mytilineos Cenergy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ) και τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ), παρά την αναμενόμεν­η πτώση στα μεγέθη των διυλιστηρί­ων. Η χρηματιστη­ριακή σημειώνει ότι τα συνολικά κέρδη των τραπεζών τοποθετούν­ται κατά 2% χαμηλότερα σε ετήσια βάση το 2024.

Από την πλευρά της η Alpha Finance επισημαίνε­ι πως έπειτα από την ισχυρή ανάκαμψη και τις πολλές θετικές εκπλήξεις στο μέτωπο της κερδοφορία­ς τα τελευταία δύο χρόνια, οι προοπτικές αύξησης των κερδών των εισηγμένων για το 2024 «δεν φαίνονται συναρπαστι­κές». Λαμβάνοντα­ς ένα δείγμα 19 εισηγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, που καλύπτουν σχεδόν το 70% της κεφαλαιοπο­ίησης του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, εκτιμά πως η κερδοφορία του 2024 αναμένεται να είναι αμετάβλητη, με τα λειτουργικ­ά κέρδη EBITDA των εταιρειών εκτός χρηματοπισ­τωτικού κλάδου να είναι οριακά υψηλότερα και τα προ προβλέψεων κέρδη για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες οριακά χαμηλότερα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ι η χρηματιστη­ριακή, εκ νέου θετικές εκπλήξεις κερδοφορία­ς φέτος δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν. Αυτές θα μπορούσαν να προκύψουν από τους ακόλουθους παράγοντες: 1) Ορισμένες εταιρείες είναι πολύ ενεργές σε ό,τι αφορά την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων τους, είτε οργανικά είτε μέσω εξαγορών (π.χ. Mytilineos, ΔΕΗ, Eurobank, Jumbo, Fourlis). 2) Υπάρχει δυνατότητα διαχείριση­ς κόστους και περιθωρίων καλύτερα από το αναμενόμεν­ο, δεδομένου ότι πολλές ομάδες διαχείριση­ς έχουν αποδειχθεί αρκετά επιτυχημέν­ες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες (π.χ. Jumbo, Titan, Mytilineos, ΔΕΗ). 3) Οι τράπεζες ενδέχεται να εκπλήξουν ανάλογα με την πορεία των επιτοκίων, με βάση τις πρωτοβουλί­ες τους για αντιστάθμι­ση ή/και λόγω της καλύτερης –από την αναμενόμεν­η– πιστωτικής επέκτασης.

Κρίσιμο στοιχείο στις προσεχείς ανακοινώσε­ις των μεγεθών του περυσινού έτους είναι η προοπτική που δίνουν οι διοικήσεις για την τρέχουσα χρονιά.

 ?? ?? Τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες από τα κέρδη του 2023 τοποθετούν­ται στα 3,2 δισ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (4,49 δισ. ευρώ), σε σχέση με τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν μοιράσει από τη χρήση 2022.
Τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι εισηγμένες από τα κέρδη του 2023 τοποθετούν­ται στα 3,2 δισ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 (4,49 δισ. ευρώ), σε σχέση με τα 2,4 δισ. ευρώ που είχαν μοιράσει από τη χρήση 2022.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece