Kathimerini Greek

Η Intrakat υπερτριπλα­σίασε την κεφαλαιοπο­ίησή της από το 2022

-

Σημαντική μεγέθυνση μεγεθών κατέγραψε ο όμιλος Intrakat, ο οποίος από τις 15 Νοεμβρίου έχει ενσωματώσε­ι την τεχνική εταιρεία Ακτωρ, την οποία εξαγόρασε έναντι τιμήματος 110 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε, σε πρόσφατη εταιρική εκδήλωση προς εργαζομένο­υς, ο αντιπρόεδρ­ος του διοικητικο­ύ συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες η Intrakat έχει πληρώσει για εκτέλεση έργων, προς προμηθευτέ­ς και συνεργάτες, το ποσό των 280 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος τόνισε ότι, σε σύγκριση με το 2022, σήμερα «ο όμιλος Intrakat αποτελεί μια εξ ολοκλήρου διαφορετικ­ή εταιρεία και σε αυτό υπήρξε καθοριστικ­ή η εξαγορά και ενσωμάτωση της Ακτωρ». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, σήμερα ο όμιλος διαθέτει σε εξέλιξη περισσότερ­α από 370 έργα, από 59 το 2022. Επίσης, ο συνδυαστικ­ός κύκλος εργασιών τοποθετείτ­αι σε άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως, από 255 εκατ. ευρώ το 2022, οπότε η Intrakat απασχολούσ­ε 560 εργαζομένο­υς, αριθμός που διαμορφώνε­ται σήμερα σε 5.800 απασχολουμ­ένους εντός κι εκτός Ελλάδας. Η Intrakat, συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια, έχει υπερτριπλα­σιάσει την κεφαλαιοπο­ίησή της σε άνω των 770 εκατ. ευρώ, διαθέτοντα­ς ανεκτέλεστ­ο άνω των 5 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. το 2022). Επίσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο κατασκευασ­τικός όμιλος εμφάνισε κέρδη 23,2 εκατ. ευρώ, από ζημίες 19 εκατ. ευρώ τη χρήση του 2022.

«Πριν από ενάμιση χρόνο είχα ερωτηθεί στη Γενική Συνέλευση ποιο είναι το όραμά μας για την Intrakat. Είχα απαντήσει ότι σε τρία χρόνια θέλουμε να γίνουμε η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευασ­τική εταιρεία στην Ελλάδα. Τελικά, το πετύχαμε σε ενάμιση χρόνο.

Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ η πέμπτη εταιρεία της 7ης τάξης να γίνει η δεύτερη στην αγορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Εξάρχου. Οπως προσέθεσε, ο δανεισμός της κατασκευασ­τικής είναι εξαιρετικά χαμηλός, γεγονός που της επιτρέπει να υλοποιεί το ανεκτέλεστ­ό της χωρίς χρηματοοικ­ονομικά βάρη. Σημείωσε ότι αυτοσκοπός του κατασκευασ­τικού ομίλου δεν είναι η πρώτη θέση στην αγορά, αλλά η υγιής χρηματοοικ­ονομική κατάσταση και η σταθερότητ­α.

Κατά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η

Intrakat επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά και να μπορεί να εκτελεί μεγάλα έργα εκτός Ελλάδας.

Για τη δραστηριότ­ητα στη ρουμανική αγορά, ο επικεφαλής της Intrakat ανέφερε πως καρπός των προσπαθειώ­ν για την έγκαιρη επανεκκίνη­ση των εκεί έργων (που ανήκαν στην Ακτωρ) υπήρξε η έναρξη των εργασιών –ύστερα από τρία χρόνια– του πρώτου μηχανήματο­ς διάνοιξης σηράγγων (TBM), το οποίο δραστηριοπ­οιείται σε ένα από τα μεγαλύτερα υπό εκτέλεση συγκοινωνι­ακά έργα της Ρουμανίας. «Χάρη στις ενέργειες του ομίλου Intrakat έφτασαν εγκαίρως τα TBM, που αναμένοντα­ν επί χρόνια στο έργο αυτό». Στη Ρουμανία το ανεκτέλεστ­ο της Intrakat, που διαμορφώνε­ται σε 1 δισ. ευρώ, επιδιώκετα­ι να διπλασιαστ­εί, ενώ η τοπική θυγατρική μπορεί να χρηματοδοτ­εί τα έργα χωρίς περαιτέρω στήριξη από τον μέτοχο.

Σήμερα ο όμιλος διαθέτει σε εξέλιξη περισσότερ­α από 370 έργα, από 59 δύο χρόνια πριν.

 ?? ?? Ο όμιλος αποτελεί μια εξ ολοκλήρου διαφορετικ­ή εταιρεία και σε αυτό υπήρξε καθοριστικ­ή η εξαγορά και ενσωμάτωση της Ακτωρ, ανέφερε ο επικεφαλής της Intrakat, Αλ. Εξάρχου.
Ο όμιλος αποτελεί μια εξ ολοκλήρου διαφορετικ­ή εταιρεία και σε αυτό υπήρξε καθοριστικ­ή η εξαγορά και ενσωμάτωση της Ακτωρ, ανέφερε ο επικεφαλής της Intrakat, Αλ. Εξάρχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece