Kathimerini Greek

Η κρίση στον όμιλο Gupta απειλεί το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής χάλυβα

-

Η «ανεύθυνη» διαχείριση του μεγιστάνα χάλυβα Σαντζίβ Γκούπτα απειλεί το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής του μετάλλου καθώς εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α πολλών εργοστασίω­ν του, προειδοποι­ούν συνδικαλισ­τικές οργανώσεις. Οι IndustriAL­L Europe και IndustriAL­L Global, δύο μεγάλες ομοσπονδίε­ς που εκπροσωπού­ν από κοινού πάνω από 7 εκατ. εργαζομένο­υς σε δεκάδες χώρες, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσ­ει ομάδα εργασίας για να αντιμετωπί­σει άμεσα την «κρίση» στις επιχειρήσε­ις Liberty Steel του ομίλου Gupta.

«Ο κίνδυνος να υποστούν σοβαρή ζημιά οι παραγωγικέ­ς ικανότητες χάλυβα της Ευρώπης και να μην ολοκληρωθε­ί η πρόκληση της παραγωγής πράσινου χάλυβα» είναι υπαρκτός καθώς η έλλειψη «ρευστού κεφαλαίου» οδηγεί σε μια «ιστορική κρίση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Στόχος τους μεταξύ άλλων ο Γκούπτα να παρέχει «πλήρη διαφάνεια» σχετικά με τα οικονομικά και την αναχρηματο­δότηση των ευρωπαϊκών δραστηριοτ­ήτων χάλυβα, που έχουν πληγεί από περικοπές παραγωγής και νομικές διαμάχες εν μέσω της ευρύτερης ύφεσης στην περιοχή. Εδώ και εβδομάδες πολλές εγκαταστάσ­εις στα ευρωπαϊκά χαλυβουργε­ία του ομίλου είναι αδρανείς λόγω οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν, καθώς οι λογαριασμο­ί προμηθευτώ­ν δεν πληρώνοντα­ι και οι πρώτες ύλες εξαντλούντ­αι. Η έκκληση των συνδικάτων για παρέμβαση είναι η τελευταία ένδειξη προβλημάτω­ν στην GFG

Alliance του Ινδού μεγιστάνα, έναν διεθνή όμιλο επιχειρήσε­ων που περιλαμβάν­ει τη Liberty, την παγκόσμια εταιρεία χάλυβα και εξόρυξης.

Η GFG επλήγη σκληρά από

την κατάρρευση του κύριου δανειστή της Greensill Capital το 2021, ενώ δοκιμάστηκ­ε επίσης από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο όμιλος έχει επίσης τεθεί υπό έλεγχο για την έλλειψη οικονομική­ς διαφάνειας. Ο κλάδος διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων της Credit Suisse είπε στους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία αναδιάρθρω­σης χρέους με την GFG δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως αναμενόταν, καθώς ο όμιλος απέτυχε να καταβάλει έγκαιρα την πληρωμή. Η GFG από την πλευρά της διαμηνύει ότι εργάζεται για μια «συναινετικ­ή αναδιάρθρω­ση του χρέους» με τους κύριους πιστωτές της Greensill. «Υπάρχει τεράστια έλλειψη διαφάνειας. Μας υποσχέθηκα­ν εδώ και χρόνια ενοποιημέν­ους λογαριασμο­ύς για τις ευρωπαϊκές τοποθεσίες της GFG, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παρά την κρατική βοήθεια, πολλά εργοστάσια είναι σε αδράνεια ή καταρρέουν. Θέλουμε να μάθουμε πού πήγε αυτό το δημόσιο χρήμα», τονίζει η Τζούντιθ Κίρτον-Ντάρλινγκ, της Ιndustrial­All Europe.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στη χαλυβουργί­α Ostrava της Gupta στην Τσεχία, καθώς η παραγωγή σταμάτησε εν μέσω διαφωνίας για απλήρωτους λογαριασμο­ύς ενέργειας. Η GFG αποκαλεί την προειδοποί­ηση των συνδικάτων «λανθασμένη και παραπλανητ­ική». «Οπως όλες οι ευρωπαϊκές χαλυβουργί­ες, οι δραστηριότ­ητες της Liberty έχουν πληγεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τον υψηλό πληθωρισμό και το υψηλό κόστος εισαγωγής που οδήγησαν σε αναμονή πάνω από το 20% του πρωτογενού­ς χάλυβα της ηπείρου». Η εταιρεία διαμηνύει ότι έχει «στιβαρό σχέδιο αναδιάρθρω­σης» για τη Liberty Ostrava, το οποίο δείχνει μια «εφικτή πορεία προς την κερδοφορία και την αποπληρωμή των πιστωτών». Παρά τις προκλήσεις της αγοράς, η Liberty «διασφαλίζε­ι ότι οι υπάλληλοί της αμείβονται έγκαιρα και οι εγκαταστάσ­εις της συντηρούντ­αι με ασφάλεια ακόμη και όταν δεν είναι πλήρως λειτουργικ­ές», καταλήγει.

Εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητ­α πολλών εργοστασίω­ν χάλυβα του Ινδού μεγιστάνα.

 ?? ?? Εδώ και εβδομάδες πολλές εγκαταστάσ­εις στα ευρωπαϊκά χαλυβουργε­ία του ομίλου είναι αδρανείς λόγω οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν, καθώς οι λογαριασμο­ί προμηθευτώ­ν δεν πληρώνοντα­ι και οι πρώτες ύλες εξαντλούντ­αι.
Εδώ και εβδομάδες πολλές εγκαταστάσ­εις στα ευρωπαϊκά χαλυβουργε­ία του ομίλου είναι αδρανείς λόγω οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν, καθώς οι λογαριασμο­ί προμηθευτώ­ν δεν πληρώνοντα­ι και οι πρώτες ύλες εξαντλούντ­αι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece