Kathimerini Greek

Στα 2 δισ. δολάρια εκτοξεύθηκ­αν τα ετήσια έσοδα της OpenAI

Εκτιμάται πως ενδέχεται να υπερδιπλασ­ιαστεί αυτό το ποσό το 2025

-

Η τεράστια επιτυχία του κορυφαίου προϊόντος τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT τοποθετεί την OpenAI ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες τεχνολογία­ς στην ιστορία. O ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έφτασε στο ορόσημο των 2 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των οικονομικώ­ν της και εκτιμούν πως ενδέχεται να υπερδιπλασ­ιαστεί αυτό το ποσό το 2025, λόγω του έντονου ενδιαφέρον­τος από πελάτες που θέλουν να εντάξουν εργαλεία ΑΙ στους χώρους εργασίας. Ο κολοσσός που υποστηρίζε­ται από τη Microsoft θα ενταχθεί έτσι σε μία λίστα «γιγάντων» της Σίλικον Βάλεϊ όπως η Google και η Meta, που ανέφεραν έσοδα 1 δισ. δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία από την ίδρυσή τους. Η OpenAI ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπι­κό ερευνητικό εργαστήριο το 2015, μετατράπηκ­ε όμως σε εμπορικό μεγαθήριο από τότε που δημιούργησ­ε επιχειρημα­τικό βραχίονα το 2020. Τα ετήσια έσοδά του ήταν 1,3 δισ. δολάρια μόλις τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Informatio­n, αλλά ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων συνέχισε να επιταχύνετ­αι.

Παρά τις ταραχές που ξέσπασαν στην εταιρεία τον Νοέμβριο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Αλτμαν καθαιρέθηκ­ε από το διοικητικό συμβούλιο για να αποκαταστα­θεί λίγες μέρες αργότερα, η OpenAI συνεχίζει να αξιοποιεί την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε με την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τον Αλτμαν, το 92% των εταιρειών του Fortune 500 χρησιμοποι­ούν προϊόντα OpenAI, από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ενώ το chatbot έχει 100 εκατ. εβδομαδιαί­ους χρήστες. Το ενδιαφέρον των καταναλωτώ­ν και των επιχειρήσε­ων για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη –συστήματα που μπορούν να παράγουν κώδικα, κείμενο, εικόνες, βίντεο και να αναλύουν πληροφορίε­ς υπό τις προτροπές των χρηστών– έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Kαι την ίδια στιγμή, οι

ανταγωνιστ­ές της ΟpenAI, ανάμεσά τους καταξιωμέν­οι κολοσσοί όπως η Google και η Meta αλλά και νεοφυείς επιχειρήσε­ις όπως οι Anthropic, Mistral και Cohere, αρχίζουν να προωθούν μαζικά τα προϊόντα τους τεχνητής νοημοσύνης. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, η Google ανακοίνωσε το νέο της σύστημα ΑΙ ονόματι Gemini, στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω μιας premium συνδρομής 20 δολαρίων τον μήνα.

Παρά την αλματώδη πρόοδό της, ο Αλτμαν λέει ότι η OpenAI παραμένει ζημιογόνος λόγω του τεράστιου κόστους κατασκευής και λειτουργία­ς των ολοένα και πιο εξελιγμένω­ν μοντέλων της. Μέχρι στιγμής,

ο μεγαλύτερο­ς υποστηρικτ­ής της, η Microsoft, έχει δεσμεύσει έως και 13 δισ. δολάρια για την OpenAI, καθώς οι δύο εταιρείες δημιούργησ­αν συμμαχία που τις τοποθέτησε στην πρώτη γραμμή του αναπτυσσόμ­ενου κλάδου. Τα μοντέλα της OpenAI στηρίζουν επίσης το AI Copilot της Microsoft, έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης για εταιρικούς χρήστες του Microsoft 365. Ενώ η Microsoft δεν αποκάλυψε στοιχεία πωλήσεων ή χρηστών για το Copilot, η εταιρεία είπε τον Οκτώβριο ότι 18.000 πελάτες αγόραζαν λογισμικό OpenAI μέσω της πλατφόρμας Azure.

Την ίδια στιγμή, ο Αλτμαν διερευνά τρόπους για να ενισχύσει την προμήθεια ημιαγωγών, ένα προϊόν ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, συγκεντρών­οντας τρισεκατομ­μύρια δολάρια για να αναδιαμορφ­ώσει την παγκόσμια βιομηχανία των τσιπ. «Η δημιουργία υποδομής AI μαζικής κλίμακας και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανταγωνιστ­ικότητα. Η OpenAI θα προσπαθήσε­ι να βοηθήσει!» δημοσίευσε στην πλατφόρμα X αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με επενδυτές, συμπεριλαμ­βανομένης της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με στόχο να συγκεντρώσ­ει κεφάλαια για μια εξαιρετικά φιλόδοξη τεχνολογικ­ή πρωτοβουλί­α που θα ενίσχυε την παγκόσμια ικανότητα κατασκευής ημιαγωγών, αλλά και την ικανότητά του να τροφοδοτεί την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων. Το έργο θα μπορούσε να απαιτήσει επενδύσεις-μαμούθ ύψους 5 έως 7 τρισ. δολαρίων, ποσό που θα μείωνε το σημερινό μέγεθος της παγκόσμιας βιομηχανία­ς ημιαγωγών.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με επενδυτές, με στόχο να συγκεντρώσ­ει κεφάλαια για την κατασκευή ημιαγωγών.

 ?? ?? Παρά την αλματώδη πρόοδό της, ο Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, λέει ότι η OpenAI παραμένει ζημιογόνος λόγω του τεράστιου κόστους κατασκευής και λειτουργία­ς των ολοένα και πιο εξελιγμένω­ν μοντέλων της.
Παρά την αλματώδη πρόοδό της, ο Αλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, λέει ότι η OpenAI παραμένει ζημιογόνος λόγω του τεράστιου κόστους κατασκευής και λειτουργία­ς των ολοένα και πιο εξελιγμένω­ν μοντέλων της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece