Kathimerini Greek

Κράτησε τις 1.400 μονάδες το Χρηματιστή­ριο

Με απώλειες 0,28% έκλεισε χθες η αγορά – Στα 112,81 εκατ. ο τζίρος

-

Με μικρή υποχώρηση έκλεισαν χθες οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να κρατά πάντως τα επίπεδα των 1.400 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.401,01 μονάδες, σημειώνοντ­ας πτώση 0,28%. Ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.412,53 μονάδες (+0,54%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 112,81 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκ­αν 25.559.387 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,13%.

Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,16%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 8,34%.

Στους ρυθμούς της εισόδου των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο την εβδομάδα αυτή, με τη μετοχή να κλείνει με εβδομαδιαί­α κέρδη 11,83%, στα 9,17 ευρώ (τιμή εισόδου 8,20 ευρώ).

Η δημόσια προσφορά του ΔΑΑ αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοπο­ίηση της χρηματιστη­ριακής αγοράς κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Παρότι το 2024 μπορεί το Χρηματιστή­ριο Αθηνών να μην καταφέρει να φτάσει τις αποδόσεις του 2023, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα επανέρχετα­ι στα ραντάρ των επενδυτών μετά μια δεκαετία στην... έρημο. Αυτό αναφέρει η NBG Securities, έπειτα από ένα έτος ισχυρών αποδόσεων, τις οποίες ενίσχυσε το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου 2023 και η επακόλουθη αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Υποθέτοντα­ς ότι δεν θα σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνε­ι τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων. Η συνολική εποικοδομη­τική προοπτική για το 2024 παραμένει, πέρα από τη μακροοικον­ομική αβεβαιότητ­α και τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους, με τις εκλογές στις ΗΠΑ στις 24 Νοεμβρίου να μπαίνουν σταδιακά στο παιχνίδι και να προσθέτουν αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

Οι κορυφαίες επιλογές της περιλαμβάν­ουν τις μετοχές της Mytilineos, της Πειραιώς και της Titan.

Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο βασικός χρηματιστη­ριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,16%.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

 ?? ?? Μπορεί στο μέτωπο της ενέργειας τα νέα να είναι θετικά, αλλά οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε αναδρομολό­γηση μεγάλου ποσοστού των ναυτιλιακώ­ν ροών μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έχοντας αυξήσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης και το μεταφορικό κόστος, εξέλιξη που επιδρά αρνητικά στον πληθωρισμό.
Μπορεί στο μέτωπο της ενέργειας τα νέα να είναι θετικά, αλλά οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οδηγήσει σε αναδρομολό­γηση μεγάλου ποσοστού των ναυτιλιακώ­ν ροών μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, έχοντας αυξήσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης και το μεταφορικό κόστος, εξέλιξη που επιδρά αρνητικά στον πληθωρισμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece