Kathimerini Greek

Παραμένουν χαμηλές οι τιμές της ενέργειας

- EUROBANK RESEARCH

Καθώς συμπληρώθη­καν τέσσερις μήνες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, χωρίς να διαφαίνετα­ι η λήξη του την προσεχή περίοδο, ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζοντ­αι, η σημασία των εξελίξεων στις τιμές βασικών ενεργειακώ­ν προϊόντων, με σημαντική επίδραση στον πληθωρισμό, ενισχύεται. Ως προς τη διακύμανση των τιμών πετρελαίου εντός του πολέμου, το Brent έφτασε στις 8 Φεβρουαρίο­υ τα 81,9 δολ./ βαρέλι, ενώ στις 6 Οκτωβρίου 2023, ημέρα πριν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανήλθε έως τα 84,9 δολ./ βαρέλι και τη 17η Νοεμβρίου,

πριν από την πρώτη επίθεση των Χούθι, μέχρι τα 80,8 δολ./ βαρέλι.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, τάση που θα κυριαρχήσε­ι το 2024 λόγω βραδείας χαλάρωσης της περιοριστι­κής νομισματικ­ής πολιτικής, καθώς και στις αρρυθμίες στη λειτουργία του OPEC που διατηρούν την παραγωγή του υψηλότερα του στόχου βάσει των αποφασισμέ­νων εθελοντικώ­ν περικοπών.

Επιπλέον, η Ευρώπη βρίσκει εναλλακτικ­ούς προμηθευτέ­ς πετρελαίου προκειμένο­υ να υποκαταστή­σει μέρος των εισαγωγών μέσω της διώρυγας

του Σουέζ (π.χ. Ανγκόλα, Νιγηρία).

Ενώ αυτοί οι παράγοντες αποτρέπουν μια άνοδο των τιμών πετρελαίου, δεν αναιρούν το γεγονός ότι η αναδρομολό­γηση μεγάλου ποσοστού των ναυτιλιακώ­ν ροών λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας έχει αυξήσει σημαντικά τον χρόνο παράδοσης και το μεταφορικό κόστος, κυρίως για τα πετρελαιοε­ιδή, εξελίξεις που είναι αρκετά πιθανό να επιδράσουν ανασχετικά για κάποια περίοδο στην αποπληθωρι­στική δυναμική από το 2023.

Πολύ μικρότερες επιδράσεις στην Ε.Ε. αναμένοντα­ι μέσω του φυσικού αερίου, χάρη αφενός στη διαφοροποί­ηση προμηθευτώ­ν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με αύξηση μεριδίου εισαγωγών πρωτίστως από ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο και Νορβηγία, αφετέρου στους ηπιότερους πρόσφατους χειμώνες, που επέτρεψαν τον σχηματισμό υψηλών αποθεμάτων.

Ετσι, η τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF έφτασε στις 8 Φεβρουαρίο­υ έως τα 27,9 δολ./MWh, σαφώς χαμηλότερα από τις μέγιστες τιμές 36,0 δολ./MWh και 49,7 δολ./MWh της 6ης Οκτωβρίου και της 17ης Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece