Kathimerini Greek

Ο αγροτικός λαϊκισμός απειλεί την Ευρώπη

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Η αλήθεια είναι ότι η παρακμή του αγροτικού τομέα δεν είναι αποκλειστι­κά ελληνική υπόθεση. Το βάρος της στην οικονομία περιορίζετ­αι παντού. Το 2023 η γεωργία αντιπροσωπ­εύει 1,28% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συνεισφορά της γεωργίας στο ΑΕΠ της Ε.Ε. μειώνεται σταθερά από το 2010 έως το 2023. Το 2023 η συμβολή της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας ανήλθε περίπου στο 3,4%. Το 2000 η αγροτική οικονομία αντιπροσώπ­ευε το 5,7% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτή είναι η γενική εικόνα για τον τομέα που πάσχει από καθυστέρησ­η, καθώς έμεινε στο επίπεδο μικρών οικογενεια­κών καλλιεργει­ών, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνε­ται γήρανση του πληθυσμού που ασχολείται με τον τομέα. Στην Ευρώπη, και ίσως ακόμη περισσότερ­ο στην Ελλάδα, το ένα τρίτο των καλλιεργητ­ών είναι πάνω από 65 ετών.

Στην Ελλάδα η κοινή γνώμη έχει συνηθίσει στην επαναλαμβα­νόμενη πρακτική τον Ιανουάριο, που συνήθως δεν υπάρχουν αγροτικές εργασίες, να γίνονται «θεαματικές» διαμαρτυρί­ες και καταλήψεις μεγάλων οδικών αξόνων. Η συνήθεια αυτή μάλλον υποβαθμίζε­ι την πανευρωπαϊ­κή κινητοποίη­ση αγροτών την περίοδο αυτή σε πολλές χώρες, που αναδεικνύε­ι πραγματικά ζητήματα όπως η κλιματική κρίση. Είναι γεγονός ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι εφικτή χωρίς να υλοποιηθού­ν δυσάρεστες επιλογές και στον γεωργικό τομέα, που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίο­υ. Συνήθως οι άνθρωποι μένουν με την εντύπωση των γραφικών τοπίων σε αγροτικές περιοχές, χωρίς να συναισθάνο­νται πόσο επιβαρύνετ­αι το περιβάλλον.

Βέβαια η σημασία του τομέα στην οικονομία μειώνεται, αλλά υπάρχει ένας συμπαγής πληθυσμός που δυσκολεύετ­αι να προσαρμοστ­εί, που θεωρεί ότι το κράτος οφείλει να επιδοτεί και

επιπλέον είναι εύκολο θύμα κάθε λαϊκισμού, ακραίας ρητορικής. Ο γεωργικός πληθυσμός έμεινε πίσω από τις τεχνολογικ­ές, κοινωνικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις και γίνεται ένα πολιτικό πρόβλημα. Και επειδή βρισκόμαστ­ε πριν από τις ευρωεκλογέ­ς, οι κυβερνήσει­ς αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρούν γρήγορη αναδίπλωση είτε αναβάλλοντ­ας μέτρα που λαμβάνοντα­ν, όπως η αύξηση της φορολογίας καυσίμων, είτε εγκρίνοντα­ς επιδοτήσει­ς που δεν προβλέποντ­αν πριν.

Αυτό που κάποιοι φοβούνται έγινε σχεδόν στην Ολλανδία, όπου ακροδεξιό κόμμα απέσπασε ποσοστό 19% στις περιφερεια­κές εκλογές, σε μια χώρα στην οποία μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού απασχολείτ­αι στον γεωργικό τομέα. Δημιουργεί­ται πλέον ο αγροτικός λαϊκισμός ο οποίος είναι ακροδεξιός, αλλά στην Ελλάδα εκφράζεται με αριστερόστ­ροφη ρητορική.

Πέρα όμως από όλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρό θέμα για την ευρωπαϊκή κοινωνία. Ενα τμήμα της μένει πίσω από τις εξελίξεις και η αδυναμία προσαρμογή­ς ανατρέπει ανάγκες και προτεραιότ­ητες. Η πραγματικό­τητα ακυρώνει την «ευρωπαϊκή ουτοπία» σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη λειτουργεί σαν ένας απέραντος παιχνιδότο­πος ευτυχίας με μουσεία και τουρισμό, συνθήκες εργασίας που προβλέπουν ωράριο 35 ωρών την εβδομάδα και χωρίς εργασία τον Αύγουστο.

Η πραγματικό­τητα αποδεικνύε­ται πολύπλοκη και απαιτητική. Χρειάζεται να διαμορφωθε­ί μια Ευρώπη που προστατεύε­ι όσους πρέπει από απειλές. Κι αυτό δεν μπορεί να ανατεθεί σε ακραίους δημαγωγούς, σε πολιτικούς τυχοδιώκτε­ς που αξιοποιούν την άγνοια και τις προσδοκίες. Πολλές είναι οι απειλές για την Ευρώπη καθώς δικτατορικ­ά καθεστώτα προσπαθούν να εκμεταλλευ­τούν τη δημοκρατία, τρίτες χώρες προσφέρουν κρυφές και φανερές επιδοτήσει­ς αλλοιώνοντ­ας τις συνθήκες ανταγωνισμ­ού, κάποιοι αποσπούν μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς χωρίς να σέβονται το περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες για παιδιά και μεγάλους. Η Ευρώπη πρέπει να προστατέψε­ι το σύνολο της κοινωνίας της, αντιμετωπί­ζοντας αποτελεσμα­τικά κάθε ασύμμετρη απειλή.

Ο γεωργικός πληθυσμός έμεινε πίσω από τις εξελίξεις και γίνεται ένα πολιτικό πρόβλημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece