Kathimerini Greek

Ο Πέρσης, ο Κρουπ και μία απαγωγή

- Κύριε διευθυντά ΑΝΤΏΝΗΣ Ν. ΒΕΝΕΤΗΣ Μοναστηράκ­ι Δωρίδος

Με αφορμή το εκτεταμένο και ενδιαφέρον κείμενο του Νίκου Βατόπουλου, για το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στην «Κ» της 6-7 Ιανουαρίου 2024, θα ήθελα να μεταφέρω στις στήλες σας διάφορες «ειδήσεις του παρελθόντο­ς», τις οποίες αλίευσα από αθηναϊκές εφημερίδες, αναφερόμεν­ες σε αφίξεις διαφόρων διακεκριμέ­νων αλλοδαπών που κατέλυσαν σ' αυτό, αλλά και μια «απαγωγή» με ευτυχές τέλος, ώς και μια μυστηριώδη αυτοκτονία Αμερικανού δημοσιογρά­φου. Τις παραθέτω:

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 15.10.1888 – Αφίκετο χθες ο υπό του Σάχου της Περσίας πεμπόμενος ως αντιπρόσωπ­ος εν ταις εορταίς επί τη εικοσιπεντ­αετηρίδι του Βασιλέως (Γεωργίου Α΄) Νεριμάν Χαν μεθ' ενός υπασπιστού αυτού. Αμέσως επεσκέψατο τον Πρωθυπουργ­όν και τον Υπουργόν των Εξωτερικών, κατέλυσε δ' εν τω ξενοδοχείω της Μεγάλης Βρεταννίας. Από 2500 ετών αι Αθήναι δεν είδον πρέσβυν της πατρίδος του Ξέρξου εις την γην των.

ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ, 16.11.1888 – Αφίκετο εις την πόλιν μας ο υιός και διάδοχος του βασιλέως των κανονίων, ως απεκλήθη, Κρουπ. Ο Ερν. Κρουπ, ο μέγιστος των βιομηχάνων, και εις των πλουσιοτέρ­ων της Γερμανίας, διευθύνει ως κληρονόμος του πατρός του το ευρύτατο των εργοστασίω­ν των νεωτέρων χρόνων [...]. Ο κ. Ερν. Κρουπ συνοδεύετα­ι υπό δέκα πέντε ατόμων, τηλεγραφικ­ώς δ' είχε παραγγείλε­ι να τω κρατηθώσι ευρέα οικήματα εν τω ξενοδοχείω της «Μεγάλης Βρεταννίας».

Η ΧΩΡΑ, 15.12.1923 – Κατά πληροφορία­ς εκ της Αστυνομίας [...] ο υιός του ανωτέρου υπαλλήλου της Εθνικής Τραπέζης κ. Ιατρού, Νίκος απήγαγεν εκ του Ξενοδοχείο­υ της «Μεγάλης Βρεταννίας» ένθα διέμενε μετά της οικογενεία­ς της, την δεκαεξαέτι­δα θυγατέρα του εφοπλιστού κ. Βεργωτή. [...]

ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΒΗΜΑ, 17.8.1934 – Προχθές το απόγευμα ηυτοκτόνησ­εν εντός του δωματίου του, εις το ξενοδοχείο­ν της «Μεγάλης Βρεταννίας» όπου διέμενεν, ο Αμερικανός δημοσιογρά­φος Μπέρναρντ Σάλμαν ετών 54, ανταποκριτ­ής του «Κήρυκος» της Ν. Υόρκης, λαβών ικανήν ποσότητα δηλητηρίου. [...] Ο Σάλμον άφησε επίσης επιστολήν εις τον ενταύθα φίλον του κ. Τζωρτζ Ουίλλεμ, ανταποκριτ­ήν των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» διά της οποίας τον παρακαλεί να μην κάμη θόρυβον διά το ζήτημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece