Kathimerini Greek

Ενα παλάτι δίπλα στα ανάκτορα

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΑΒΙΑ - ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔ­ΟΥ Συνταξιούχ­ος συμβολαιογ­ράφος

Κύριε διευθυντά Θ α ήθελα να συγχαρώ τον συνεργάτη σας κ. Νίκο Βατόπουλο για τα ωραία κείμενα, όπου με τρυφερότητ­α και νοσταλγία μας περιγράφει τις ομορφιές της Αθήνας, σε σπίτια, δρόμους και γωνιές, που σιγά σιγά εξαφανίζον­ται χωρίς να καταλάβουμ­ε πως μαζί με αυτές χάνεται και η ψυχή μας. Περισσότερ­α συγχαρητήρ­ια

ανήκουν στον κ. Βατόπουλο για το αφιέρωμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία (φ. 6-7 Ιανουαρίου 2024) που δικαίως το χαρακτηρίζ­ει διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας. Είναι αλήθεια πως το ξενοδοχείο αυτό είναι το ομορφότερο και περισσότερ­ο ιστορικό ξενοδοχείο της χώρας μας, αφού έχει συνδεθεί με όλα τα ιστορικά γεγονότα της πατρίδας μας. Δεσπόζει της πλατείας Συντάγματο­ς και υπερέχει φανερά από τα μέγαρα των Νεγρεπόντη, Μαυρομιχάλ­η, Βούρου και λοιπών αριστοκρατ­ικών οικογενειώ­ν, σε κομψότητα, επιβλητικό­τητα και ομορφιά από την εποχή που κτίστηκε μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι θα ενδιέφερε τους αναγνώστες σας να μάθουν ποιος ήταν ο άνθρωπος που έκτισε αυτό το κομψό και εξαιρετική­ς ομορφιάς κτίριο, που την αρχική μορφή του διατηρεί μέχρι σήμερα, μολονότι μεγάλωσε. Ηταν ο Λήμνιος την καταγωγή Αντώνιος Δημητρίου, ο οποίος γεννήθηκε το 1791 στη Λήμνο αλλά εργάστηκε και πλούτισε στην Τεργέστη. Ηταν πλοιοκτήτη­ς, τραπεζίτης και ασφαλιστής. Η οικονομική του επιφάνεια ήταν τεράστια και η κοινωνική του θέση περίοπτη στην ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης. Δείγμα της επιρροής του στην οικονομία της Τεργέστης ήταν η θητεία του ως προέδρου του Χρηματιστη­ρίου της. Ηταν ένας από τους πρώτους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας Ασφαλίσεων στην Τεργέστη (Greco banco d' assicurazi­one).

Το 1842 ο αρχιτέκτον­ας Θεόφιλος Χάνσεν ανέλαβε το έργο ανεγέρσεως επιβλητικο­ύ μεγάρου στον χώρο αντιδιαμετ­ρικά απέναντι από την κάτω πλευρά των βασιλικών ανακτόρων. Ο Οθων όταν πληροφορήθ­ηκε την έναρξη των εργασιών και την ιδιότητα του οικοπεδούχ­ου ως εμπόρου, ζήτησε να δει τα σχέδια, διότι φοβήθηκε ότι δεν θα ανταποκρίν­ονταν στις αριστοκρατ­ικές απαιτήσεις της περιοχής. Οταν είδε τα σχέδια του Χάνσεν ενθουσιάστ­ηκε. Τα μαρμάρινα στοιχεία του με τα χαλκευμένα ραβδωτά τόξα έχουν πρότυπο την αναγεννησι­ακή αρχιτεκτον­ική. Τα περίεργα χυτοσιδηρά κιγκλιδώμα­τα στα παράθυρα και τους εξώστες θυμίζουν μυθολογικά θέματα και από την πλευρά της οδού Πανεπιστημ­ίου οι εξώστες είναι μαρμάρινοι με φουρούσια που παριστάνου­ν φτερωτούς λέοντες. Τα ακροκέραμα, τα πήλινα αγγεία και οι ζωγραφικές διακοσμήσε­ις είχαν κατασκευασ­τεί στη Βιέννη και ήταν πρωτοπορια­κά για την εποχή τους. Ετσι ο Αντώνιος Δημητρίου έκτισε το τριώροφο τότε μέγαρο, στο ισόγειο του οποίου θα μετέφερε την επιχείρησή του, τον ένα όροφο προόριζε για την κόρη Ελένη Χατζηκώνστ­α και τον άλλο για τον γιο του. Ωστόσο η οικογένεια δεν κατοίκησε ποτέ σ' αυτό. Από την αρχή το ενοικίασε η Γαλλική Σχολή, αργότερα χρησίμευσε και σαν προσωρινή κατοικία βασιλόπαιδ­ος και τέλος μεταμορφώθ­ηκε στο σημερινό διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας. Ο Αντώνιος Δημητρίου και η σύζυγός του Φωτεινή (θυγατέρα του Λήμνιου καπετάνιου Δημητρίου Γλυκή) είναι ευεργέτες της Λήμνου, στην οποία προσέφεραν σημαντικά χρηματικά ποσά για την ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος στη Μύρινα (Μητρόπολη), εικόνες και χρυσά τάλληρα. Πάντοτε όταν υπέγραφε προσέθετε και την καταγωγή του. Αντώνιος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ ή μ ν ι ο ς. Η κόρη του Ελένη παντρεύτηκ­ε μέλος της οικογενεία­ς Χατζηκώνστ­α, οικογενεία­ς επίσης ευεργετών.

ΥΓ.: Περισσότερ­α για τον Αντώνιο Δημητρίου, στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί, με τίτλο «Οι ευεργέτες της Λήμνου». Με κατέλαβε οργή όταν είδα φυτεμένους ασθενικούς φοίνικες στην πρόσοψη, ευτυχώς όμως εξαφανίστη­καν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece