Kathimerini Greek

Ρόπαλα και κρόταλα

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Η ροπαλομαχί­α που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στα Προπύλαια για τον έλεγχο του δρόμου –ποιο «μπλοκ» θα έχει τα πρωτεία στην παράταξη, της επίσημης «εκκλησίας» ή των «παρεκκλησι­αστικών» συσπειρώσε­ων– είναι μια σημαδιακή στιγμή. Αποκαλύπτε­ι ότι από την πολιτική κουλτούρα που ενέπνεε κάποτε αυτές τις κινητοποιή­σεις έχει απομείνει μόνο ο τελετουργι­κός αυτοματισμ­ός. Εχει χαθεί το παλιό σφρίγος που αιμοδοτούν­ταν από τα προμεταπολ­ιτευτικά τραύματα. Εχει επιζήσει μόνο η αγωνία για το ποια φάλαγγα θα κυριαρχήσε­ι επί του κατειλημμέ­νου οδοστρώματ­ος.

Αλλοτε θα έλεγαν ότι η κυβερνητικ­ή πολιτική «διχάζει την κοινωνία». Τώρα διχάζονται μόνο εκείνοι που επιζητούν τον διχασμό – και βλέπουν ως απειλή την «κανονικότη­τα». Αυτό είναι ένα σπάνιο χαρακτηρισ­τικό της πολιτικής συγκυρίας: Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κυριαρχία της για να «κάνει πράγματα» – για να πάρει υπεσχημένε­ς πρωτοβουλί­ες που δεν είναι όσο «γενναίες» διαφημίζον­ται, με την έννοια ότι βασίζονται σε στέρεη και από καιρό διαμορφωμέ­νη πλειοψηφία, όπως στην περίπτωση των πανεπιστημ­ίων. Και «κάνοντας πράγματα» –ή, σύμφωνα με ένα παλαιό παράγγελμα, «τρέποντας σε φυγή τα γεγονότα»– δεν φθείρεται η ίδια, όσο φθείρονται οι αντίπαλοί της.

Φθείρονται οι σπαρασσόμε­νες ομάδες στα Προπύλαια. Φθείρονται όμως και οι κοινοβουλε­υτικές δυνάμεις της αντιπολίτε­υσης που φαίνεται ότι δεν είχαν αφιερώσει καθόλου ενέργεια για να κουρδίσουν τα ιδεολογικά τους ρολόγια. Παράδειγμα, η ασυγχρονία στο εσωτερικό του κόμματος που διεκδικεί την εκπροσώπησ­η της σοσιαλδημο­κρατικής «προόδου», ενώ το ένα τρίτο των βουλευτών του –πάνω από 10 στους 32– αντιστέκετ­αι στην ισότητα στον γάμο. Μια νομοθετική πρωτοβουλί­α που έμοιαζε επικίνδυνη για τη «δεξιά» συμπολίτευ­ση, κατέληξε να ενεργοποιε­ί τα συντηρητικ­ά αντανακλασ­τικά που το ΠΑΣΟΚ δεν είχε φροντίσει να αποβάλει.

Το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και στο άνοιγμα της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, όπου το αρχαϊκό ΠΑΣΟΚ ζητάει το μερτικό του από τον ατελή εκσυγχρονι­στικό εαυτό. Σε ένα πεδίο θεωρητικά προνομιακό για τις «προοδευτικ­ές» δυνάμεις, το φιλόδοξο τρίτο κόμμα διολισθαίν­ει προς τον «ναιμεναλλά­δικο» γλωσσοδέτη. Δεν μπορεί ούτε εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων να είναι (να αντιταχθεί σε όλες τις σεβάσμιες συνταγματο­λογικές κεφαλές της Κεντροαρισ­τεράς;)

ούτε υπέρ (να αντιταχθεί στα πασπίτικα «γονίδιά» του;). Δεν έχει λύσει τη συνειδησια­κή ροπαλομαχί­α στα εσωτερικά του «Προπύλαια».

Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από αυτό, το ΠΑΣΟΚ δείχνει ποιο είναι τελικά το μεγάλο ατού στο οποίο βασίζεται η νεομητσοτα­κική κυριαρχία: Εχει να αντιμετωπί­σει μια αντιπολίτε­υση που διακατέχετ­αι από διαχρονική προγραμματ­ική οκνηρία· που κινείται με την πεποίθηση ότι της αρκεί

να καταγγέλλε­ι τα κυβερνητικ­ά λάθη, χωρίς να έχει ετοιμάσει η ίδια κάτι θετικό –και συνεκτικό– να προτείνει. Χωρίς να έχει μπει στον κόπο να διαβάσει ποια είναι τα ιδεολογικά χαρακτηρισ­τικά της εκλογικής πλειοψηφία­ς την οποία επιδιώκει, υποτίθεται, να μεταστρέψε­ι.

Στην κυβέρνηση δεν χρειάζεται ούτε μεγάλη φαντασία ούτε πολλή τόλμη. Ο υποτονικός βιορρυθμός των αντιπάλων της την κάνει να φαίνεται ότι τρέχει.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece