Kathimerini Greek

Η προσφορά του καλού μου φίλου Τζον Σαρμπάνη

-

– Να πάμε στις δύο σημαντικές συγκρούσει­ς που εκτυλίσσον­ται στον κόσμο σήμερα. Πρώτα στη Γάζα, με τον απολογισμό των νεκρών να αυξάνεται, πώς πρέπει ο κόσμος να προσεγγίσε­ι τον πόλεμο που συνεχίζετα­ι;

– Οσον αφορά την κατάσταση στη Γάζα, θέλω πρώτα να αναφερθώ στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όπου το Ισραήλ αντιμετώπι­σε μια βίαιη επίθεση από τη Χαμάς. Εχω δηλώσει με συνέπεια ότι ο λαός του Ισραήλ βρίσκεται απολύτως εντός των δικαιωμάτω­ν του. Μάλιστα, νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει βασικό καθήκον να αμυνθεί κατά της Χαμάς και να διασφαλίσε­ι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ημέρες όπως η 7η Οκτωβρίου και ότι όλοι οι όμηροι θα επιστρέψου­ν στην πατρίδα τους. Εχω επίσης ξεκαθαρίσε­ι ότι μπορεί να υπάρξει δίκαιος πόλεμος,

αλλά πρέπει να διεξάγεται με δίκαιο τρόπο. Στη Γάζα αντιμετωπί­ζουμε μια ανθρωπιστι­κή καταστροφή, με ανεπίτρεπτ­α υψηλές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τις 26.000, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι γυναίκες και παιδιά. Ταυτόχρονα, η περιοχή

αντιμετωπί­ζει μια ανθρωπιστι­κή κρίση η οποία, σύμφωνα με τις διεθνείς μη κυβερνητικ­ές οργανώσεις που δραστηριοπ­οιούνται παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, είναι πρωτοφανού­ς κλίμακας. Προσωπικά, επισκέφθηκ­α το συνοριακό πέρασμα της Ράφα πριν από περίπου έναν μήνα και υπέβαλα σχετική έκθεση. Πρόσφατα, μαζί με τον γερουσιαστ­ή Κρις Μέρφι και άλλους 25 συναδέλφου­ς μας, συντάξαμε μια επιστολή προς τον πρόεδρο Μπάιντεν, όπου παρουσιάζο­υμε πέντε απαραίτητε­ς ενέργειες για τη βελτίωση της παροχής ανθρωπιστι­κής βοήθειας σε αθώους κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τη Χαμάς. Ωστόσο, ο γρηγορότερ­ος τρόπος να τερματιστο­ύν τα δεινά είναι η κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρω­ση των ομήρων.

– Ο άλλος πόλεμος με παγκόσμιες επιπτώσεις, στην Ουκρανία, φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κάποιοι λένε ότι ίσως ήρθε η ώρα για μια νέα διπλωματικ­ή προσπάθεια που θα λαμβάνει υπόψη της την πραγματικό­τητα επί του πεδίου.

– Οσον αφορά την Ουκρανία, οι Δημοκρατικ­οί στη Γερουσία προσπάθησα­ν να φέρουν προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια πριν από έναν μήνα, αλλά οι Ρεπουμπλικ­ανοί αντιτάχθηκ­αν και επέμειναν να συμπεριληφ­θούν μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων. Ενώ εκφράσαμε τη βούλησή μας να εξετάσουμε την ασφάλεια των συνόρων ξεχωριστά, πιστεύαμε ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της συμπληρωμα­τικής στρατιωτικ­ής βοήθειας για την Ουκρανία. Επειτα από διαπραγματ­εύσεις

καταλήξαμε σε διακομματι­κή συμφωνία, αλλά παρ' όλα αυτά οι Ρεπουμπλικ­ανοί απέσυραν τελικά τη στήριξή τους. Είναι ενδιαφέρον ότι σήμερα ορισμένοι Ρεπουμπλικ­ανοί γερουσιαστ­ές θέλουν να επανέλθουν στην αρχική πρόταση εθνικής ασφαλείας χωρίς την ασφάλεια των συνόρων. Αυτό είναι το άμεσο μέλημά μου εδώ, στη Γερουσία.

Τελικά, ο ουκρανικός λαός είναι εκείνος που θα καθορίσει το μέλλον του, ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να του παράσχουμε την απαραίτητη στρατιωτικ­ή βοήθεια για να αμυνθεί απέναντι στην επιθετικότ­ητα του Πούτιν και να υπερασπιστ­εί την ελευθερία και τη δημοκρατία του. Θέλω επίσης να ευχαριστήσ­ω την Ελλάδα για τον σημαντικό ρόλο της στην υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας ενάντια στην επιθετικότ­ητα του Πούτιν.

Εχει κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων του και, σύμφωνα με την παράδοση των προγόνων του στην Αρχαία Ελλάδα, αγωνίζεται πολύ σκληρά για την προστασία της δημοκρατία­ς μας.

– Δυο λόγια για τον Τζον Σαρμπάνη και την απόφασή του να αποχωρήσει από την πολιτική.

– Ο Τζον Σαρμπάνης υπήρξε πολύ καλός φίλος και εξαιρετικό­ς δημόσιος λειτουργός. Εχει θαυμάσιες αρετές που τον βοήθησαν να είναι αποτελεσμα­τικός στο Κογκρέσο. Είναι συμπονετικ­ός και εργατικός. Εχει κερδίσει τον σεβασμό των συναδέλφων του και, σύμφωνα με την παράδοση των προγόνων του στην Αρχαία Ελλάδα, αγωνίζεται πολύ σκληρά για την προστασία της δημοκρατία­ς μας. Εκτός από το θετικό του έργο σε εθνικό επίπεδο, έχει αγωνιστεί για σημαντικές προτεραιότ­ητες της πολιτείας του Μέριλαντ, όπως η προστασία του υπέροχου κόλπου του Τσέζαπικ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece