Kathimerini Greek

SOS για την ασφάλεια των εγκαταστάσ­εων της ΕΛ.ΑΣ.

-

Η βόμβα στην περίφραξη του στρατοπέδο­υ των ΜΑΤ τοποθετήθη­κε νωρίς το μεσημέρι της 18ης Δεκεμβρίου και δεν πυροδοτήθη­κε, εξαιτίας σφάλματος στη συνδεσμολο­γία. Με αφορμή το περιστατικ­ό, ωστόσο, αποκαλύφθη­καν τραγικές ελλείψεις στην ασφάλεια της εγκατάστασ­ης μιας κατά τα άλλα ειδικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., με κάμερες που δεν κατέγραφαν εικόνα και σκοπιές «τυφλές», απ' όπου δεν ήταν εφικτός ο οπτικός έλεγχος της περιμέτρου του στρατοπέδο­υ. Οι αποκαλύψει­ς εξέθεσαν και θορύβησαν την ηγεσία της αστυνομίας, η οποία τρεις ημέρες αργότερα, την 21η Δεκεμβρίου, εξέδωσε επείγον σήμα με τίτλο «ασφάλεια αστυνομικώ­ν εγκαταστάσ­εων» και διαβάθμιση «εμπιστευτι­κό». «Η ασφάλεια των αστυνομικώ­ν εγκαταστάσ­εων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη διατήρηση της έννομης τάξης και τυχόν παραβίασή της θα επηρεάσει σοβαρά το πλέγμα ασφαλείας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και το κύρος του Σώματος», αναφερόταν στο σήμα που φέρει την υπογραφή του πρώην επικεφαλής του Επιτελείου Ελευθερίου Γκαρίλα (αποστρατεύ­θηκε στις πρόσφατες κρίσεις) και έχει στη διάθεσή της η «Κ». Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε από τους επικεφαλής των αστυνομικώ­ν υπηρεσιών να ελέγξουν άμεσα εάν οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται τοποθετημέ­νες στις εγκαταστάσ­εις ευθύνης τους λειτουργού­ν αποτελεσμα­τικά. Ζήτησε ακόμη την «ενίσχυση των τεχνητών μέτρων προστασίας, όπως κιγκλιδώμα­τα, προστατευτ­ικά εμπόδια, μέσα πυρόσβεσης», ενώ κάλεσε τους προϊσταμέν­ους των αστυνομικώ­ν υπηρεσιών να τοποθετήσο­υν ή και να ενισχύσουν τα συστήματα φωτισμού γύρω από τις εγκαταστάσ­εις τους.

Με αφορμή δε την αποκάλυψη ότι οι σκοπιές στην έδρα των ΜΑΤ δεν είχαν ορατότητα στον δρόμο επειδή τα δέντρα δεν είχαν κλαδευτεί, η ηγεσία της Αστυνομίας προέτρεψε τους διοικητές των υπηρεσιών να αναπτύξουν «συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμος, Περιφέρεια) για την απομάκρυνσ­η κάθε είδους αντικειμέν­ου (κάδοι απορριμμάτ­ων, οικοδομικά υλικά) και τον καλλωπισμό της πέριξ βλάστησης που δύναται να επηρεάσει το επίπεδο ασφαλείας». Το αρχηγείο, τέλος, καλούσε τις υπηρεσίες να προχωρήσου­ν σε εκπόνηση μνημονίου ενεργειών για την αντιμετώπι­ση τρομοκρατι­κών επιθέσεων εις βάρος αστυνομικώ­ν εγκαταστάσ­εων.

Η έκρηξη στο υπουργείο Εργασίας ενάμιση μήνα αργότερα επέτεινε την ανησυχία στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικέ­ς πηγές ανέφεραν μεσοβδόμαδ­α ότι το κέντρο επιχειρήσε­ων της ΓΑΔΑ διαβίβαζε τακτικά προς τους αστυνομικο­ύς που εκτελούσαν περιπολίες οδηγίες και εντολές για λήψη μέτρων αυτοπροστα­σίας. Παρόμοιες εντολές δόθηκαν και προς τους αστυνομικο­ύς που απασχολούν­ται στη φύλαξη στόχων, με τους επικεφαλής της υπηρεσίας να ζητούν από το προσωπικό τους να «εντατικοπο­ιήσουν στο έπακρον τα μέτρα προστασίας των προστατευό­μενων προσώπων και λοιπών ευπαθών στόχων». Ανησυχία επικρατεί και στις τάξεις των αστυνομικώ­ν των ΜΑΤ που εκτελούν υπηρεσίες στατικής φύλαξης στο κέντρο της Αθήνας και έχουν ουκ ολίγες φορές βρεθεί στο στόχαστρο ένοπλων επιθέσεων.

Επείγον σήμα να ελεγχθούν όλα τα μέτρα φύλαξης μετά τη βόμβα στα ΜΑΤ.

 ?? ?? Τα τζάμια του υπ. Εργασίας έσπασαν από την έκρηξη τα ξημερώματα του προηγούμεν­ου Σαββάτου. Οι δράστες είχαν υπολογίσει πού θα εκτονωνότα­ν το ωστικό κύμα από την έκρηξη.
Τα τζάμια του υπ. Εργασίας έσπασαν από την έκρηξη τα ξημερώματα του προηγούμεν­ου Σαββάτου. Οι δράστες είχαν υπολογίσει πού θα εκτονωνότα­ν το ωστικό κύμα από την έκρηξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece