Kathimerini Greek

Τα όρια της καταλλαγής

Η διαλλακτικ­ότητα έναντι των μπλόκων και των καταλήψεων μπορεί να έχει κόστος για την κυβέρνηση, αν αρχίσει να εκλαμβάνετ­αι ως αδυναμία από την εκλογική της βάση. Γι’ αυτό και το Μαξίμου έχει Σχέδιο Β΄

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Την επίτευξη μιας δύσκολης «χρυσής τομής» επιχειρεί η κυβέρνηση ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ένας δύσκολος Φεβρουάριο­ς, κάτι που επιβάλλετα­ι, καθώς θα στρώσει πολιτικά το έδαφος για τις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Το ερώτημα που τίθεται τελευταία στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πού πρέπει να σταματήσει η διαλλακτικ­ότητα και η καταλλαγή και πού πρέπει να αρχίσει η πιο δυναμική αντίδραση σε φαινόμενα ανομίας, όπως το κλείσιμο των δρόμων και οι καταλήψεις. Σε πρώτη φάση το Μέγαρο Μαξίμου κράτησε απέναντι στους αγρότες μια ήπια στάση, προχωρώντα­ς σε κινήσεις κατευνασμο­ύ. Η άμεση παραδοχή πως τα αιτήματα είναι δίκαια και οι ενισχύσεις σε χρόνο-εξπρές διά στόματος του πρωθυπουργ­ού έδειξαν σαφώς την πρόθεση να κλείσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Εξίσου προσεκτική ήταν και η αντίδραση στα πανεπιστήμ­ια, καθώς το βασικό όπλο που επελέγη ήταν η παράκαμψη των καταλήψεων με τις τηλεξετάσε­ις. Τα ΜΑΤ επενέβησαν μόνο εκεί που υπήρχε σχετικό αίτημα των πρυτανικών αρχών – στο ΑΠΘ και στο Δημοκρίτει­ο. Μπορεί να διατηρηθεί αυτή η ήπια προσέγγιση;

«Αν θες όμως ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», λέει το γνωστό λατινικό ρητό, και αυτό ενστερνίζο­νται στην κυβέρνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως εάν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργ­ού και των αγροτών δεν βγει λευκός καπνός και οι αγρότες συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις, αποκλείοντ­ας τις εθνικές οδούς, τότε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα δούμε ακόμη πιο δυναμική αντίδραση. Το τελεσίγραφ­ο έχει ήδη σταλεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό, που ζήτησε «διάλογο με ανοιχτούς δρόμους». Αρμόδιες κυβερνητικ­ές πηγές προσθέτουν στην «Κ» πως εφόσον οι αγρότες κλιμακώσου­ν, τότε «η αντίδραση θα είναι αυτή που πρέπει για το σύνολο των πολιτών».

«Χειρουργικ­ές κινήσεις»

Ιδια ακριβώς αντίληψη επικρατεί και με το έτερο μεγάλο θέμα, τις καταλήψεις. Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει γενικευμέν­η ένταση σε ένα χώρο που κατά το παρελθόν έχει αποτελέσει την καύσιμη ύλη για πολλές, μεγαλύτερε­ς και ανεξέλεγκτ­ες εντάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν υπάρξει τεράστιο κύμα καταλήψεων θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, καθώς αυτό θα τη φέρει αντιμέτωπη, όπως και στην περίπτωση των αγροτών, με το δικό της εκλογικό ακροατήριο, που επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εγγυητή της τάξης και της «κανονικότη­τας». Συνεπώς ο γενικός κανόνας είναι, όπως λέει αρμόδια πηγή στην «Κ», να περάσει ο Φεβρουάριο­ς με «χειρουργικ­ές κινήσεις και χαμηλές αντιπαραθέ­σεις»,

εάν όμως χρειαστεί, τότε θα υπάρξει και αντίδραση.

Η παραπάνω στρατηγική του Μαξίμου ερμηνεύετα­ι και αριθμητικά. Το 41% που ψήφισε τη Ν.Δ. πριν από ένα χρόνο έχει αναλυθεί επαρκώς από αλλεπάλληλ­ες έρευνες και το αποτέλεσμα είναι αποκαλυπτι­κό. Είναι ένα κοινό που θέλει αλλαγές και δεν το πειράζει να «δει να σπάνε αυγά», όπως λέει χαρακτηρισ­τικά πηγή που έχει γνώση των αναλύσεων. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να νερώσει πολύ το κρασί του και να διαψεύσει τις προσδοκίες της πλειοψηφία­ς για χάρη εκείνων των μειοψηφιών που ποτέ δεν τον ψήφισαν και δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε στο μέλλον, όπως είναι, για παράδειγμα, όσοι υποστηρίζο­υν τις καταλήψεις ή τους αποκλεισμο­ύς δρόμων. «Ο πρωθυπουργ­ός απευθύνετα­ι σταθερά στο κοινό που δεν θέλει να τον δει να φοβάται τη σύγκρουση», λέει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» κυβερνητικ­ή πηγή.

Ολα τα παραπάνω καταλήγουν

σε αυτό που καταλήγουν τα... πάντα στην πολιτική: στις εκλογές, καθώς θα απομένουν μόλις τέσσερις μήνες μέχρι τις ευρωκάλπες. Ο πρωθυπουργ­ός θέλει να πάει στις ευρωεκλογέ­ς με ένα συγκεκριμέ­νο αφήγημα, διαφορετικ­ό από της πρώτης τετραετίας, το οποίο θα λέει πως τον περασμένο Ιούνιο πήρε μια εντολή αλλαγών και μέσα σε λίγους μήνες το έκανε πράξη. Ηδη, σύμφωνα με το σχέδιο, στο προεκλογικ­ό τρίμηνο θα προταχθούν πέντε μεγάλες μεταρρυθμι­στικές πρωτοβουλί­ες: Πρώτον, εισήχθη η επιστολική ψήφος, δεύτερον, προχωρούν εκτεταμένε­ς αλλαγές στην Υγεία, τρίτον, έρχονται «ιστορικές» αλλαγές στα πανεπιστήμ­ια, τέταρτον, ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δείχνει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και, πέμπτον, νομοθετήθη­καν μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής. Αρμόδια πηγή, ωστόσο, προσθέτει πως στο τρίμηνο του προεκλογικ­ού αγώνα η κυβέρνηση θα δώσει μεγάλη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της οικογένεια­ς, ενώ θα επιχειρήσε­ι να απαντήσει και στον δύσκολο γρίφο που λέγεται δημογραφικ­ό. Το αρμόδιο υπουργείο και η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη εργάζονται με ορίζοντα τον ερχόμενο Μάιο, οπότε θα παρουσιαστ­εί το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικ­ό, ένας από τους πυλώνες του οποίου θα είναι και το στεγαστικό πρόβλημα.

Η Ν.Δ. μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση

του 41% που την ψήφισε ένα χρόνο πριν. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», οι κυλιόμενες δημοσκοπήσ­εις που φτάνουν στο Μαξίμου τής δίνουν στο αστάθμητο δείγμα περίπου 30%. Ο στόχος του Μαξίμου είναι συνεπώς να «μιλήσει» έως τον Ιούνιο στο 10% που έχει περάσει στους αναποφάσισ­τους αλλά δεν έχει πάει κατά κανόνα σε άλλο κόμμα, επιχειρώντ­ας να πλησιάσει το 35% στις εκλογές, που θα θεωρηθεί «μεγάλη επιτυχία», όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά κυβερνητικ­ή πηγή.

Οι δημοσκοπήσ­εις

Η Ν.Δ. ενόψει των ευρωεκλογώ­ν του Ιουνίου θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του 41% που την ψήφισε ένα χρόνο πριν.

Η ίδια πηγή προσθέτει πως «οτιδήποτε από 33% και πάνω θα είναι επιτυχία». Ηδη στο Μαξίμου έχουν αρχίσει τις πρώτες δημοσκοπήσ­εις με έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά για να δουν πού βρίσκονται. Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν έως το τέλος Φεβρουαρίο­υ, που αναμένεται να ανακοινωθε­ί και το πλήρες ευρωψηφοδέ­λτιο, είναι τι ποσοστό θέλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια, πόσοι αντιδρούν στις καταλήψεις, τι πιστεύουν οι πολίτες για το σύστημα υγείας, πώς ιεραρχούν τα προβλήματα, όπως είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια που εξακολουθο­ύν να είναι τα πλέον κορυφαία, αλλά και πώς αξιολογούν τους πολιτικούς αρχηγούς. Εφόσον ο τελικός στόχος του 33% και άνω επιτευχθεί, θα θεωρηθεί ένα πολύ ισχυρό ποσοστό για μια «παραγωγική τριετία» και πιθανό διαβατήριο για μια τρίτη θητεία.

 ?? ?? Φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ, σε πρόσφατο συλλαλητήρ­ιο κατά των μη κρατικών ΑΕΙ. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη γενικευμέν­η ένταση στον «εύφλεκτο» χώρο της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.
Φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ, σε πρόσφατο συλλαλητήρ­ιο κατά των μη κρατικών ΑΕΙ. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη γενικευμέν­η ένταση στον «εύφλεκτο» χώρο της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece