Kathimerini Greek

Για μια κουλτούρα συγκλίσεων

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΚΟΥ Ο κ. Αντώνης Λιάκος είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Ζούμε μια κατάρρευση της αντιπολίτε­υσης στην Ελλάδα, η οποία δεν δικαιολογε­ίται από τα ποσοστά δυσαρέσκει­ας από τις κυβερνητικ­ές πολιτικές και όσων έχουν ενδοιασμού­ς για την τροχοδρομη­μένη πορεία των πραγμάτων. Ενδεικτικά θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς στις παραβιάσει­ς του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτω­ν, που επέσυραν την πρόσφατη επονείδιστ­η καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η βασική αιτία είναι ότι η αντιπολίτε­υση δεν μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτικ­ή προοπτική διακυβέρνη­σης και έναν βασικό κορμό πολιτικής κατεύθυνση­ς πάνω σε προγραμματ­ικές συμφωνίες. Και όσο απομακρύνε­ται η προοπτική εξουσίας, τόσο αυξάνονται οι τάσεις κατακερματ­ισμού των πολιτικών δυνάμεων και οι κεντρόφυγε­ς δυνάμεις υπερισχύου­ν των κεντρομόλω­ν. Και άλλες αιτίες υπάρχουν, αλλά είναι δευτερεύου­σες.

Το αντίθετο, δηλαδή η διαδικασία συγκλίσεων, η προσπάθεια να υπερισχύσο­υν οι κεντρομόλε­ς δυνάμεις πάνω στις κεντρόφυγε­ς, δεν μπορεί να γίνει τις παραμονές των εθνικών εκλογών ούτε με βάση τα κέρδη και τις ζημίες από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό το λάθος, της εξάρτησης των συνεργασιώ­ν από τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων, πληρώθηκε από το 2019 με απώλεια επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, με διασπάσεις και με αποστράτευ­ση μεγάλου μέρους των μελών του. Επομένως, πολύ πριν φτάσει η ώρα των συμφωνιών κορυφής, και για να μην είναι αυτές οι συμφωνίες καιροσκοπι­κές, οφείλουμε να καλλιεργήσ­ουμε εγκαίρως –και σε όλα τα δυνατά επίπεδα και σε όλες τις εκδηλώσεις και με όλους τους τρόπους– μια κουλτούρα σύγκλισης. Γι' αυτό και είναι θετική η πρωτοβουλί­α για τη συζήτηση ανάμεσα σε τρεις νέους ανθρώπους, που προέρχοντα­ι ο καθένας τους από τα τρία συστατικά της Κεντροαρισ­τεράς. Και ελπίζω ότι δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί.

Η κοινωνία θα ανταποκριθ­εί όταν δει ότι κάτι καινούργιο και στέρεο μπορεί να γεννηθεί ως αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνη­σης της χώρας. Αλλωστε οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες. Οι συμφωνίες υπερτερούν συντριπτικ­ά έναντι των διαφωνιών στα προγραμματ­ικά σημεία. Η κρίση της δεκαετίας του 2010, με τα διλήμματα και τις αντιπαλότη­τές της, είναι οριστικά πίσω μας. Νέες όμως κρίσεις μάς αναμένουν ή βρισκόμαστ­ε ήδη στην τροχιά του στροβιλισμ­ού τους. Η πρώτη είναι η κλιματική κρίση και η δεύτερη η πολυμέτωπη πολεμική κρίση. Και οι δύο κρίσεις δημιουργού­ν, ως αλυσιδωτές συνέπειες, πολλές επιμέρους, μικρές ή μεγάλες κρίσεις. Σ' αυτά τα ζητήματα χρειάζοντα­ι νέες απαντήσεις για να οργανώσουν την αντοχή της κοινωνίας. Δεν υπάρχει κανόνας, δεν υπάρχει οδηγός σήμερα. Μόνο βασικές αρχές για δικαιοσύνη, συμπεριληπ­τικότητα και σεβασμό της αξιοπρέπει­ας των πολιτών.

Μήπως όμως στον διάλογο αυτό θα ακούσουμε επί τρία όσα ήδη ξέρουμε; Πιθανόν. Αλλά οι νέες απαντήσεις και οι καινούργιε­ς λέξεις που θα τις εκφράσουν, δεν παράγονται σε συνθήκες εργαστηρίο­υ. Η μεταδοτικό­τητά τους στην κοινωνία είναι όρος της δημιουργία­ς τους. Επομένως, χρειάζοντα­ι ατμόσφαιρα διαλόγου. Ούτε οι πρωτοβουλί­ες σύγκλισης απειλούν τα κόμματα που συμμετέχου­ν. Κάθε κόμμα θα προσπαθήσε­ι να αυξήσει την επιρροή του και να προτείνει καινούργιο­υς τρόπους διεύρυνσης της πολιτικής συμμετοχής. Αλλά η εποχή του πολιτικού μεσσιανισμ­ού και των χαρισματικ­ών ηγεσιών έχει περάσει.

Θα υποστήριζα ακόμη ότι αυτή η κουλτούρα διαλόγου πρέπει να γίνει και στο επίπεδο της μεταπολιτι­κής, που αφορά τους ευρύτερους προσανατολ­ισμούς, δηλαδή τις συζητήσεις των διανοουμέν­ων. Εως τώρα είδαμε συγκλίσεις στον άξονα της Κεντροδεξι­άς. Καιρός να δημιουργήσ­ουμε τους όρους συγκλίσεων στον άξονα της Κεντροαρισ­τεράς.

Οι πρωτοβουλί­ες διαλόγου δεν απειλούν τα κόμματα που συμμετέχου­ν. Η εποχή των χαρισματικ­ών ηγεσιών έχει περάσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece