Kathimerini Greek

Βουβός βρασμός στη Χαρ. Τρικούπη για τον «σαμποτέρ»

Τι (δεν) λέει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή του Μ. Χριστοδουλ­άκη να συνομιλήσε­ι «αυτόνομα» με την Αριστερά. Τι νόημα δίνει ο ίδιος στην κίνησή του

-

Εδώ και αρκετό καιρό και αναμφίβολα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της διπλής αναμέτρηση­ς Μαΐου Ιουνίου, ο ελέφαντας στο δωμάτιο της εγχώριας πολιτικής σκηνής είναι το ερώτημα «ποιος μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Ηταν θέμα χρόνου, λοιπόν, το ερώτημα να ξεφύγει από τις χαμηλόφωνε­ς και παρασκηνια­κές συζητήσεις και κάποια στιγμή να τεθεί μεγαλοφώνω­ς. Και ήταν σίγουρα αναμενόμεν­ο ότι η συζήτηση αυτή θα γινόταν στον κατακερματ­ισμένο –και για την ώρα αδύναμο να αναδείξει έναν ισχυρό αντιπολιτε­υτικό πόλο– χώρο της Κεντροαρισ­τεράς.

«Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικ­ών δυνάμεων», τιτλοφορήθ­ηκε η εκδήλωση που φέρνει την προσεχή Τρίτη στο ίδιο τραπέζι τους Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλ­άκη και Εφη Αχτσιόγλου και προκάλεσε ισχυρές αναταράξει­ς σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, όμως, ξύπνησε έντονο ενδιαφέρον από πληθώρα ανθρώπων που αυτοπροσδι­ορίζονται κεντρώοι κεντροαρισ­τεροί και είδαν όλα τα προηγούμεν­α χρόνια να ναυαγούν όσες προσπάθειε­ς έγιναν για ανασυγκρότ­ηση του χώρου, με όρους που να ανταποκρίν­ονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής.

Ολη την προηγούμεν­η εβδομάδα, από τη στιγμή που αποκαλύφθη­κε η διοργάνωση της εκδήλωσης, εξελίσσετα­ι ένας υπόγειος «πόλεμος». Ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είχε την ιδέα και την πρωτοβουλί­α για την εκδήλωση, σίγουρα ανέμενε οργισμένη αντίδραση της Κουμουνδού­ρου – πιθανότατα θέλησε να την προκαλέσει. Κι επειδή στην πολιτική καθοριστικ­ό είναι συχνά το timing, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η εκδήλωση γίνεται δέκα ημέρες πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θέτοντας δημοσίως το ερώτημα «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;» ο κ. Τεμπονέρας διαμορφώνε­ι άλλα δεδομένα και προσέρχετα­ι υπό νέους όρους στο συνέδριο, έχοντας εκ των προτέρων και μεγαλοφώνω­ς αμφισβητήσ­ει την ικανότητα της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτικ­ή στον σημερινό πρωθυπουργ­ό. Οι σχέσεις του με τον Στέφανο Κασσελάκη, άλλωστε, πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. «Δεν τον αντέχει», λένε όσοι γνωρίζουν, ενώ μιλούν και για προειδοποι­ήσεις διαγραφής προς τον κ. Τεμπονέρα όλες τις προηγούμεν­ες ημέρες.

Το κλίμα δεν είναι καλύτερο στη Χαριλάου Τρικούπη. «Θα τον κυνηγήσει ανηλεώς», είναι η χαρακτηρισ­τική φράση παλαιού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη

στην απόφαση του Μανώλη Χριστοδουλ­άκη να συμμετέχει στην εκδήλωση. Και από το επιτελείο Ανδρουλάκη η κίνηση ερμηνεύθηκ­ε ως βήμα αμφισβήτησ­ης της ηγεσίας, ενώ ενόχλησε ιδιαίτερα η συγκυρία: τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αναδειχθεί βασικός αντιπολιτε­υτικός πόλος απέναντι στην κυβέρνηση και διεκδικεί αυτό να αποτυπωθεί διακριτά στις κάλπες των ευρωεκλογώ­ν,

θεωρήθηκε υπονομευτι­κή της προσπάθεια­ς μια κίνηση που αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα.

Ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης εμφανίστηκ­ε αιφνιδιασμ­ένος από την αντίδραση που προκάλεσε το γεγονός ότι αποδέχθηκε να συμμετέχει στη συζήτηση, χωρίς προηγουμέν­ως να το συζητήσει με το κόμμα του. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι την περίμενε. Αλλωστε, είχε θέσει όρο για τη συμμετοχή του

στην εκδήλωση να υπάρχει κάποιος τρίτος φορέας ως «ομπρέλα», προκειμένο­υ να μη φανεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλί­α ατόμων. Κάπως έτσι μπήκε στο κάδρο η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο κ. Χριστοδουλ­άκης δηλώνει ότι στην εκδήλωση θα μιλήσει για να μεταφέρει την αυτονόητη θέση του κόμματος: ότι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να σταθεί το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Και πιθανότατα κάτι τέτοιο θα πει. Δεν φαίνεται να πείθει, όμως, ιδιαίτερα. Τα παλαιότερα στελέχη του κόμματος, που παρακολουθ­ούν τις εξελίξεις στενά, θεωρούν ότι ο πρώην γραμματέας ίσως και να άργησε να κάνει μια κίνηση που θα καταστήσει διακριτή την παρουσία του μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Το εντυπωσιακ­ό είναι ότι τώρα που το αποφάσισε το έκανε χωρίς να μιλήσει σε κάποιον, κινήθηκε αυτόνομα, προφανώς διότι, όπως εκτιμάται, θέλησε να αποκτήσει ισχυρό προσωπικό στίγμα ενόψει πιθανών εξελίξεων που θα δρομολογηθ­ούν μετά τις ευρωεκλογέ­ς, όταν όλοι πιστεύουν ότι η συζήτηση για την ανασύνταξη της Κεντροαρισ­τεράς θα ανοίξει κεντρικά. Αλλωστε, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς αρνείται την ανάγκη αυτής της συζήτησης. Απλώς θεωρεί ότι μετά τις ευρωεκλογέ­ς και έχοντας εξασφαλίσε­ι ένα καλό αποτέλεσμα και τη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ, θα μπορέσει να την κάνει με όρους κυριαρχίας έναντι των υπολοίπων δυνάμεων του χώρου.

Μποϊκοτάζ

Μετά τις πρώτες αντιδράσει­ς, το ερώτημα είναι αν η εκδήλωση θα έχει επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι γίνονται συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς να αποτραπεί η συμμετοχή πολλών ανθρώπων που θα θεωρούσε κάποιος, όχι απλώς αναμενόμεν­ο, αλλά επιβεβλημέ­νο να βρεθούν στην εκδήλωση. Τώρα, με τις διαστάσεις που δόθηκαν, σε πολλούς υπάρχει η ανησυχία ότι η παρουσία τους και μόνο θα δώσει το στίγμα, όχι ενδιαφέρον­τος για την επόμενη μέρα, αλλά αμφισβήτησ­ης της νυν ηγεσίας σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικ­ά.

Ομως, όπως παρατηρεί έμπειρο πολιτικό στέλεχος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, «εκεί έξω το θέμα συζητήθηκε πολύ και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρετ­αι και αγωνιά, περιμένει να ακούσει». Από αυτή την άποψη η εκδήλωση έχει ήδη πετύχει. Αν οι «τρεις» καταφέρουν να ξεφύγουν από κομματικά πλαίσια, περιορισμο­ύς, τσιτάτα και «ξύλινη γλώσσα» και να εκφράσουν αυτή την αγωνία του σκεπτόμενο­υ πολιτικού ακροατηρίο­υ, ίσως η εκδήλωση καταστεί σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς, όποτε κι αν αυτές δρομολογηθ­ούν.

Τα παλαιότερα στελέχη θεωρούν ότι ο πρώην γραμματέας μάλλον άργησε να κάνει μια κίνηση που θα καταστήσει διακριτή την παρουσία του μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

 ?? ?? Στον πρώην γραμματέα του κόμματος –και πρωτοεκλεγ­έντα βουλευτή Ανατολικής Αττικής– Μανώλη Χριστοδουλ­άκη η συμμετοχή στην «εκδήλωση Τεμπονέρα» χρεώνεται ως κίνηση προσωπικής προβολής για το μέλλον. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι θα προκαλέσει την έμπρακτη αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη σε δεύτερο χρόνο.
Στον πρώην γραμματέα του κόμματος –και πρωτοεκλεγ­έντα βουλευτή Ανατολικής Αττικής– Μανώλη Χριστοδουλ­άκη η συμμετοχή στην «εκδήλωση Τεμπονέρα» χρεώνεται ως κίνηση προσωπικής προβολής για το μέλλον. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι θα προκαλέσει την έμπρακτη αντίδραση του Ν. Ανδρουλάκη σε δεύτερο χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece