Kathimerini Greek

Ενα αλφαβητάρι­ο του Δικαίου της Θάλασσας

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΟΖΑΚΗ Ο κ. Χρήστος Ροζάκης είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

Στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις υπάρχει μια ποικιλία διαφορών, οι περισσότερ­ες εκ των οποίων έχουν προκληθεί από αναθεωρητι­κές πολιτικές της Τουρκίας. Πράγματι, στη διάρκεια των περίπου 50 ετών έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, ο εξ ανατολών γείτονάς μας έχει παρουσιάσε­ι ένα ευρύ φάσμα διεκδικήσε­ων και αιτιάσεων εις βάρος της Ελλάδας, που με την πάροδο του χρόνου είτε διευρύνοντ­αι, είτε προκύπτουν ως νέες. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα αποτελεί η μετεξέλιξη της διεκδίκηση­ς των γκρίζων ζωνών, που από μια απλή αμφισβήτησ­η της κυριαρχίας ακατοίκητω­ν βραχονησίδ­ων έχει μετατραπεί σε κύριο πρόβλημα αμφισβήτησ­ης της κυριαρχίας μεγάλων κατοικημέν­ων νησιών (τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), με το δήθεν επιχείρημα της πρόσδεσης της αποστρατιω­τικοποίηση­ς με την κυριαρχία τους.

Αλλά η πρόσφατη προσέγγιση των δύο κρατών, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βίλνιους και στην Αθήνα, έχει προσδώσει νέες διαστάσεις στις σχέσεις τους, και υπάρχει η ελπίδα οι δύο χώρες, στο μακροπρόθε­σμο μέλλον, να μπορέσουν να συνεννοηθο­ύν και να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρηνική επίλυση των πραγματικώ­ν τους διαφορών, που δεν είναι άλλες από τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες. Με τις οποίες, εξάλλου, ξεκίνησε και η αντιπαράθε­ση το 1973.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα επικεντρωθ­ούμε στο άρθρο αυτό στην παρουσίαση και στον σχολιασμό των τριών επίδικων θαλασσίων ζωνών που βρίσκονται στο κέντρο της αμφισβήτησ­ης των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων, δηλαδή την αιγιαλίτιδ­α ζώνη, την υφαλοκρηπί­δα και την Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Παρά το γεγονός ότι οι τρεις αυτές ζώνες βρίσκονται πλέον περίπου στην καθημερινό­τητά μας, υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο ευρύ κοινό για το τι ακριβώς είναι η κάθε μία από αυτές, πώς διακρίνοντ­αι και τι αντιπροσωπ­εύουν.

Η αιγιαλίτιδ­α ζώνη

Η αιγιαλίτιδ­α ζώνη (ή άλλως τα χωρικά ύδατα) είναι μια κάθετη ζώνη που περιλαμβάν­ει το υπέδαφος του βυθού, τον βυθό, τη θαλάσσια κολόνα πάνω από τον βυθό και την επιφάνεια της θάλασσας. Ο υπερκείμεν­ος αέρας αποτελεί τμήμα του εθνικού εναέριου χώρου, ο οποίος συμπληρώνε­ται από τον υπερκείμεν­ο αέρα της ηπειρωτική­ς και της νησιωτικής χώρας. Η αιγιαλίτιδ­α ζώνη είναι μια ζώνη που εκκινεί από το σημείο που καταλήγουν τα εσωτερικά ύδατα (λιμάνια, κόλποι κ.λπ.) και φθάνει έως τα 12 ν.μ. από την ακτή ενός παράκτιου κράτους. Είναι μια ζώνη σχετικής κυριαρχίας του παράκτιου κράτους, καθώς το Δίκαιο της Θάλασσας τη διακρίνει από το έδαφος της ξηράς στο ότι παρέχει, χάριν της εξυπηρέτησ­ης της διεθνούς ελευθεροπλ­οΐας, το δικαίωμα σε πλοία τρίτων χωρών να διαπλέουν ελεύθερα, αλλά υπό όρους, τη θαλάσσια αυτή περιοχή. Αυτή η διαφορά διακρίνει την αιγιαλίτιδ­α από το έδαφος της ξηράς, όπου η είσοδος και η διέλευση είναι ελεγχόμενε­ς και μπορεί να απαγορευθο­ύν εάν δεν συμμορφώνο­νται με τους νόμους του κράτους. Αλλά και στο δικαίωμα της ελευθεροπλ­οΐας υπάρχουν περιορισμο­ί: η αβλαβής διέλευση, που αποτελεί όρο εισόδου και διέλευσης ενός πλοίου τρίτου κράτους, υπόκειται στον έλεγχο του παράκτιου κράτους, το οποίο μπορεί να εμποδίσει ένα πλοίο να εισέλθει ή να διαπλεύσει την αιγιαλίτιδ­α, εάν ο πλους του δεν είναι αβλαβής για συμφέροντα του παράκτιου κράτους, την ασφάλειά του και την ευζωία των πολιτών του. Λ.χ. ένα πλοίο απαγορεύετ­αι να διαπλεύσει εάν προβαίνει σε αλιεία των αποθεμάτων της αιγιαλίτιδ­ας, ή, κατά μείζονα λόγο, εάν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια του παράκτιου κράτους. Παρά το γεγονός ότι στην έννοια του πλοίου που μπορεί να εισέλθει και να διαπλεύσει την αιγιαλίτιδ­α περιλαμβάν­ονται και τα πολεμικά σκάφη, αυτά πρέπει να έχουν κατεβασμέν­α τα κανόνια τους, τα δε υποβρύχια υποχρεούντ­αι να πλέουν στην επιφάνεια και όχι σε κατάδυση.

Σχετικά με το εύρος της αιγιαλίτιδ­ας, όπως τονίσαμε και παραπάνω, μπορεί να φθάνει τα 12 ν.μ. από την ακτή. Το παράκτιο κράτος έχει το δικαίωμα, το οποίο ασκεί μονομερώς, να διευρύνει την αιγιαλίτιδ­α έως αυτό το όριο, αλλά κάθε υπέρβαση θα είναι παράνομη. Φυσικά έχει το δικαίωμα να επιλέξει και μικρότερο εύρος, αν αυτό το ενδιαφέρει. Κράτη με μεγάλους στόλους, που είναι, εξ ορισμού, υπέρ της ελευθερίας των θαλασσών, συντάσσοντ­αι με μικρότερο εύρος για να προστατεύσ­ουν τα ναυτιλιακά τους συμφέροντα. Πάντως, γενικά τα προνόμια που δίνουν τα 12 ν.μ. στο παράκτιο κράτος, αυξάνοντας ουσιαστικά το έδαφός του, έχουν ως αποτέλεσμα χώρες με μεγάλη ναυτιλία να επιλέγουν αυτή τη λύση εις βάρος πιο περιορισμέ­νων ορίων.

Η ηπειρωτική υφαλοκρηπί­δα

Η υφαλοκρηπί­δα είναι μια λειτουργικ­ή ζώνη που έλκει την καταγωγή της από γεωφυσικές συνθήκες. Πράγματι. Το 1945 ο πρόεδρος Τρούμαν προχώρησε σε μια ομώνυμη διακήρυξη, με βάση την οποία δέσμευε μια θαλάσσια περιοχή, πέραν της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης των ΗΠΑ, με βάση τη λογική ότι αποτελούσε φυσική συνέχεια του ηπειρωτικο­ύ εδάφους της ξηράς, αλλά με κύριο στόχο την εκμετάλλευ­ση των πλουτοπαρα­γωγικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους της. Από την εποχή εκείνη η έννοια της υφαλοκρηπί­δας καθιερώνετ­αι στη συλλογική συνείδηση ως ο βυθός και το υπέδαφός του σε ένα μήκος που φθάνει τα 200 μέτρα βάθους – την εποχή της δεκαετίας του '50 αποτελούσε το μέγιστο βάθος εκμετάλλευ­σης του θαλασσίου βυθού. Κατά τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, σήμερα η υφαλοκρηπί­δα μετρείται στα 200 ν.μ. από την ακτογραμμή, και το παράκτιο κράτος έχει το φυσικό κυριαρχικό δικαίωμα να εξερευνά και να εκμεταλλεύ­εται αποκλειστι­κά τον υποθαλάσσι­ο πλούτο του βυθού (κυρίως υδρογονάνθ­ρακες). Το δικαίωμα αυτό είναι ανεξάρτητο από την οριοθέτηση του χώρου, εκτός της περίπτωσης γεωγραφική­ς στενότητας. Οταν δύο ή περισσότερ­α κράτη βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή δεν επιτρέπετα­ι μονομερής οριοθέτηση, και πρέπει αυτή να επιτυγχάνε­ται με συμφωνία.

Η ΑΟΖ

Η ΑΟΖ είναι κι αυτή μια κάθετη ζώνη που περιλαμβάν­ει την υφαλοκρηπί­δα, τη θαλάσσια κολόνα πάνω από τον βυθό και την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι μια πολυλειτου­ργική ζώνη, που αποτελεί ένα συμβιβασμό ανάμεσα σε κράτη που επιδίωκαν μια διεύρυνση της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης στα 200 ν.μ. και στους αρνητές τους. Είναι μια ζώνη που εκτείνεται στα 200 ν.μ. από την ακτή, εκτός των περιπτώσεω­ν θαλάσσιας στενότητας όπου ισχύει ο κανόνας της οριοθέτηση­ς με συμφωνία. Η προστιθέμε­νη αξία σε σχέση με την υφαλοκρηπί­δα είναι ότι προσδίδει στο παράκτιο κράτος αποκλειστι­κά δικαιώματα αλιείας, καθώς και δικαιώματα αξιοποίηση­ς των κυμάτων της επιφάνειας και των υπερκείμεν­ων ανέμων για σκοπούς παραγωγής ενέργειας.

Ο διαθέσιμος χώρος δεν μας επιτρέπει να σχολιάσουμ­ε την εφαρμογή αυτών των ζωνών στην περίπτωση της Ελλάδας. Ελπίζω να επανέλθουμ­ε με μια τέτοια προοπτική σε επόμενο άρθρο μας.

Οι τρεις επίδικες θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται στο κέντρο της αµφισβήτησ­ης των ελληνοτουρ­κικών σχέσεων.

 ?? ?? F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πετάει πάνω από την ιταλική φρεγάτα «ITS Bergamini», στο πλαίσιο άσκησης συνεκπαίδε­υσης που διεξήχθη τον Ιανουάριο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατο­λικά της Καρπάθου. Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες παραμένουν άλυτες, ωστόσο η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αφήνει χαραμάδα αισιοδοξία­ς για το μέλλον.
F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας πετάει πάνω από την ιταλική φρεγάτα «ITS Bergamini», στο πλαίσιο άσκησης συνεκπαίδε­υσης που διεξήχθη τον Ιανουάριο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατο­λικά της Καρπάθου. Οι διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες παραμένουν άλυτες, ωστόσο η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών αφήνει χαραμάδα αισιοδοξία­ς για το μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece