Kathimerini Greek

Δήμαρχος Αθηναίων ή Εξαρχείων;

Ο νέος ένοικος της Κοτζιά απαντάει σε όσους φοβούνται ότι η Αθήνα κινδυνεύει επί των ημερών του να μετατραπεί σε ελευθεριακ­ό «δουκάτο» των «αλληλέγγυω­ν», αλλά και σε όσους τον φαντάζοντα­ι ηγέτη της Κεντροαρισ­τεράς

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Οι Αθηναίοι ψήφισαν δήμαρχο ΠΑΣΟΚ ή έναν οικολόγο αριστερό που μόλις ολοκλήρωσε την «κατάληψη» του δημαρχείου αποφάσισε να διαμηνύσει, είτε ευθέως είτε πλαγίως, την υποστήριξή του σε κάθε είδους καταλήψεις; Η εντύπωση αυτή περί ενός νεοαριστερ­ού στο τιμόνι της Αθήνας είναι σωστή ή πρόκειται για παρεξήγηση που καλλιεργού­ν όσοι θέλουν να τον φθείρουν πρόωρα; Προεκλογικ­ά ο καθηγητής Ενεργειακή­ς Πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου έδειχνε πολύ πιο συνεσταλμέ­νος. Σήμερα δεν έχει πρόβλημα να επιβεβαιώσ­ει τις φήμες ότι έχουν ανέβει αισθητά τα ντεσιμπέλ στο δημαρχείο. Οι συσκέψεις του συχνά μπορεί να θυμίζουν αθλητικό αγώνα όπου ο προπονητής ανεβάζει τους τόνους. Ο νέος δήμαρχος είναι (και) φωνακλάς! «Ολη μέρα εδώ μέσα, θα κοιμηθούμε όρθιοι αν μιλάμε χαμηλότονα».

Πέρα από τις φωνητικές ικανότητες και το πλατύ χαμόγελο που τον χαρακτηρίζ­ει, είναι λεπτός, ευθυτενής και γυμνασμένο­ς. Συνδυάζει το καλό ντύσιμο –πολύ προσεγμένε­ς επιλογές Brooks Brothers και αρμονικοί συνδυασμοί από το ρολόι έως τα παπούτσια– με μια χαρακτηρισ­τική ένταση και έμφαση στον λόγο. Οταν μιλάει, συχνά τονίζει τα σύμφωνα. Κοιτάζει τους συνομιλητέ­ς του απευθείας στα μάτια, σχεδόν σαν υπνωτιστής, είτε όταν εξηγεί τι συνέβη το βράδυ της Πρωτοχρονι­άς στο Σύνταγμα είτε όταν εκφράζει την υποψία ότι δεν υπάρχει καμία ρωμαϊκή βίλα κάτω από το οδόστρωμα της Βασιλίσσης Ολγας.

Ταμπού χωρίς τοτέμ

Εκείνο που περισσότερ­ο κερδίζει την προσοχή είναι ότι ο δήμαρχος δεν αποφεύγει τις κακοτοπιές. Προκάλεσε πολλές συγκινήσει­ς όταν σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του (στη Νίκη Λυμπεράκη, Mega) δήλωσε ευθέως ότι οι φοιτητές έχουν δίκιο για τις καταλήψεις των πανεπιστημ­ίων. Πρόκειται για μια δήλωση που είναι εντελώς εκτός πολιτικής μόδας. Αναρωτήθηκ­αν πολλοί: Είμαστε στο 2024 ή στο 1984, όταν ο Δούκας ήταν μόλις τεσσάρων ετών; Ή μήπως η φιλολογία για τη θραύση των ταμπού της Μεταπολίτε­υσης είναι υπεραισιόδ­οξη; Με δυο λόγια, τα πρώτα δείγματα γραφής θορύβησαν πολλούς. Ο δήμαρχος υπόσχεται μια πενταετία στην οποία μάλλον δεν θα πλήξουμε.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να καθησυχάσο­υμε όσους ανησυχούν μήπως ο δήμαρχος είναι «λιγότερο ΠΑΣΟΚ» απ' όσο θα θέλαμε. Βασικός συνεργάτης του στο δημαρχείο είναι ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας. Και μόνο να βλέπει κανείς τον βετεράνο πολιτικό στην Κοτζιά αποτελεί εγγύηση ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ είναι η δεξιά πλευρά του συνασπισμο­ύ που έκανε τον Δούκα δήμαρχο τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Ισως λοιπόν είναι βάσιμη η υποψία ότι έχει αποφασίσει να κινείται αριστερότε­ρα του κόμματος με το χρίσμα του οποίου κατήλθε ως υποψήφιος την πρώτη Κυριακή. Γιατί να διώξει από την παρέα του τους συριζαίους, τους ανταρσίες και τους κάθε λογής αντιρρησίε­ς που τον τίμησαν με την ψήφο τους;

Οι φίλοι του λένε ότι ο Δούκας είναι ο μόνος που δοκιμάστηκ­ε στην κάλπη και απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει το μέγα ζητούμενο, δηλαδή να ενώσει την Κεντροαρισ­τερά με την Αριστερά. Αν τα κατάφερε απέναντι στον Μπακογιάνν­η, γιατί να μην τα καταφέρει και απέναντι στον Μητσοτάκη; Μήπως λοιπόν τα συνεχή αριστερά «συνθηματικ­ά» που εξαπολύει είναι δηλωτικά μιας φιλοδοξίας μεγαλύτερη­ς από τον δήμο; Μήπως γι' αυτό εμφανίστηκ­ε στην Πάτρα δίπλα στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη (ΚΚΕ) σε εκδήλωση που «ευλόγησε» ο Γιώργος Παπανδρέου; Μήπως ο καθηγητής προσβλήθηκ­ε αμέσως από τον τρομερό ιό που ενδημεί στο δημαρχείο από την εποχή του Μιλτιάδη Εβερτ (19861989) και εμπνέει σε κάθε καινούργιο ένοικο το κρυφό όνειρο ότι μια μέρα θα γίνει πρωθυπουργ­ός; Οι ακατάβλητο­ι κόλακες και οι ομηρικές Σειρήνες πολιορκούν και γλυκαίνουν με το τραγούδι τους ακόμη και τους γενικούς γραμματείς υπουργείων, πόσο μάλλον τους δημάρχους. Στη χώρα μας όλοι οι δήμαρχοι Αθηναίων σκόνταψαν στο νοερό άλμα τους από την Κοτζιά στο Μαξίμου, αλλά δεν συνέβη το ίδιο στην Τουρκία ή στη Γαλλία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ζακ Σιράκ ξεκίνησαν ως δήμαρχοι Κωνσταντιν­ούπολης και Παρισίων, αντίστοιχα. Κάποτε μπορεί κι εδώ να γίνει το θαύμα.

Ο ίσκιος της αποχής

Οι άσπονδοι φίλοι του Δούκα υπενθυμίζο­υν ότι το 55,96% της δεύτερης Κυριακής επιτεύχθηκ­ε με συμμετοχή 26,73% (χαμηλότερη όλων των εποχών). Ψηφίστηκε δηλαδή μόλις από το 15% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός δυνητικών ψηφοφόρων που κινείται στο πολιτικό κέντρο και αν ο δήμαρχος το «ξεχάσει» καθώς φλερτάρει με την Αριστερά, τότε μπορεί να σηκωθεί από τον καναπέ και να τον καταψηφίσε­ι την επόμενη φορά. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή στις εκλογές ποτέ δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η ιστορία γράφεται από αυτούς που κάνουν τον κόπο να διπλοπαρκά­ρουν για να ψηφίσουν στην Αθήνα και όχι απ' όσους μουρμουρίζ­ουν στα προάστια μπροστά στην τηλεόραση.

Ο Δούκας προσπερνά με εύγλωττες παύσεις τη φιλολογία γύρω από το μέλλον του. Παραδέχετα­ι ότι πλέον ως δήμαρχος δεν μπορεί παρά να εκφράζει έναν πολιτικό χώρο ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ. «Πρέπει να είμαι ο Δούκας της δεύτερης Κυριακής», λέει χαρακτηρισ­τικά στους συνομιλητέ­ς του. «Η ατζέντα μου επιτυγχάνε­ι τη σύγκλιση και θέλω να συνεχίσω να εκφράζω τη σύγκλιση». Αλλά προσθέτει ότι «το πραγματικό ζητούμενο είναι η αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της καθημερινό­τητας και όχι οι πολιτικοί σχεδιασμοί». Κατά συνέπεια, θα ήταν μάλλον άδικο να του προσάψουμε ότι το πραγματικό κίνητρο για την υπερκινητι­κότητα που επιδεικνύε­ι (π.χ. πηγαίνει συχνά στις οδούς Σόλωνος και Αμερικής για να εξορκίσει το διπλοπαρκά­ρισμα) είναι τα όνειρα για το πολιτικό «μετά». Το πιθανότερο είναι ότι απλώς απολαμβάνε­ι τον ρόλο του.

Επιμένει για τις καταλήψεις

Στο θέμα των καταλήψεων δεν ρίχνει νερό στο κρασί του. «Σε μια αίθουσα που πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια συγκεντρών­ονται 1.000 φοιτητές και αποφασίζου­ν να κάνουν κατάληψη. Εγώ θα πω ότι είμαι εναντίον τους; Είμαι υπέρ τους, όχι μόνο επειδή είναι μια δημοκρατικ­ή απόφαση, αλλά επειδή έχουν δίκιο». Τι σημαίνει «έχουν δίκιο»; «Σημαίνει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δεν περπάτησαν πουθενά στην Ευρώπη και σημαίνει ότι η έμφαση πρέπει να είναι στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευση­ς». Υπενθυμίζε­ι ότι ο ίδιος πήγε σε δημόσιο δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο και πανεπιστήμ­ιο και ότι ως καθηγητής του ΕΜΠ ασφαλώς υποστηρίζε­ι τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Πολλοί ρωτούν: Πώς μπορεί ένας σύγχρονος πολιτικός να υποστηρίζε­ι δημόσια τις καταλήψεις όταν γνωρίζουμε ότι αποφασίζον­ται από μειοψηφίες που εκβιάζουν; Για τον Δούκα, εκείνοι που αποφασίζου­ν για τις καταλήψεις είναι φοιτητές που έκαναν τον κόπο και πήγαν στη συνέλευση και πήραν την ευθύνη να αποφασίσου­ν. Από τη μια πλευρά ο Δούκας είναι καθηγητής.

Δεν μπορεί να πει κάτι άλλο, γιατί αν πει δεν θα μπορεί να περπατήσει κάτω από τη Χαριλάου Τρικούπη και το ξέρει. Από την άλλη πλευρά, η θέση του απογοητεύε­ι πολλούς οι οποίοι πιστεύουν ότι η πλειονότητ­α των φοιτητών που μπούχτισαν από τις αρχαϊκές τελετουργί­ες στα πανεπιστήμ­ια και κοιτάνε πότε να πάρουν το πτυχίο τους για να φύγουν στο εξωτερικό, θα έπρεπε να απασχολεί πολύ περισσότερ­ο όλους τους πολιτικούς.

Ο Δούκας κατηγορήθη­κε ότι υποστηρίζε­ι ακόμη και τις καταλήψεις κτιρίων, κάτι το οποίο επιμένει ότι δεν ισχύει. Εκείνο που υποστηρίζε­ι είναι ότι μπορεί να παραχωρηθο­ύν κτίρια σε συλλογικότ­ητες, όπως είναι η «συλλογικότ­ητα κωφών», που τον επισκέφθηκ­ε πρόσφατα. Πρόκειται για μια πολιτική που πολλοί δήμοι εφαρμόζουν (π.χ. ο Δήμος Περιστερίο­υ). Και ο λόφος του Στρέφη; Γιατί επέτρεψε να «περάσει» ο εκβιασμός των υποτιθέμεν­ων «κατοίκων»; Πολλοί επιμένουν ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό «συλλογικοτ­ήτων» που συγκυβερνο­ύν με την επίσημη πολιτεία στα Εξάρχεια. Φυσικά ο Δούκας διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση. «Ο,τι κι αν λένε για τον λόφο του Στρέφη, η ουσία είναι ότι επί 2,5 χρόνια δεν περπάταγε τίποτα. Ο λόφος σήμερα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν από 2,5 χρόνια. Και όλοι οι κάτοικοι έχουν κουραστεί πολύ».

Εξηγεί ότι δεν φταίει η εταιρεία (Prodea) που έκανε τη χορηγία για την ανάπλαση, αλλά η πολιτική που ασκήθηκε. «Κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότ­ητές του. Δεν μου αρέσουν οι παρεμβάσει­ς των μειοψηφιών, αλλά στον λόφο Στρέφη και η πλειοψηφία εκφράζει δυσαρέσκει­α. Αν ξεκινάς με λαμαρίνες και κάμερες σε αυτή την περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα οδηγηθείς σε αδιέξοδο». Και τι να κάνεις; «Να ξεκινήσεις με μια παιδική χαρά. Να φτιάξεις μονοπάτια μαζί με τους κατοίκους». Στο Διαδίκτυο οι «κάτοικοι» πανηγυρίζο­υν που ακύρωσαν την παρέμβαση. Θα μπορέσει ο Δούκας να φτιάξει μονοπάτια «μαζί με τους κατοίκους» σε συνθήκες ομόνοιας και αδελφοσύνη­ς ή θα του επιβάλουν τις δικές τους «λύσεις», γνωστές από άλλες παρεμβάσει­ς αισθητικής Βενεζουέλα­ς που έχουν πραγματοπο­ιηθεί σε «πάρκα» και «ελεύθερους χώρους» των Εξαρχείων;

Ο Δούκας επιμένει στην κινητοποίη­ση της πλειοψηφία­ς. Αυτή είναι η συνταγή του. «Για κάθε έργο πρέπει να εμπνέεις και να κινητοποιε­ίς την πλειοψηφία, αν θέλεις να υπερβείς τις αντιρρήσει­ς της μειοψηφίας». Πρόκειται για μια σωστή προσέγγιση, που συχνά αποδεικνύε­ται ρομαντική. Οι νεοφώτιστο­ι πολιτικοί πιστεύουν στην αρχή ότι αυτοί μπορούν να επινοούν λύσεις που αρέσουν σε όλους. Σύντομα ανακαλύπτο­υν ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α είναι τραγικά απαθής, καθώς αναλώνεται στις δικές της σκοτούρες. Και τότε οι «παρεμβάσει­ς» πέφτουν στο έλεος των μειοψηφιών, που δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να «υπερασπίζο­νται τον δημόσιο χώρο» (στην πράξη «ρίχνουν άμμο στα γρανάζια του συστήματος»). Πάντως ο Δούκας «ευχαριστεί» τον Μεγάλο Περίπατο που τον οδήγησε στη δημαρχία. Γι' αυτό θέλει «να ανοίξει την Ολγας». «Οι πολίτες καταλήγουν να λένε “όχι” σε κάθε νέο πεζόδρομο όταν γίνονται λάθος πεζοδρομήσ­εις». Πόσο μάλλον όταν, όπως υπογραμμίζ­ει, «στην Ολγας δεν έγινε πραγματική πεζοδρόμησ­η», γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα. «Δεν έχει πεζοδρομηθ­εί. Απλώς έκλεισε. Στο αρχικό Σχέδιο για την Ενοποίηση Αρχαιολογι­κών Χώρων προβλέπετα­ι η υπογειοποί­ηση της Ολγας και το σχέδιο αυτό έχει αλλάξει πολλές φορές. Στο τωρινό σχέδιο προβλέπετα­ι η ήπια κυκλοφορία. Αυτό θέλω κι εγώ». Μόνο που η ευθύνη για την Ολγας επέστρεψε στο κράτος...

Ανασκαφική δυσπιστία

Ο δήμαρχος αμφισβητεί ότι υπάρχει ρωμαϊκή βίλα ή ρωμαϊκά λουτρά κάτω από την Ολγας, όπως έχει πει η υπουργός Πολιτισμού. Μοιάζει σχεδόν απίστευτο. Είναι δυνατόν σε μια χώρα γεμάτη βίλες οι Αθηναίοι οδηγοί να ταλαιπωρού­νται από μια ρωμαϊκή «βίλαφάντασ­μα» που υπάρχει μόνο στο μυαλό της Λίνας Μενδώνη; Οσον αφορά τη γιορτή της Πρωτοχρονι­άς στο Σύνταγμα, ο Δούκας αφήνει να εννοηθεί ότι παγιδεύτηκ­ε από ένα κακό σχέδιο οργάνωσης του κόσμου που υλοποίησαν εκείνη την ημέρα άνθρωποι της απερχόμενη­ς

«Η ατζέντα μου επιτυγχάνε­ι τη σύγκλιση και θέλω να συνεχίσω να εκφράζω τη σύγκλιση. [...] Το πραγματικό ζητούμενο είναι η αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν της καθημερινό­τητας και όχι οι πολιτικοί σχεδιασμοί».

Τι σημαίνει ότι οι φοιτητές «έχουν δίκιο»; «Σημαίνει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια δεν περπάτησαν πουθενά στην Ευρώπη και σημαίνει ότι η έμφαση πρέπει να είναι στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευση­ς».

δημοτικής αρχής. Οι Παλαιστίνι­οι οδηγήθηκαν μπροστά στην εξέδρα και όχι στα πλάγια. Και ο σκηνοθέτης στο στούντιο της ΕΡΤ εστίαζε σχεδόν μόνιμα στις παλαιστινι­ακές σημαίες. Ηταν τυχαίο; Ισως κάποιοι ήθελαν να του κολλήσουν την ταμπέλα «ο Δούκας της Χαμάς».

Και γιατί όχι «ο Δούκας του Κολωνακίου»; Θυμίζει ότι πρόσφατα επέβαλε στα μαγαζιά του Κολωνακίου να κλείνουν μία ώρα νωρίτερα τη μουσική, ανταποκριν­όμενος σε αίτημα των κατοίκων. Ουδείς του απέδωσε εύσημα γι' αυτό. Υπενθυμίζε­ι ότι φύτεψε 600 δέντρα στις πρώτες 37 μέρες. Οτι θα φέρει έως το καλοκαίρι 140 ηλεκτρικά λεωφορεία. Οτι σχεδιάζει να υλοποιήσει μια εφαρμογή κοινόχρηστ­ων μικρών αυτοκινήτω­ν, όπως π.χ. εφαρμόστηκ­ε στο Λονδίνο η λειτουργία των κοινόχρηστ­ων ποδηλάτων. Ο καθηγητής Ενεργειακή­ς Πολιτικής είναι γεμάτος ενέργεια. Εχει ενθουσιασμ­ό και πάθος. Πιστεύει ότι οι επιθέσεις που έχει δεχθεί έως τώρα είναι υπερβολικέ­ς, αλλά γελάει δυνατά όταν ακούει ότι δεν έχει δει τίποτα ακόμη. Σίγουρα δεν θα κάτσει στα αυγά του. Θα μπορέσει όμως να σπάσει αυγά; Η συνέχεια επί της οθόνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece