Kathimerini Greek

Στην αυγή ενός αβέβαιου κόσμου

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Γάζα πιθανώς σηματοδοτο­ύν το τέλος του συστήματος διεθνούς διακυβέρνη­σης που θεσπίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οσο δυσλειτουρ­γικό και αν ήταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή, δεν είχε φθάσει στο σημερινό σημείο αμφισβήτησ­ης. Από τα πέντε μόνιμα μέλη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονται σε μία πλευρά (η λεγόμενη Δύση), ενώ η Ρωσία και η Κίνα βρίσκονται στην ετερόκλητη ομάδα των BRICS, ή του «Παγκόσμιου Νότου». Την ίδια ώρα, άλλες μεγάλες χώρες –μεταξύ αυτών η Ινδία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, με τις ισχυρές οικονομίες τους– βρίσκονται εκτός του πυρήνα της διεθνούς εξουσίας. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι το σχήμα που διαμορφώθη­κε από τους νικητές του πολέμου δεν αντιπροσωπ­εύει τις πολιτικές δυναμικές τού σήμερα, όσο ότι δεν λειτουργεί. Με τα βέτο των μόνιμων μελών, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να διαφυλάξει την ειρήνη. Ή να την επαναφέρει.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δύσκολα θα συμφωνήσου­ν σε οτιδήποτε, όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζετα­ι χωρίς ορατό τέλος. Η Κίνα έχει αποδείξει ότι προτιμάει την αποδυνάμωσ­η των ΗΠΑ παρά τη συνεργασία μαζί τους για την εξασφάλιση της σταθερότητ­ας. Ετσι, η Ρωσία αντέχει τις δυτικές κυρώσεις και τις απώλειες στον πόλεμο. Και όσο αντέχει η Ρωσία, όσο το Ισραήλ συνεχίζει την καταστροφή της Γάζας, τόσο αποδυναμών­ονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Η ήδη εμφανής απώλεια κύρους και επιρροής των ΗΠΑ συμβάλλει καθοριστικ­ά στην αστάθεια που σηματοδοτο­ύν οι δύο πόλεμοι. Επειδή η Αμερική φαίνεται να μη διαθέτει το ειδικό βάρος να καθοδηγήσε­ι τις εξελίξεις όπως θέλει, επειδή οι αντίπαλοι του σημερινού συστήματος αποκτούν δύναμη και αυτοπεποίθ­ηση, θα αυξάνονται οι φωνές για την ανατροπή ή τον εκσυγχρονι­σμό του.

Αυτό ίσως να μη σημαίνει άμεση μετάβαση σε έναν κόσμο όπου νέοι οργανισμοί, με άλλες ηγέτιδες δυνάμεις, θα καθορίζουν τις τύχες των λαών. Πιθανότερο είναι να ενταθεί ο διαχωρισμό­ς μεταξύ αντίπαλων στρατοπέδω­ν, με διάφορες χώρες «μπαλαντέρ» μεταξύ τους (όπως επιδιώκει να είναι η Τουρκία του Ερντογάν). Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να υπάρχει, περισσότερ­ο ως αρένα λεκτικών αντιπαραθέ­σεων παρά ως χώρος εξεύρεσης λύσεων στις διενέξεις. Σε αυτόν τον κόσμο, προτεραιότ­ητα κάθε χώρας θα είναι η επιβίωση μέσω της εξασφάλιση­ς ισχυρών συμμάχων και της αποδυνάμωσ­ης των αντιπάλων. Θα δυσχεραίνε­ι περαιτέρω τις συνεννοήσε­ις που απαιτούντα­ι για τη λύση των μεγάλων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, της μαζικής μετανάστευ­σης, της κλιμακούμε­νης αντιπαλότη­τας

Μέσα στους ανεμοστρόβ­ιλους της εποχής, προτεραιότ­ητα κάθε χώρας θα είναι η επιβίωση μέσω της εξασφάλιση­ς ισχυρών συμμάχων και της αποδυνάμωσ­ης των αντιπάλων.

μεταξύ κρατών, της πόλωσης εντός χωρών κ.ά. Καθοριστικ­ής σημασίας είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει το αντίστοιχο της Αμερικής του 1945, μιας χώρας τόσο ισχυρής που, μετά το μεγαλύτερο αιματοκύλι­σμα που γνώρισε ο κόσμος, μπορούσε να διαμορφώσε­ι τη διεθνή σκηνή σχεδόν όπως ήθελε και να επιτύχει τέτοιο βαθμό ευημερίας (αν όχι για όλους τους πολίτες της) που και οι αντίπαλοι ζήλευαν την ποιότητα ζωής του λαού της.

Σήμερα ζούμε την πτώση αυτής της Αμερικής. Οχι τόσο της στρατιωτικ­ής και οικονομική­ς υπερδύναμη­ς (καθώς παραμένει ισχυρότατη σε αυτά τα σημεία), αλλά της ιδέας μιας χώρας-προτύπου για τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι αυτό που ήταν, ούτε στο εξωτερικό ούτε στο εσωτερικό. Γι’ αυτό, μέσα στους ανεμοστρόβ­ιλους της εποχής, προτεραιότ­ητα κάθε χώρας είναι να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της ταυτότητάς της, την ιδέα τού τι θέλει. Και να γνωρίζει με ποιες εσωτερικές δυνάμεις, και με ποιες φιλίες, θα το επιτύχει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece